Gedinti L. Ilginienė ketvirtadienį pasakojo, kad Arvydas buvo laisvas žmogus, savo darbais nevengė įgelti, pašiepti anuomet vyravusios sovietinės santvarkos. „Jis nebuvo prisitaikėliškas“, – sakė moteris.

Tėvynė A. Ilginiui buvo be galo svarbi. Anot režisieriaus žmonos, jis viską darė Lietuvos labui.

„Jis mylėjo Lietuvą ir niekada nesuprato, kaip galima iš jos išvažiuoti“, – pasakojo našlė.

L. Ilginienė atskleidė, kad šviesaus atminimo A. Ilginis planavo išleisti poezijos knygelę, tačiau šio darbo įgyvendinti nespėjo...

„Taip ir liko kompiuteryje viskas“, – sakė L. Ilginienė ir pridūrė, kad režisierius buvo jautrus. – Jautrus visam gyvenimui“.

Sostinės laidojimo namuose „Nutrūkusi styga“ A. Ilginis buvo pašarvotas kiek kitaip nei įprasta.

„Ar kada nors esatę matę žmogų, pašarvotą su akiniais? Jis visad sakydavo: aš be akinių nieko nematau! Aš jam juos ir uždėjau, juk tai buvo jo gyvenimo dalis“, - sakė L. Ilginienė.

Didis savo darbais

A. Ilginis gimė 1952 m. rugpjūčio 10 d. Vilniuje. 1970-aisiais įstojo į tuometinę Valstybinę konservatoriją, TV režisūros specialybę. 1975 m. ją baigė ir pradėjo dirbti Lietuvos televizijos literatūros ir meno redakcijos režisieriumi.

1997-1999 metais A. Ilginis ėjo LRT generalinio direktoriaus pareigas.

Režisierius pastatė daugiau kaip 15 televizijos ir dokumentinių filmų, spektaklių, televizijos serialų, sukūrė televizijos meno ir kultūros laidų, vaidmenų televizijos filmuose.

Žmogus orkestras, visada turėdavęs daugiau idėjų nei jėgų ir laiko jas įgyvendinti, novatoriškas, drąsus režisierius, poetas, puikus konferansjė, talentingas prodiuseris. Taip apie Anapilin iškeliavusį buvusį LRT generalinį direktorių, režisierių Arvydą Ilginį kalba jo artimiausi draugai ir kolegos.

Pirmajame režisieriaus Algio Ilginio surinktame kurse A. Ilginis mokėsi kartu su Rimu Tuminu, Janina Lapinskaite, Bronium Markevičium, Juozu Sabolium. Su kurso draugu Saulium Vosylium pradėjo kurti pirmąjį Lietuvoje televizijos serialą „Giminės“. Tačiau, pasak serialo scenarijaus autoriaus Bronius Bušmos, tikrasis Arvydas kaip režisierius atsiskleidė ne „Giminėse“, o puikiuose televizijos spektakliuose – „Stiklinė arbatos su citrina“, „Našlių guodėjas“, „Paskenduolė“.

Draugai ir kolegos prisimena A. Ilginį ir kaip poetą, svajotoją. Anot režisieriaus S. Vosyliaus, Arvydas mėgdavęs draugams pirmiesiems paskaityti savo naujausius eilėraščius, kurie atsirasdavo tarsi iš niekur, bet būdavę labai jausmingi, gilūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)