Renginio nenorėjo

Antradienį Palangos miesto apylinkės teisme savo versijas išdėstė V. Rekašius ir Ž. Kažys. Pastarasis šioje byloje yra pripažintas nukentėjusiuoju. Į teismą Ž. Kažys kreipėsi privataus kaltinimo tvarka, nes esą teisėsaugininkai nenorėjo ginti jo interesų.

Ž. Kažys teismo prašo V. Rekašių pripažinti kaltu dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nesunkaus sveikatos sutrikdymo ir reikalauja atlyginti 5600 eurų turtinę ir neturtinę žalą.

Incidentas tarp vyrų kilo 2014 metų gruodžio 31-ąją. „Su V. Rekašiumi visada normaliai bendravome darbiniais klausimais, buvo keli išsišokimai, bet viskas normaliai. Problemos prasidėjo, kai V. Rekašius Palangos kultūros centre liepė įdarbinti savo žmoną Dianą Rekašienę. Ji pradėjo dirbti Palangos kurhauzo salės administratore. Kurhauzas buvo neseniai restauruotas ir atvėrę duris, todėl norėdavome, kad vyktų kuo daugiau renginių, tačiau D. Rekašienės kompetencijos stoka trukdė jai tinkamai atlikti savo pareigas“, – teisme aiškino Ž. Kažys.

Anot jo, D. Rekašienė taip pat nenorėjo, kad 2014 metų gruodžio 31-ąją Kurhauzo salėje vyktų Donato Montvydo koncertas, esą turėjo būti organizuojamas tik tradicinis renginys „Senuosius palydint“.

Tačiau sutartis dėl salės nuomos D. Montvydo koncertui buvo pasirašyta net anksčiau nei sutartis su žymiuoju smuikininku Martynu Švėgžda von Bekkeriu, kuris turėjo tapti renginio „Senuosius palydint“ pagrindine žvaigžde.

Ž. Kažys tvirtino, jog D. Rekašienė labai nenorėjo, kad Naujųjų išvakarėse Kurhauzo salėje koncertuotų ir D. Montvydas. Renginys „Senusius palydint“ prasidėjo 15 val., o D. Montvydo koncertas, į kurį iš anksto buvo išpirkti visi bilietai, – 19 val.

„Tiesą sakant, pats skambinau Palangos merui Šarūnui Vaitkui ir informavau apie tai, jog nenorima leisti D. Montvydui koncertuoti Kurhauzo salėje gruodžio 31 dieną. O už salės nuomą juk gauname pinigus, kurių ir reikia Kurhauzo išlaikymui. Meras patikino, kad dėčiau visas pastangas, jog koncertas įvyktų, ir kad viskas bus gerai“, – pasakojo Ž. Kažys.

Vygantas Rekašius.

Grasino užmušti

Lemtingą dieną Palangos kultūros cetro garso operatorius paprašė Ž. Kažio, kad jis sykiu vyktų į Kurhauzo salę, nes esą D. Rekašienė eilinį kartą gali sukelti konfliktą.

„Žmonės jos bijojo, nes ji dažnai ieškojo priekabių, buvo viskuo nepatenkinta. Nors man priklausė pietų pertrauka, tačiau sykiu su garso operatoriumi nuvykau į Kurhauzo salę. Joje repetavo M. Švėgžda von Bekkeris, o netrukus atvyko ir D. Montvydas su savo prodiuseriu Martynu Tyla. Jie paprašė 20 minučių, kad galėtų susižiūrėti, kaip veikia technika, kad vakare koncertas įvyktų sklandžiai. M. Švėgžda von Bekkeris sutiko 20-čiai minučių nutraukti savo repeticiją, tačiau M. Tylos kompanija ant scenos užtruko kiek ilgiau. Tada smuikininkas pareiškė, kad negali delsti, kad reikia repetuoti, nes kitaip atšauks koncertą. Pats dar lipau ant scenos, padėjau M. Tylos kompanijai susivynioti laidus ir, regis, viskas buvo gerai“, – prisiminė Ž. Kažys.

Tačiau, anot jo, netrukus į salę įsiveržė Kultūros skyriaus vedėjas V. Rekašius. Jis esą iškoneveikė M. Tylą, D. Montvydą, kitus šios komandos atlikėjus. Visi jie vėliau policijai parašė skundą dėl chuliganiško V. Rekašiaus ir jo žmonos elgesio.

„M. Tyla su savo žmonėmis jau ruošėsi išeiti, aš stovėjau prie senos, kai staiga prie manęs pribėgo V. Rekašius, pro dantis iškošė, kad mane užmuš ir davė tris smūgius kumšiu į veidą. Sąmonės nepraradau, bet ištiko šokas, apsvaigau, iškart pabėgau iš salės, nes išsigandau, kad galiu patirti daugiau smurto. Lauke iškart paskambinau Palangos merui, pasakiau apie konfliktą, o paskui išsikviečiau policijos pareigūnus“, – pasakojo Ž. Kažys.

Ir nors jis įtarė, kad V. Rekašius buvo neblaivus, alkoholio matuoklis tokių įtarimų nepatvirtino.

