Daugiatūkstantinėje minioje – matyti veidai

Daugiausia dviračių entuziastų dalyvavo „ERGO mėgėjų“ važiavime, kurio mastelį atspindi starto trukmė – pirmą ir paskutinį, kirtusius starto liniją, skyrė 15 minučių. Ginkluoti šalmais daugiatūkstantinėje dviratininkų minioje kojas judino olimpiečai Vaida Žūsinaitė, Jevgenijus Šuklinas, Virgilijus Alekna, radistas Rolandas Mackevičius, Seimo vicepirmininknas Algirdas Sysas, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, atlikėjas Igoris Kofas, Lietuvos policijos kapelionas Algirdas Toliatas. Antrus metus iš eilės dešimties kilometrų ratą įveikė ir „Velomaratono“ organizatorius Benediktas Vanagas.

„Myniau drauge su ambasadoriumi, ministru, olimpiete, radistu. Tokio tipo renginiuose geriausia, kas gali nutikti – yra gera kompanija. „Velomaratonas“ niekada nebūna blogas. „Velomaratonas“ – visad tik geriausios emocijos. Turėjome puikų orą, nerealią nuotaiką. Susirinko socialiai aktyvūs žmonės, kuriems reikia daugiai nei sėdėti prie televizoriaus ir valgyti čipsus,“- kalbėjo B. Vanagas.

Debiutavusių atsiliepimai - teigiami

„Dalyviai – superiniai. Gal keli važiuodami išsitraukė mobilųjį atsiliepti... (juokiasi) Bet šiaip dvasia gera, vienas kitą praleidžia. Tai yra vienybės šventė. Mėgėjų „Velomaratonas“ reiškia būti drauge, mokytis būti drauge, keliauti būryje, o ne gaudyti pokemonus. Džiaugiuosi čia sudalyvavęs,“- apsukęs 10 kilometrų ratą kalbėjo kunigas A. Toliatas.

„Važiavau nuomotu dviračiu ir supratau, kad laikas įsigyti nuosavą, nes emocijos puikios. Geras oras, gerai parinkta trasa, mindama atsipalaidavau. Buvo gera pakeisti sporto šaką, išbandyti tai, kas primiršta. Ačiū organizatoriams, kad pakvietė, nes pati nebūčiau išdrįsusi,“ – šypsojosi naktį iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių grįžusi V. Žūsinaitė.

„Apie šį renginį sužinojau prieš šešerius metus. Penkis metus žavėjausi dviratininkais, kurie dalyvauja tokiuose renginiuose. Taupiau, nusipirkau gerą dviratį, ir šiandien pats išvažiavau į tarą. Visus lenkiančius praleidau, visiems mojavau, linkėjau gero kelio, gerai praleidau,“- juokėsi pirmą gyvenime „Velomaratoną“ įveikęs radijo ir TV laidų vedėjas R. Mackevičius.

Jauniausiam – 7 mėnesiai, vyriausiam – 82 metai

Anksti ryte, iki oficialaus „Velomaratono“ starto likus dviems valandoms, pirmieji prie starto linijos stojo neregiai. Vilniaus neregių ir silpnaregių sporto klubo „Šaltinis“ nariai Arvydas Juchna ir Marius Zibolis tandeminiais dviračiais apvažiavo 10 kilometrų ratą – tokį patį, kokiu netrukus važiavo tūkstančiai profesionalų ir mėgėjų.

100 kilometrų „Toyota SPORT“ važiavime nugalėjo „Staki-Baltik vairas“ atstovas Paulius Šiškevičius. Dešimt ratų Vilniaus gatvėmis sportininkas įveikė per 2 valandas 21 minutę ir 55 sekundes. Šimtąja sekundės dalimi vėliau finišo liniją kirto antrą vietą užėmęs nugalėtojo komandos draugas Venantas Lašinis. Trečias liko Airidas Videika (2:22:30).

50 kilometrų moterų važiavime greičiausia buvo Inga Aukselytė (1:17:04), antrą vietą iškovojo Svajūnė Keburytė (1:19:57), trečia distanciją įveikė Ernesta Tubytė (1:19:57).

