Į DELFI kreipęsis skaitytojas tikino, kad per iškilmingą vakarą stilistės vilkėta suknelė yra itin panaši į „Oscar De La Renta“ mados namų kūrinį.

Tiesa, Agnė puošėsi ne amerikiečių mados namų kūriniu, bet dizainerės Viktorijos Jakučinskaitės pasiūta suknele.

Ar suknelių modelių panašumas – tik sutapimas?

„Labai vargina diletantų ir nieko madoje nesuprantančių žmonių komentarai. Labai dažnai tikrosios kopijos yra nepastebimos, žmonės jas perka, o kai yra panaudojamas kažkoks konstravimo būdas, tai vertinama kaip kopija. Nei apsiaustas, nei skelta rankovė nėra išrasti šį sezoną. Nors šį sezoną jie pasikartojo mažiausiai 8 dizainerių kolekcijose“, – pasakojo stilistė.

Stilistė teigė, kad užpatentuoti konstravimo būdo tiesiog neįmanoma.

„Negalima užpatentuoti konstravimo būdo taip pat, kaip negalima užpatentuoti ir namo statymo būdų. Pavyzdžiui, kodėl „Lego“ nepavyko užpatentuoti savo kaladėlių? Nes konstravimo būdo, kitaip tariant, technologinių sprendimų, patentuoti negalima. Jie priklauso visiems. Autorių teisę mokiausi universitete, tad manęs ant to nepagausite“, – teigė A. Jagelavičiūtė.

Anot stilistės, skeltą rankovę galima išvysti dar 1434 m. nutapytame Jano van Eiko paveiksle „Arnolfinių portretas“.

Be to, garsi moteris griežtai patikino viską apgalvojanti iki smulkumenų: „Jei jau einu į renginį vilkėdama suknelę, tikrai žinau, kad tai nėra padirbinys. Šioje srityje esu išsilavinusi ir žinau geriau. Jei žmonės pagalvojo apie tai, kad suknelė gali būti padirbinys, tai aš apie tai pagalvojau 200 kartų“.

A. Jagelavičiūtė ir M. Volkus

DELFI susisiekė ir su A. Jagelavičiūtės vilkėtą suknelę kūrusia dizainere V. Jakučinskaite.

Šis suknelės modelis populiarus jau keletą metų. Ir „Valentino“, ir „Oscar De La Renta“, ir, praktiškai, daugelis mados namų pristatė tokio kirpimo suknelę“, – DELFI sakė mados kūrėja, pirmadienio vakarą taip pat dalyvavusi „VMG“ šventinėje puotoje.

Anot V. Jakučinskaitės, visos suknelių formos jau yra išrastos. O ir pasižvalgius internete galima atrasti tūkstančius to paties modelio variantų.

„Nei „Valentino“ mados namai, nei „Oscar De La Renta“ nebuvo pirmieji, išradę apsiaustą ar skeltas rankoves – tai yra 14 a. konstrukcija. Gana diletantams kurti sąmokslo teorijas – reikia mokėti atskirti kopijas ir konstravimo būdus“, – teigė V. Jakučinskaitė.

V. Jakučinskaitė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)