„Pastaruoju metu nevalgau jokios kitos jautienos, tik brandintą. Kad ir kokį patiekalą gaminčiau. Brandinta mėsa – minkštesnė, sultingesnė, skanesnė“, - savo valgymo įpročius išduoda Liutauras Čeprackas. Prisidėjęs prie trečiosios ‚Steak Supply“ mėsinės atsiradimo, jis sako jau seniai išsirinkęs patikimus mėsininkus, o prekybos centre mėsos nepamena kada pirkęs.

Mėsos kepsnius šefas dažniausiai gamina iš brandintos jaučio nugarinės. „Tai minkščiausia ir skaniausia dalis“, - neabejoja Liutauras Čeprackas. Tiems, kurie mėgins su juo ginčytis ir siūlyti minkštutėlę jaučio išpjovą, jis būtinai atkirs: „Išpjova – puiku, jei kalbame apie minkštumą, tačiau jei apie skonį – nugarinės ji nepralenks“.

Liutauras savo virtuvę be mėsos sunkiai įsivaizduoja. Pats valgo visokią – ir jautieną, ir avieną, ir veršieną, ir paukštieną. Kiaulienos ragauja, kai gauna ypatingos.

Vegetarų maišto po „Steak Supply“ langais virtuvės šefas nesibaimina. „Skaičiau, mokslininkai jau įrodė, kad pjaustomi augalai irgi verkia, jie geba jausti skausmą. Ar ne laikas vegetarams pereiti prie itin patogios mitybos oru ir saulės šviesa?“ – juokauja vienas iš modernių mėsos studijų įkūrėjų.

Sociologas Liutauras Daugirdas įsitikinęs, kad Kaune esama nemažai žmonių, ieškančių įdomių, aukštesnio lygio patirčių virtuvėje. Užtat mėsinėje-studijoje jiems bus siūloma ne tik nusipirkti geros mėsos gabalą, bet ir sužinoti, kaip ją paruošti, išgauti geriausią skonį ir aromatą.

Steikams savininkas siūlo rinktis jaučio nugarą, kurią sudaro antrekotas – nugarinės raumuo ant šonkaulių, nugarinė iš juosmens zonos ir išpjova, laikantį stuburą iš vidaus. Burgeriams pataria naudoti mentės mėsą – ji aromatinga, o pats raumuo – įvairus. Troškiniams geriausia pirkti kumpį ir mentės mėsą.

„Bent minimalus brandinimas yra reikalingas tam, kad jautiena nesispjaudytų vandeniu ir stipriai nesipriešintų jūsų pastangoms ją sukramtyti, - sako Liutauras Daugirdas ir priduria, kad riebalas geram kepsniui būtinas. - Riebalas yra ir mineralinės įvairovės, ir gerovės simbolis. Jis stiprina skonį ir aromatą. Valgykite jį, jei norite pažinti geriausias jautienos skonio savybes“.

Naujoje mėsinėje-studijoje Kaune įrengta speciali vieta, kurioje bus rengiami mokymai. Juose visus norinčius meistrai mokys mėsą pjaustyti, kepti ir ragauti. Šiuos mokymus ves ir pats geros virtuvės guru – Liutauras Čeprackas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)