„ERGO mėgėjų“ važiavime mynė vyriausias šventės dalyvis Antanas Gabrėnas. Sekmadienį nenuilstantis Antanas Vilniaus gatvėmis įveikė 10 kilometrų. Pensininkui tai buvo šeštasis įveiktas „Velomaratonas“. Jauniausiu velomaratonininku tapo vos 7 mėnesių Herkus Kazlauskas, kurį tėvai „AKROPOLIO vaikų važiavime“ iki finišo linijos atstūmė triratuku.

Renginio akcentas – šalmas

Važinėti su šalmu Lietuvą pripratinęs „Velomaratonas” dviratininko saugumo temos neapleido ir šiemet. Tradiciškai visi renginio dalyviai važiavo tik su šalmais, o draudimo bendrovė ERGO aktyvacijos zonoje užsiėmė šalmo naudos sklaida. Imtis tokios veiklos bendrovę paskatino liūdna dviratininkų traumų statistika Lietuvoje.

„Daugeliui dviratininkų „Velomaratonas“ yra tapęs svarbiausiu metų renginiu išbandyti savo jėgas, neretai ir kartu su šeimos nariais, riedant sostinės gatvėmis, patirti teigiamų emocijų, susitikti su bendraminčiais ar aktyviai praleisti laisvalaikį su kolegomis.

Džiugu matyti tūkstančius puikiai nusiteikusių, neabejingų saugumui ir kultūringam elgesiui kelyje dviratininkų, o tarp jų ir nemažą, ryškiaspalvę ERGO komandą. Kiekvieno iš šiandien riedėjusių dviračiais Vilniaus gatvėmis indėlis gali būti svarus, paskatinant kuo daugiau savo pažįstamų minti dviratį saugiai ir atsakingai, nepamiršti kelių eismo taisyklių ir rekomendacijos dėvėti šalmą,”- kalbėjo „ERGO Insurance SE“ Lietuvoje generalinis direktorius Saulius Jokubaitis.

Jau penkerius metus kartu su „Velomaratono“ komanda prisidedame prie dviračių kultūros Lietuvoje skatinimo, rengiame saugios dviratininkų mados dirbtuves. Jei prieš tai kūrėme šviesą atspindinčius marškinėlius ar pristatėme „Dviračių tako kultūros manifestą“, kurio simboliu tapo šviesą atspindinčios peteliškės, tai šiemet didžiausią dėmesį skyrėme dviratininko šalmo svarbai. Plėtodami iniciatyvą „Mada, kuri saugo“, visą liepos mėnesį kartu su Lietuvos kelių policijos tarnyba visoje Lietuvoje rengėme draugiškus dviratininkų reidus. Jų metu skatinome dviratininkus dėvėti šalmus ir būti saugiais kelyje,”- S. Jokubaitis.

Dosnus prizinis fondas

Baigiantis šventei „Velomaratono“ organizatoriai suskaičiavo, jog sportinius trofėjus, prizus ir apdovanojimus mėgėjams atsiėmė apie 100 dviratininkų ir komandų.

„Toyota SPORT“ važiavimo absoliučios įskaitos pirmų trijų vietų laimėtojai pasipuošė solidžiais „Vostok Europe“ laikrodžiais su graviruotais dangteliais. Absoliučiai greičiausias dviratininkas P. Šiškevičius namo išsivežė Susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus taurę.

Sportininkų ir pusiau profesionalų važiavimuose visų amžiaus grupių laureatai buvo apdovanoti unikaliais, specialiai „Velomaratonui“ pagamintais apdovanojimais. Originalius prizus gavo ir trys didžiausios dviračių maratono komandos.

Jauniausią „AKROPOLIO vaikų“ važiavimo dalyvį taure ir dviračiu apdovanojo Sveikatos apsaugos ministrės atstovai.

Aktyviausios „Velomaratono“ bendruomenės komandai Lietuvos Respublikos prezidentės atstovai įteikė sumbolinius marškinėlius. Didžiausia mėgėjų komanda – Tauragės bendruomenė – gavo Vilniaus miesto mero taurę, taip pat - už dalyvavimą Nutrilite iššūkyje – bendrovės „Amway“ įsteigtą riedlenčių parką, kurio vertė 5000 JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)