2014-aisiais Kelmės rajone, Palendrių šv. Benedikto vienuolyne akordeono virtuozas Martynas Levickis ėmėsi įgyvendinti idėją: kviestis kompozitorius kurti akordeonui. Praėjo vos treji metai ir tai išaugo į solidų ir labai laukiamą įvykį, kuris neturi analogų visame pasaulyje. Šiemet renginys sulaukė ypač didelio tarptautinės muzikų bendruomenės dėmesio.

„Gavome 22 paraiškas, iš kurių atrinkome 9 kandidatus. Pradžioje ketinome apsiriboti 6 žmonėmis, bet jų potencialas akivaizdžiai toks didelis, kad nesilaikėme nuostatų, – kalbėjo M. Levickis. – Kompozitorių kursai yra labai svarbūs akordeono muzikos bendruomenei, nes visoje planetoje nėra kito tokio renginio, kuriame kompozitoriaus dėmesys būtų sutelktas į akordeoną. Aš labai džiaugiuosi galėdamas vadovauti šiam unikaliam projektui, o kartu jame intensyviai dalyvauti.

Tai, kas kažkada turėjo būti viso labo keturių dienų kūrybinės dirbtuvės, netikėtai išsivystė į tarptautinius kompozitorių kursus bei muzikos festivalį. Šiemet tai sujungė daugybę jaunų atlikėjų, kurie intensyviai dirbs, mokysis ir dalinsis kūrybos galia su kompozitoriais iš Naujosios Zelandijos, Jungtinės Karalystės, Serbijos, Čekijos, Ispanijos, Norvegijos, Latvijos, netgi Meksikos. Šio proceso galutinis produktas – nauji kūriniai, papildysiantys dar ne tokį gausų originalųjį šių laikų akordeono repertuarą.“

Iki šiol dirbtuvės vykdavo Palendrių vienuolyne, kūrėjams visiškai atsiribojant nuo visuomenės ir išorinio pasaulio. Šiais metais visa kūrybinė ir edukacinė šio festivalio dalis persikėlė į erdvesnį Raudondvario menų inkubatorių. Jis yra įrengtas XVII a. Raudondvario dvaro sodyboje, buvusiame žirgyne, kuris renovuotas ir perdarytas į 500-ų vietų teatro ir koncertų salę. Ten kompozitorių kursų metu lygiagrečiai įvyks ir trys akordeono muzikos koncertai.

Liepos 27 d. gaivališką rečitalį „Negirdėtos teritorijos“ surengs pats Martynas Levickis. Tai bus žavinga akordeono kelionė laiku ir vietovėmis: nuo klasikinių Bacho, Vivaldi bei Rossini kompozicijų, liaudies muzikos ar moderniosios kūrybos iki paties Martyno kurtų kompozicijų.

Liepos 28-ąją įvyks perspektyvaus jauno atlikėjo Tado Motiečiaus koncertas „Ateities muzikos vitražai“. Tą vakarą skambės pernai Palendrių kompozitorių kursuose gimę kūriniai bei visiškai naujos kompozicijos akordeonui.

Liepos 29 dieną skambės „Pietietiškos variacijos“, kurias atliks baskų akordeonistas ir šių metų kompozitorių kursų lektorius Gorka Hermosa – daugybės įsimintinų kompozicijų, kurios grojamos ir atpažįstamos visuose pasaulio žemynuose, autorius. Pietietiška dvasia dvelkiančios akordeono muzikos ambasadorius koncerte pristatys savo kūrybos įvairovę.

Liepos 31 dieną, 12 val. Kelmės rajone, Palendrių šv. Benedikto vienuolyne kursus vainikuos specialus dieninis koncertas, kuriame nuskambės per savaitę Raudondvario menų inkubatoriuje gimę šviežutėliai kūriniai akordeonui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)