„Tai yra susiję su asmeniniu gyvenimu“, – penktadienį pareiškė J. Jakučio advokatas Kazys Pėdnyčia. Jis – buvęs generalinis prokuroras.

Vilniaus apygardos teismo teisėjas Stasys Punys pritarė tokiam J. Jakučio ir jo advokato prašymui – baudžiamoji byla, iškelta dainininkės sutuoktiniui, iš dalies bus nagrinėjama neviešuose posėdžiuose.

Tačiau visi posėdžiai, susiję su kitais J. Jakučiui pateiktais kaltinimais – dėl didelio kiekio narkotinių medžiagų įgijimo, taip pat neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu ir šaudmenimis – bus vieši.

J. Jakučiui iškeltą baudžiamąją bylą teismas penktadienį pradėjo nagrinėti iš esmės – prokuroras Tomas Uldukis pagarsino jam pateiktus kaltinimus, apie kuriuos DELFI ne kartą rašė ir apie juos galite perskaityti susijusiuose straipsniuose.

J. Jakutis iki teismo nuosprendžio įsiteisėjimo yra laisvėje – už jį 15 tūkst. eurų užstatą sumokėjo V. Jakutienė. Ji šioje byloje yra liudytoja – penktadienį taip pat buvo kviečiama į teismą, bet jai nepavyko įteikti šaukimo.

Ikiteisminio tyrimo metu tik iš dalies kaltinimus pripažinęs J. Jakutis teisme pareiškė, kad visiškai pripažįsta kaltę – ne tik dėl disponavimo narkotikais, bet ir dėl neteisėto informacijos rinkimo apie savo žmoną.

„Taip, pilnai prisipažįstu“, – teisme sakė J. Jakutis.

Jis teisme prisipažino, kad vartojo narkotines medžiagas. „Vartojau tik kanapes, jų dervą, esu bandęs heroiną, – sakė J. Jakutis. – Vartojau, nes šeimoje turėjau visokių problemų – tėtis susirgo nepagydoma liga, mama irgi sirgo, su žmona prasidėjo nesutarimai...“

Sulaikė Stokholmo oro uoste

Visi nemalonumai J. Jakučiui prasidėjo dar 2014 m., kai jis buvo sulaikytas Stokholmo oro uoste Švedijoje – su draugu ketino skristi į Frankfurtą (Vokietija). Jį patikrinę oro uosto darbuotojai aptiko narkotinių medžiagų. Kiek tiksliai buvo grynųjų narkotinių medžiagų, neaišku, nes švedų ekspertai tokių tyrimų neatlieka, tačiau žinoma, kad už kojinės J. Jakutis buvo užsikišęs daugiau kaip 4, 45 gramus tamsios spalvos į plasteliną panašios masės.

Narkotines medžiagas oro uosto darbuotojai aptiko atsitiktinai – kai J. Jakutis ėjo pro oro uosto patikros punktą, dėl kojoje esančio svetimkūnio suskambo metalo detektorius. O tada vyras buvo apžiūrėtas ir sulaikytas su narkotikų kontrabanda.

J. Jakutis galėjo būti teisiamas Švedijoje, bet šios šalies pareigūnai perdavė bylą kolegoms iš Lietuvos.

Vėliau tęsiant tyrimą pareigūnai J. Jakučio namuose atliko kratą – čia buvo rastas labai didelis kiekis narkotikų. Ekspertai nustatė, kad dainininkės sutuoktinis laikė net 387 gramus grynojo kokaino.

Per kratą namuose buvo aptiktas ir neteisėtai laikomas revolveris, o jam priklausančiame garaže – neteisėtai laikomi šaudmenys.Čia buvo rasti ir dar keli gramai kanapių.

Neigia, kad ketino parduoti heroiną

Duodamas parodymus J. Jakutis teisme pasakojo, kad po incidento Švedijos oro uoste buvo nubaustas už narkotinių medžiagų laikymą, turėjo sumokėti baudą. Kadangi dėl šio nusikaltimo Lietuvoje taip pat buvo iškelta byla, sumokėti pinigai jam turėtų būti grąžinti, bet dėl to J. Jakutis į Švedijos ambasados atstovus net nesikreipė.

