Tai klipas, kuriame rodomos žinomų Lietuvos žmonių reakcijos ir emocijos, perskaičius žinutę apie tai, su kuo susiduria vaikai ir šeimos, kai į jų gyvenimą ateina diagnozė „vėžys“.

Iniciatyvos kūrėjai pakvietė eksperimente dalyvauti 7 garsius Lietuvos žmones – atlikėją ir dainų autorių Gabrielių Liaudanską – Svarą, renginių ir TV laidų vedėją Daivą Tamošiūnaitę, atlikėją Maksą Melman iš „Biplan“, aktorių Mantą Stonkų, TV laidų vedėją ir knygų autorę Beatą Nicholson, iliuzionistą Mantą Wizard, atlikėją ir tekstų autorių Stano. Jie nusifilmavo nieko iš anksto nežinodami.

Žymių žmonių buvo paprašyta išsirinkti voką ir perskaityti jame esančią trumpą istoriją. Vieni tai darė garsiai, kiti – tyliai. Voke buvo žinutės, pagrįstos tikrais faktais iš šeimų, kurias palietė vaiko onkologinė liga. Skaitant šias istorijas vieniems strigo balsas, kiti kramtė lūpą, negalėjo pratarti žodžio ar tiesiog apsiverkė...

Viena žinučių, kurias voke rado žymūs žmonės, skelbė: „Nuo vėžio mirus dvejų metų berniukui, šeimos nariai svarstė, kuriuos žaislus įdėti į karstą. Penkerių metų sesutė, nuo kurios nebuvo slepiama brolio liga ir mirtis, atkakliai reikalavo į karstą įdėti plaktuką, nes broliui jo tikrai prireiks: „jam reikės atidaryti karsto dangtį, kai jis nukeliaus į dangų“.

Kone dvi minutes po šio perskaityto teksto nė žodžio negalėjęs ištarti aktorius Mantas Stonkus tepasakė: „Labai sunku skaityti tokius tekstus... Iškart pradedu tapatinti su savimi, nes turiu sūnų ir dukrą. Neabejoju, kad kiekvienas iš tėvų norėtų geriau prisiimti sau ligą, negu žiūrėti, kaip tavo vaikui, kaip jam pačiam reikia su visu tuo tvarkytis“...

Žinomi žmonės eksperimentui buvo pasirinkti neatsitiktinai. „Tai vaikams neabejingi žmonės ir viena ar kita forma jau ne sykį skyrę savo laiko ar dėmesio onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. Jie žinomi, skirtingi, socialiai atsakingi ir tikime, padės dar labiau suburti Lietuvą bendram tikslui – surinkti taip reikiamų lėšų specialioms lovoms Kauno klinikose onkologines ligas besigydantiems vaikams. Be to, kone visi žymūs žmonės turi savo vaikų ir labai nuoširdžiai sutiko prisidėti, palaikydami „1000 km Širdies žygio“ idėją, - sakė „Mamų unija“ projektų vadovė Dovilė Marčinskaitė.

„1000 km Širdies žygis“ startavo rugsėjo 10 dieną, Vilniuje. Pagrindinis žygeivis, kuriam ir kilo šio Žygio idėja, yra Saulius Bagdonas, organizacijos „Aktyvi Tauragė“ vadovas, žinomas žygeivis, ėjimo entuziastas. Iki šiol Saulius jau aplankė 23 iš 28 miestų ir nužygiavo daugiau kaip 1000 kilometrų. Miestai, per kuriuos žygiuojama, pasirinkti neatsitiktinai – miestus žemėlapyje sujungus vieną su kitu susiformuoja širdis. Būtent todėl simbolinis Žygio šūkis yra „Apjuoskime Lietuvą širdimi ir padėkime sveikti vėžiu sergantiems vaikams“.

Prisijungti prie Žygio dar bus galima iki spalio 21 dienos Prienų, Birštono, Alytaus, Varėnos ir Vilniaus miestuose žygiuojant arba aukojant ligoniukams trumpuoju numeriu 1418 (auka – 3 eurai) arba aukojant į „Mamų unijos“ sąskaitą Danske banke, LT 517400032266923810, paskirtyje nurodant „Širdies žygis“.

Iš viso Lietuvos žmonės per šį Žygį suaukojo jau daugiau kaip 15 tūkst. eurų. Už žygio metu surinktą sumą bus perkama būtiniausia medicininė įranga. Pirmiausia – specialios gulimos funkcinės lovos su reguliuojama padėtimi. Tai viena svarbiausių komforto sąlygų sunkiai ir ilgai besigydantiems onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)