Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį paskelbė, kad po mėnesio 40 metų jubiliejų švęsiantį A. Duonėlą pripažįsta padarius du administracinius teisės pažeidimus – už tai, kad neturėdamas teisės vairavo Lietuvoje neregistruotą automobilį buvęs sportininkas nubaustas 434 eurų bauda.

A. Duonėlos byloje nutarimą priėmusi teisėja Nida Vigelienė baudą nurodė sumokėti per 40 dienų. Tiesa, teisėjos nutarimą buvęs irkluotojas dar galės skųsti aukštesnės instancijos teismui.

A.Duonėla žada šia teise pasinaudoti, nes yra įsitikinęs, kad buvo nubaustas nepagrįstai ir esą turėjo teisę vairuoti, nes kito teisėjo priimtas nutarimas, kuriuo jam buvo uždrausta vairuoti, tuo metu, kai buvo sustabdytas prie vairo, dar nebuvo įsiteisėjęs.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad Italijoje registruotą ir parduoti planuojamą automobilį A. Duonėla vairavo dsar vasario 20 d. sostinės Ąžuolyno g., nors dar sausio 14 d. Vilniaus miesto apylinkės teismas jam buvo skyręs 289 Eur baudą bei vienerių metų laikotarpiui uždraudė sėstis prie vairo.

Buvęs irkluotojas šį nutarimą buvo apskundęs apeliacine tvarka, todėl policija jam buvo išdavusi laikinąjį pažymėjimą, kuriame nebuvo nurodyta galiojimo data. Tačiau, kaip vėliau paaiškėjo, jis būtų galiojęs iki vasario 22 d., kuomet apeliacinės instancijos teismas turėjo A. Duonėlos byloje paskelbti galutinę ir neskundžiamą nutartį. Šia nutartimi A. Duonėlos skundas buvo atmestas ir jam paliktas draudimas vairuoti.

A. Duonėla teigė, kad ir toliau važinėjosi automobiliu, nes buvo įsitikinęs, jog ši teisė iš jo neatimta, kol neįsiteisės teismo nutarimas.

„ Dar nebuvo įsigaliojęs teismo sprendimas, – sakė jis. – Aš jį buvau apskundęs. Kol sprendimas neįsigaliojo, tol vairavau. Be to, laikiname vairuotojo pažymėjime nebuvo nurodyta, iki kokios datos jis galioja.“

Tuo metu policijos pareigūnai aiškino kitaip – draudimas vairuoti transporto priemones asmenims, kurie yra nubausti už tai, kad vairavo neblaivūs ar apsvaigę nuo narkotinių medžiagų, pradeda galioti nuo teismo nutarimo priėmimo dienos.

Tokiai pozicijai pritarė ir garsaus sportininko bylą išnagrinėjusi teisėja N. Vigelienė. Pasak jos, pratęsiant laikinojo vairuotojo pažymėjimo galiojimą yra sustabdomas tik teismo paskirtos piniginės baudos sumokėjimas. Tokios praktikos, anot teisėjos, laikosi administracinių teisės pažeidimų bylas nagrinėjantys Lietuvos teismai.

Teisėja taip pat pabrėžė, kad A. Duonėla privalėjo Lietuvoje įregistruoti automobilį, kuris priklauso vienam Italijos piliečiui. Prie šios transporto priemonės vairo A. Duonėla dar gruodžio 12 d. buvo sulaikytas neblaivus, o tai reiškia, kad jis ir toliau juo važinėjosi Lietuvoje, nors be registracijos leidžiama vairuoti ne ilgesniam kaip 30 d. laikotarpiui.

Po teismo posėdžio A. Duonėla stebėjosi jam priimtu nutarimu ir sakė, kad jį skųs apeliacine tvarka.

„Žinoma, kad teismas nustebino – automobilis yra kito žmogaus, ką aš negaliu vairuoti? Ne piniguose yra esmė, sumokėsiu aš tą baudą, bet negi dabar turi stabdyti visus Lietuvoje neregistruotus automobilius ir bausti?“ – sakė jis.

Olimpietis taip pat tikino, kad būtų nevairavęs automobilio, jeigu būtų žinojęs, jog to negali daryti.

„Jeigu policininkas būtų parašęs konkrečią datą, būčiau nevairavęs arba važiavęs prasitęsti pažymėjimo galiojimą, – sakė A. Duonėla. – Galimybė prasitęsti yra, bet dabar teismas išaiškino, kad jau po nutarimo priėmimo teisė vairuoti yra atimta. Tai leidžia ar neleidžia, taip ir nebeaišku.“

Sportininkas sakė, kad nė kiek neliūdi, jog nevairuoja automobilio. „Vairuosiu dviratį, jam teisių nereikia“, – net nubaustas A. Duonėla neprarado geros nuotaikos.

O paklaustas, ar turės pinigų baudai susimokėti, nes oficialiai yra bedarbis, jis žurnalistams juokavo: „Taip, bet gal galite susimesti? “.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)