J. Jakutis sakė, kad prieš skrisdamas į Frankfurtą per Stokholmą už 50 Lt buvo nusipirkęs kanapių, jas laikė piniginėje. Kad narkotikai yra piniginėje, jis pamatė tik oro uoste, o paskui ir buvo sulaikytas. Tada paaiškėjo, kad vyro piniginėje yra ne kanapės, o heroinas. Kodėl jam buvo parduotas heroinas, o ne kanapės, dainininkės sutuoktinis nesugebėjo paaiškinti, nors pripažino, jog atskiria narkotines medžiagas.

„Minčių pardavinėti narkotikus niekada neturėjau“, – sakė V. Jakutienės vyras, kuriam inkriminuojamas ir ketinimas parduoti heroiną.

Justas Jakutis
Teisme J. Jakutis pasakojo ir apie tai, kaip jo namuose buvo rastas labai didelis kiekis narkotikų – 387 gramai grynojo kokaino. Juos, anot V. Jakutienės vyro, jam buvo davęs palaikyti Aurelijus Perminas, pravarde Šūdmaišis. Jis – pagrindinis liudytojas, duodantis parodymus prieš buvusios grupės „Olialia pupytės“ dainininkės Marinos Bui sutuoktinį, „Agurkinių“ grupuotės vadeivą Saulių Velečką, pravarde Agurkas.

Niekam jau nepaslaptis, kad A. Perminas bendrauja su kita „pupyte“ Skaiste Steikūnaite.

Kriminalistai J. Jakutį sulaikė ir jo namuose bei garažuose kratas atliko praėjusių metų vasario pradžioje. Kartu su juo buvo sulaikytas ir A. Perminas – jam taip pat buvo pateikti įtarimai, tačiau vėliau jie panaikinti, nors J. Jakutis su tokia pareigūnų pozicija kategoriškai nesutiko ir net prokuroro priimtus sprendimus skundė ikiteisminio tyrimo teisėjui.

Anot J. Jakučio, būtent dėl draugystės su A. Perminu jis turi didelių problemų – namuose rastas kokainas priklausė Šūdmaišiui. O tuo metu, kai vyrai buvo sulaikyti, A. Perminas buvo labai reikalingas pareigūnams – teisme buvo atversta „Agurkinių“ grupuotės byla, o Šūdmaišio liudijimas turėjo demaskuoti nusikalstamam susivienijimui, įtariama, vadavusį dainininkės M. Bui mylimąjį S. Velečką.

Ne kartą policijoje apklaustas J. Jakutis tyrėjams pasakojo, kad su A. Perminu susipažino dar 2014 m. rugsėjį, kai šis jau bendradarbiavo su pareigūnais, tiriančiais „Agurkinių“ grupuotės nusikaltimus.

J. Jakutis, kuris palaikydavo ryšius su Vilniaus nusikalstamo pasaulio atstovais, sakė, kad draugystės iniciatorius buvo būtent A. Perminas – jis pats paskambino telefonu ir pakvietė pasisvečiuoti prie Vilniaus esančiuose prabangiuose namuose. Tuose pačiuose, kur gyvena ir S. Steikūnaitė.

Vyras sakė, kad taip, be jokių įsipareigojimų, jie bendravo maždaug mėnesį – apie jokius verslo reikalus net nebuvo užsimenama. Tačiau vėliau esą jų santykiai buvo artimesni – jie vyko ir į Vokietiją, ir į Latviją. Čia esą kartą A. Perminas buvo pardavęs narkotikus, o po šio sandorio jie kartu važiavo į Šiaulius – A. Perminas pareiškė, kad jam reikia pasiimti automobilį „Audi Q7 “ (teigiama, kad juo važinėjasi S. Steikūnaitė).

Šiauliuose A. Perminas sutvarkė savo reikalus, bet į Vilnių išvažiavo ne tuščiomis – įsigijo du paketus su narkotikais. J. Jakutis teigia, kad apie tai sužinojo tik prie Ukmergės, kai sustojo degalinėje išgerti kavos. Čia, anot jo, Šūdmaišis pareiškė, kad jam paskambino vienas labai svarbus žmogus, turi skubiai su juo važiuoti susitikti, bet negali vežtis narkotikų.

Aurelijus Perminas ir Skaistė Steikūnaitė
J. Jakutis sutiko juos „priglausti“ – kokainą įsidėjo į maišelį ir parsivežė į namus.

Vyras tikino, kad vėliau paskambinęs A. Perminas pareiškė, jog tą naktį savo krovinio neatvažiuos pasiimti, todėl J. Jakutis kokainą paslėpė batų spintelėje.