Ž. Kažio teigimu, M Tyla, D. Montvydas tikrai matė, kaip V. Rekašius jį sumušė, todėl teismo paprašė iškviesti žinomus žmones liudyti. Jie bus kviečiami į kitą teismo posėdį, kuris numatytas lapkritį.

Gynė žmoną

V. Rekašiaus versija yra kitokia. Anot jo, gruodžio 31-ąją jis net nedirbo, oficialiai atostogavo, o Kurhuzo salėje atsirado dėl to, kad į darbą atvežė savo žmoną. Problemų esą kilo dėl to, kad nebuvo suderintas atlikėjų repeticijų laikas, tačiau teisme taip ir nepavyko tiksliai išsiaikšinti, kas už tai buvo atsakingas. Ž. Kažys tvirtino, jog repeticijų laiką turėjo suderinti D. Rekašienė, nes ji yra Kurhauzo salės administratorė, o V. Rekašius dėstė, kad už viską buvo atsakingas Ž. Kažys, nes jis buvo Palangos kultūros centro direktorius.

„Kai mes atvažiavome, M. Švėgžda von Bekkeris turėjo repetuoti, tačiau ant scenos buvo M. Tyla su savo kompanija, kurie atvyko neįspėję mano žmonos, nors jiems buvo paskirtas kitas repeticijų laikas. Mano žmona labai susijaudino, sakė, kad direktorius Ž. Kažys ją išplūdo ir pažemino. Aš gyniau savo žmoną, todėl Ž. Kažį už striukės atlapo tiesiog pastūmiau į šoną. Tai nebuvo muštynės, o tik pasistumdymas. Mano žmona dar įlindo į tarpą tarp mūsų. Vėliau sekė tirada kaltinimų, Ž. Kažys aiškino, kad su manimi susidoros ir išėjo iš salės, o po kurio laiko pasirodė policija“, – teigė V. Rekašius.

Ž. Kažys po incidento penkias savaites praleido ligoninėje, nes jam buvo sukrėstos smegenys, sutriko klausa, kuri iki šiol nėra visiškai gera.

V. Rekašius tikino, jog net neįsivaizduoja, iš kur galėjo atsirasti tokie sužalojimai, nes jis Ž. Kažį tik pastūmė, kumščių netrenkė nė karto.

„Palangoje visi žinome, kad Ž. Kažio tėvas yra buvęs policijos pareigūnas, komisariato viršininkas, todėl, matyt, labai greitai ir vyko tie procesai – pareiškimai, ligoninė, diagnozė. Ž. Kažio tėvas man skambino ir rėkė, kad būsiu nušluotas nuo žemės paviršiaus. Aš buvau nustebęs, kai po visų švenčių pamačiau reportažą per televiziją, jog Ž. Kažys guli ligoninėje, o aš neva jį sumušiau. Tai buvo spektaklio, kuris vyksta iki šiol, pradžia“, – savo poziciją dėstė V. Rekašius.

Ž. Kažys Palangos kultūros centro direktoriumi nebedirba nuo šių metų vasario. „Tiesiog buvo nebeįmanoma dirbti, todėl išsiskyrėme šalių susitarimu“, – teigė Ž. Kažys.

Bendrauti – su bokso pirštinėmis

Nukentėjusiojo gynėjas teismo paprašė liudyti kviesti M. Tylą, D. Montvydą, Arvydą Martinkėną, kurie esą matė, kaip V. Rekašius smogė Ž. Kažiui. Kaltinamojo advokatas taip pat parengė savo ginklus – iškviesti liudyti prašo M. Švėgždą von Bekkerį, kitus asmenis, kurie esą matė, kaip V. Rekašius tik pastūmė Ž. Kažį, o jo niekas tikrai nemušė.

Tačiau M. Tyla 2015 metų pradžioje, kai po šio incidento buvo praėjusios kelios dienos, žiniasklaidai vaizdžiai pasakojo apie vykusias muštynes.

„Aš tokių dalykų dar nebuvau matęs. Kultūros skyriaus vedėjas elgėsi taip, kad kultūros žmogumi jo nepavadinčiau. Jei aš turėsiu reikalų su šiuo žmogumi dėl kokio nors renginio, beliks pasiimti bokso pirštines einant į susitikimą“, – apie incidentą dienraščiui „Klaipėda“ pasakojo įvykio liudininku tapęs M. Tyla.

„Aš pats mačiau mažiausiai du smūgius į žandikaulį ir smilkinį. Pats Ž. Kažys nieko nesakė, jis stovėjo ir tylėjo. Tada jau aš sušukau: kas čia per daužymasis kumščiais? Į tai išgirdau repliką, kad daugiau mes Palangoje nekoncertuosime“, – pasakojo M. Tyla.

„Kai aš sužinojau, kad taip elgėsi Kultūros skyriaus vedėjas, o ne šiaip darbo neatlikusios žmonos vyras, likau šokiruotas. Trenkti į veidą, jei kas nepatiko, tai jau yra viršūnė. Darbo santykius reikia aiškintis kitaip. Vilniuje jau senokai kalbama, kad Palangos kurhauzas, nors ir yra nuostabiai graži salė, tačiau atlikėjai dėl nemalonaus bendravimo nenori čia koncertuoti“, – sklindančias kalbas apie V. Rekašiaus žmonos D. Rekašienės kompetencijos stoką patvirtino M. Tyla.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)