Grupę SEL galima drąsiai vadinti populiariausia Lietuvos muzikos grupe. Su ja užaugo jau ne viena karta, o populiarumas nuo 1992-ųjų tik didėjo – naujausios dainos akimirksniu užkariaudavo reitingų viršūnes, albumai būdavo išgraibstomi, koncertai sutraukdavo lankomumo rekordus gerinančias minias, sceniniai sprendimai per grupės pasirodymus priblokšdavo net visko mačiusiuosius.

Taip buvo iki praėjusių metų, kai charizmatiškasis E. Dragūnas viešai paskelbė pritrenkiančią žinią: grupė nutraukia karjerą Lietuvoje. Ir tai nebuvo pokštas.

„Šįryt pabudęs aš labai aiškiai supratau, kaip noriu gyventi toliau. Aiškiai suprantu, kad einu ne tuo keliu, kuriuo noriu eiti, todėl oficialiai pareiškiu, kad grupė SEL nutraukia savo muzikinę veiklą Lietuvoje. Mano šeima pritaria šiam mano žingsniui. Neturiu čia su kuo konkuruoti, manau, išeinu laiku ir aukštai pakėlęs galvą“, – 2015-ųjų kovo 21-ąją paskelbė Selas.

Nuo to laiko – nieko: nei naujų kūrybos vaisių, nei viešų pasirodymų. Žiniasklaidą pasiekdavo tik E. Dragūno asmeninio gyvenimo nuotrupos, sparčiai apaugančios gandais. Viena kita žinia su visuomene atlikėjas socialiniuose tinkluose pasidalydavo pats.

Tačiau Jungtinės Karalystės lietuviai jau antrą kartą šiemet turės galimybę matyti SEL iš labai arti – grupės koncertas lapkričio 20-ąją legendiniame Londono „Troxy“ klube, išsiskiriančiame ne tik savo beveik šimtmetį skaičiuojančia istorija, bet ir puikiomis akustinėmis savybėmis, dėl kurių jame savo pasirodymus rengia pasaulinio garso įžymybės. Pavyzdžiui, dvi savaites iki SEL šio klubo scenoje koncertuos britų dievukas Robbie Williamsas.

Tuo tarpu SEL koncerto afišos skelbia: „Ekskliuzyvinis pasirodymas. Aukščiausi standartai. Ištikimiausiems gerbėjams… „Kam šliaužiot, kai galima skraidyt ....o man tai patinka. Kam taikytis prie tų, kas pikti ir pavydi, kai laukia tie, kas tave myli.“

Apie tai ir ne tik – E. Dragūno išskirtiniame interviu „Tiesai“.

– Skelbiate apie ekskliuzyvinį pasirodymą. Gal išduotumėte, kaip visa tai atrodys?

– Grupė jau ilgiau nei pusantrų metų yra baigusi karjerą Lietuvoje, atsisakiusi daugybės pasiūlymų koncertuoti, todėl Londonas ir turės ekskliuzyvinę progą ją išgirsti. Jeigu nekoncertuojame, tai nereiškia, kad užmiršome, kaip reikia daryti aukščiausio lygio pasirodymus. Atvažiuosime ir savo koncerte tai parodysime. Mes vis dar dirbame kartu, įrašinėjame albumą.

– Sugrįžtate į Londoną ne pirmą kartą. Kaip apibūdintumėte koncertus čia: atmosferą, publiką?

– Londone pirmuosius pasirodymus surengėme seniai. Atsimenu, kad pradžia buvo labai sunki – reikėjo įdėti labai daug pastangų norint prasibrauti į visas tas geriausias koncertų sales. Neįsileisdavo jos mūsų, tad pradėjome nuo mažų klubų, kuriuose tilpdavo gal 200 žiūrovų. Bet po truputį skynėmės kelią, publika augo, skaičiavome ją šimtais, vėliau – jau tūkstančiais.

Kainavo daug laiko ir jėgų, kad britai mus įsileistų. Bet užtat dabar, savo darbu įrodę kokybę, galime pakliūti į bet kurią salę, nereikia aiškinti, kas mes tokie. Tai iš tiesų džiugina.

Aišku, mums labai svarbus palaikymas, be jo nepadarytumėme nieko. Todėl atėjusiems atiduodame viską, stengiamės, kad jie gerai praleistų laiką. Dėl to jie gali būti tikri.

O Londono publika yra išties ypatinga, daug jaunų besišypsančių žmonių.

– Minėjote, kad įrašinėjate naują albumą. Ar galite išduoti, kada Jūsų gerbėjai gali tikėtis jo sulaukti?

– Žinokite, tas procesas neįspraustas į laiko rėmus, vyksta be jokios įtampos, lengvai. Niekur neskubame, todėl tai gali būti ir po metų, ir po dvejų, ir po trijų. Nėra datos.

– Ar nepasiilgstate koncertų, publikos? Juk tai buvo Jūsų kasdienybė.

– Aš kartais visa tai sapnuoju. Tai gražūs ir malonūs sapnai.

– Ką, be albumo įrašinėjimo, dar veikiate? Juk turite daug laisvo laiko, neįsispraudžiate į planų rėmus?

– Šeima ir buitis dabar – pagrindinė mano veikla. Per daug metų užsidirbau daug pinigų, dabar statau namus – vienus, kitus. Vienus tik pabaigiau ir pradėjau kitus.

– Jūs mėgstate keliauti. Gal buvote išvykęs į kokią egzotišką šalį, kur dar nesate buvęs?

– Keliauju šen ir ten, daugiau po Europą, Vokietijoje, Šveicarijoje... Bet labiau patinka būti namuose ir jais mėgautis. Nes prisikeliavau jau išties nemažai. Įsivaizduokite – jeigu mano 9 metų sūnus jau yra aplankęs 48 valstybes, tai galite numanyti, kiek jų apvažiavęs aš. Todėl ramybė ir namų šiluma be jokio chaoso teikia tik dar didesnį malonumą.

Anksčiau žiūrėdavau ir stebėdavausi nesuprasdamas, kodėl tokios pasaulinio lygio žvaigždės kaip, pavyzdžiui, Eminemas, tiesiog dingsta: staiga viską nutraukia ir nesirodo toje orbitoje, nieko neveikia, nieko nedaro… Tikrai jų nesuprasdavau.

Bet dabar suprantu – tiesiog ateina laikas, kai nori pagyventi dėl savęs, o ne dėl kitų.

Su malonumu koncertuosime Londone ir Dubline, tačiau Lietuvoje dar tikrai ilgai negrįšime į sceną, nežinau, kiek laiko, gal – visiškai ne.

– Kalbant apie albumo įrašymą – tai daroma visiškai kitokiomis sąlygomis, neskubant, nekoncertuojant. Galbūt taip dirbant kinta Jūsų stilius?

– Aš visada ieškojau aukso vidurio. Kuri tai, kas teikia malonumą, kas patinka publikai, ir dar tokiu būdu uždirbti. Norint tai įgyvendinti, reikia mokėti laviruoti.

Ne vienas žmogus anksčiau iš manęs juokėsi: „Tu ką, nori uždirbti iš to, ką darai?“

O aš tai padariau. Ir užsidirbau nemažai.

– Ką manote apie Seimo rinkimus?

– Atsibudau po jų, žiūriu į tai, kas vyksta, ir galvoju: siaubas, ką aš matau, kur mes gyvename? Kartais atrodo, kad durnių šalyje.

– Ko palinkėtumėte žmonėms?

– Šypsokitės, džiaukitės gyvenimu, laikykite pinigus Šveicarijos bankuose.