Būtent joje pareigūnai vėliau ir aptiko šiuos kvaišalus – J. Jakutis jau nuo pirmosios apklausos tikino, kad kokainas priklauso būtent A. Perminui. Bet jokių įrodymų negalėjo pateikti, o ekspertai, patikrinę pirštų antspaudus, esančius ant paketų, nenustatė, kad juos būtų lietęs Šūdmaišis. Tiesa, ant paketų buvo pirštų antspaudai, tik jų ekspertams nepavyko identifikuoti.

O tuo metu A. Perminas kategoriškai kratėsi jam gresiančių nemalonumų ir tikino, kad nieko bendro neturi su pas J. Jakutį rastu kokainu. Pareigūnai nenustatė, kad A. Perminas būtų kaip nors susijęs su šiais narkotikais, jis net nebuvo užfiksuotas vaizdo įrašuose, kuriuos tyrėjams pateikė degalinės darbuotojai.

Narkotikus vartojo prieš miegą – kad užmigtų

V. Jakutienės sutuoktiniui pareigūnai inkriminuoja ir daugiau nusikaltimų, susijusių su narkotikais – jo garažuose buvo rasta kanapių, o motinos namuose, kur gyveno, aptiktas revolveris ir trys šoviniai, o nuomojamame garaže – dar septyniolika šovinių.

J. Jakutis ir dėl šių kaltinimų pripažino kaltę, sakė, kad ginklą turėjo dar nuo senų laikų, kai vadovavo saugos bendrovei. O kad kartais suvartodavo narkotikų, taip pat neneigė – teisinosi, kad ilgai negali užmigti naktimis, o pavartojus hašišo esą jam „palengvėja“.

„Vartojau savo malonumui, prieš miegą“, – sakė kaltinamasis. Tiesa, pareigūnai, patikrinę J. Jakučio šlapimą, nenustatė, kad vyras būtų vartojęs narkotines medžiagas. „Negaliu paaiškinti, gal ilgas laiko tarpas buvo praėjęs, bet tikrai nebuvau priklausomas nuo narkotikų“, – sakė jis.

Tuo metu ginklą jis laikė namuose dėl to, kad ne kartą su žmona yra sulaukęs grasinimų, taip pat buvo apibraižytas V. Jakutienės automobilis, jam taip pat buvo išdaužtas stiklas. Dėl to, anot J. Jakučio, V. Jakutienė net kreipėsi į policijos pareigūnus, tačiau įtariamieji nebuvo surasti.

Vita Jakutienė
Iš pavydo slapta klausėsi žmonos pokalbių

Nors ikiteisminio tyrimo metu atsisakė pasakoti apie tai, kaip sekė savo žmoną, J. Jakutis teisme šiuos kaltinimus pripažino ir papasakojo, kodėl nepaliko sutuoktinės ramybėje, kai ši išsikraustė gyventi į savo motinos namus. Tiesa, neviešame posėdyje, nes taip esą nori apsaugoti savo šeimos privatų gyvenimą.

Kai J. Jakutis sekė savo žmoną, tuo metu ji vakarus leisdavo su visiškai kitu vyru. Jis – ne tik šešeriais metais jaunesnis už J. Jakutį, bet ir gerokai turtingesnis.

Jis – Deimantas Bugavičius, buvęs neoficialus „Agurkinių“ grupuotės lyderio S. Velečkos.

Tačiau laimingo gyvenimo su kauniečiu V. Jakutienė taip ir nesusikūrė – praėjusių metų lapkritį vyras buvo nušautas. Šis didelio rezonanso sulaukęs nusikaltimas, deja, iki šiol neatskleistas, o žudikas taip ir nesulaikytas.

Tiriant D. Bugavičiaus nužudymą pareigūnai J. Jakutį apklausė kaip liudytoją, nes yra tiriama ir viena versijų, kad kaunietis galėjo būti nužudytas iš keršto dėl meilės. J. Jakutis kratėsi įtarimų, kad yra susijęs su savo žmonos meilužio mirtimi.

Pareigūnai nustatė, kad J. Jakutis net du mėnesius slapta sekė savo sutuoktinę ir klausėsi daugelio jos itin artimų pokalbių su D. Bugavičiumi.

DELFI šaltiniai atskleidė, kad J. Jakutis buvo sumontavęs pasiklausymo įrangą ne tik namuose, kurie priklausė V. Jakutienės motinai ir kuriuose tuo metu gyveno V. Jakutienė, bet ir šios vairuojamame automobilyje BMW X5, kuris kol kas oficialiai priklauso bankui.

Bylos duomenimis, J. Jakutis net 21 kartą klausėsi žmonos pokalbių, vykusių jos motinos namuose, ir dvigubai daugiau – 42 kartus, kai ši kalbėjosi savo automobilyje.

Nustatyta, kad vyras buvo sumontavęs pasiklausymo įrangą, į kurioje esantį mobiliojo ryšio telefoną paskambinęs galėdavo girdėti, kas vyksta toje vietoje, kur yra padėta pasiklausymo aparatūra.

Nežinia, kas tuo metu dėjosi J. Jakučio galvoje, nes jis automobilyje išklausė daugiau kaip 11 val. trukusių V. Jakutienės pokalbių.

Beveik 16 val. J. Jakutis praleido klausydamasis V. Jakutienės pokalbių per slapta įrengtą pasiklausymo aparatūrą šios motinos įsigytuose namuose sostinės Pašilaičių mikrorajone.

Deimantas Bugavičius
Kai kurie pokalbiai trukdavo net po pusantros valandos.

Visuose pokalbiuose, kuriuos slapta užfiksavo pareigūnai, buvo girdimas V. Jakutienės balsas.

Anot šaltinių, ne viename pokalbyje „Naujosios pupytės“ atlikėja prisipažino, kad jos sutuoktinis stebi kiekvieną žingsnį ir žino, jog ji ši bendrauja su D. Bugavičiumi. Jį V. Jakutienė vadindavo tiesiog Deima.

Ikiteisminio tyrimo teisėjai tuo metu pareigūnams buvo davę leidimą klausytis J. Jakučio pokalbių, tačiau, atrodo, vyras to net neįtarė, nes kalbėdamas telefonu visiškai nesilaikė jokių atsargumo priemonių.

DELFI šaltiniai taip pat atskleidė, kad J. Jakutis telefonu draugams ne kartą skundėsi, jog jo žmona V. Jakutienė yra neištikima ir užmezgė romaną su „Agurkinių“ lyderio S. Velečkos buvusiu apsaugininku D. Bugavičiumi. Jį J. Jakutis taip pat įvardindavo kaip Deimą.

Vyras bičiuliams taip pat buvo prisipažinęs, kad dėl žmonos neištikimybės namuose buvo kilęs konfliktas, jie kaip reikiant susipyko ir nutarė kurį laiką gyventi atskirai.

Teisme lauks V. Jakutienės: nori sužinoti, ar tikrai yra nėščia

Pasibaigus teismo posėdžiui J. Jakutis su žurnalistais nepanoro bendrauti, tuometu valstybinį kaltinimą byloje palaikantis prokuroras T. Uldukis sakė, kad kaltinamojo prisipažinimas dėl jam inkriminuojamų kaltinimų teisme turėtų būti vertinamas kaip švelninanti aplinkybė.

„Jeigu byloje nėra sunkinančių aplinkybių, tai yra susiję su bausmės tiek rūšimi, tiek ir jos dydžiu, – sakė – Jis yra kaltinamas labai sunkiais, apysunkiais, nesunkiais nusikaltimais ir baudžiamaisiais nusižengimais, iš principo už labai sunkius ir sunkius nusikaltimus įstatyme yra numatytos išskirtinai realios laisvės atėmimo bausmės.“

Paklaustas, ar bausmės dydžiui gali turėti įtakos vaiko gimimas J. Jakučio šeimoje, prokuroras sakė: „Sunku dabar atsakyti į šį klausimą, nes asmeniškai tokių duomenų, kad turi gimti vaikas ar kad J. Jakučio sutuoktinė yra nėščia, neturiu. Paparašėme į kitą teismo posėdį arba pristatyti medicinos dokumentus, arba kad pati liudytoja ateitų ir duotų parodymus apie tas aplinkybes. Ji bus kviečiama, o jeigu negalės ateiti, turės pateikti medicininius dokumentus, kodėl negali dalyvauti teismo posėdyje.“

Už nusikaltimus, kurie yra inkriminuojami J. Jakučiui, baudžiamasis įstatymas numato laisvės atėmimo iki 15 metų bausmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (217)