Renginių organizatorė Liucina Rimgailė dar vakar savo feisbuko paskyroje atskleidė, jog balansavo ties sunkios ligos riba.

„Šiandien pamačiau laidos „Nuo iki“ anonsą, kur Agnė Jagelavičiūtė pasakoja apie plinkančią nuo dietų galvą ir irgi nutariau pasidalinti...
Galbūt net pabrėžti, kaip svarbu suvokti, jog anoreksija ir bulimija yra ne ką mažiau baisios ligos negu vėžys.

Taip, pati buvau ant ribos, skaudinau mylinčią, besirūpinančią ir rimtai išsigandusią šeimą.. Tačiau galiausiai jausdama atsakomybę prieš tuos, kam rūpiu, pradėjau domėtis, pabendravau gyvai su visa grupe tų, kurios labai rimtai sirgo minėtomis ligomis. Dabar dar labiau džiaugiuosi gyvenimu ir labai norėčiau, kad visų požiūris į grožį būtų tiesiog sveikas“, – rašė L. Rimgailė.

Liucina Rimgailė

Apie tai, kad vis dar grumiasi su liga neseniai prabilo ir modeliu dirbusi Paula Čepinskaitė, geriau žinoma Paulos Cherr vardu.

Interviu su DELFI mergina teigė, jog po močiutės mirties ji ėmusi ieškoti būdų priartėti prie aukštesnės dvasinės būsenos, todėl siekė atsikratyti žemiškų malonumų ir ėmė vis mažiau valgyti.

„Šio patyrimo nelinkėčiau niekam – jis žudo tiek emociškai, tiek fiziškai. Labai liūdna, kad tokia problema kamuoja daugelį merginų ir vaikinų. Mano patarimas būtų suvokti, koks nuostabus gyvenimas gali būti ir įsisamoninti, kad esame mirtingi. Karts nuo karto sustoti ir įvertinti, kiek daug mūsų organizmas dirba, kad palaikytų gyvybines funkcijas ir jam padėkoti. Lieknesnis kūnas laimės nesuteiks. Net ir taip nekaltai atrodančios dietos, kuomet nusiteikiama numesti vos kelis kilogramus, gali būti pražūtingos, kadangi tie keli kilogramai pamažu virsta dar keliais ir taip be pabaigos.

Turime ugdyti savo savivertę, kad neišprususių žmonių nuomonės, jog esame jų suvokimu „netobuli“, nepaveiktų mūsų meilės sau. Pasaulyje yra tiek daug nepajustų skonių ir dar nepatirtų jausmų. Atsisakius energijos šaltinio – maisto, apribojame savo galimybes. Paradoksalu, tačiau kuo labiau vengiame valgyti, tuo labiau valgiu gyvename – stebime kitus, ant jų pykstame, tada visą aplinką matome vien iš skaičių – kalorijų, angliavandenių, net žingsnius skaičiuojame sudegintomis kalorijomis ir palaipsniui visiškai atsiskiriam nuo sociumo.

Išbristi iš viso to nėra lengva ir be medicininės pagalbos vargu ar būčiau tai padariusi pati. Nebijokite pripažinti savo problemos ir jos nesigėdykite. Nustebtumėt sužinoje, kiek aplinkui tokių pačių apsėstų minčių kamuojamų žmonių. Dažnai pirmiesiems žingsniams žengti reikia stipraus palaikymo ir kontrolės. Nebijokite jos paprašyti ir, svarbiausia, nedelskite“, – DELFI tuomet sakė P. Čepinskaitė.

Prieš kurį laiką savo feisbuko paskyroje liūdesiu nesitvėrė ir šokėja Kristina Tarasevičiūtė, kuri savo patirtimi pasidalijo po to, kai išgirdo, jog nuo anoreksijos mirė dar viena mergina.

„Šį rytą mane pažadino skambutis. Iš kosminių sapnų pakėlė TV žurnalistė su žinia, jog šią savaitę nuo anoreksijos mirė dar viena mergina. Taip, gal tai nėra dažnas atvejis, tai nenutinka kiekvienoje šeimoje, tačiau kai nutinka žmonės nebegali to sustabdyti, nežino, kaip elgtis toliau, nebežino ką kaltinti, o juk priežastis paprasta – meilės trūkumas, kuris, deja, jau apsėstame prote, nebebus kompensuotas.

Tai ne daiktas. Žmonės dažnai anoreksija sieja su kūno kultu, tačiau ne, tai tikrai nėra grožio vaikymasis. Tai meilės, rūpesčio ir dėmesio ilgesio išraiška, desperatiškas klyksmas. Nenoriu kaltinti, bet man gaila, kai artimieji ignoruoja savo šeimos narius, nurašo, o savo noru pasitraukus iš gyvenimo dar drįsta stebėtis, kodėl taip nutiko?! Nei alkoholis, nei narkotikai, nei badavimas, nei apsirijimas nėra jų pasirinkimas, tai tiesiog bandymas pabėgti...

Tai bandymas pabėgti nuo kitų kuriamo lažo, kuris jiems yra per sunkus. Pykti ant jautresnių už save ... Aš net nežinau, ar išvis galima? Sakote anksčiau žmonės buvo tvirtesni? Nė velnio! Tiesiog šiais laikais pagaliau galime apie tai garsiai šnekėti ir nebeslėpti, kad mums blogai.

Psichologinė pagalba ir dienos centrai nėra joks blogis, nederėtų to gėdytis. Žmogui, kuris ėmėsi tvarkytis savo psichiką nieko blogo nenutikus aš visada paspausiu leteną! Dar velkasi mūsų tėvams įaugusios tarybinių laikų nuostatos, jog viską galima ištverti. O kuom tai susiję su anoreksija? Nes visgi nėra reikalo „tverti viską“. NĖRA.

Jei matote, kad draugė, sesuo ar teta jau dalijasi savo suliesėjusios nuotraukomis, ar jau yra pasiekusi plaukuoto kaulų rinkinio stadiją – sukluskite! Ji tenori jūsų visų dėmesio: klausimų kaip jai sekasi, bendravimo, galų gale – pagalbos!

Skirkite vieni kitiems laiko. Ne to, kurio metu skundžiamės globaliais dalykais, ar apkalbame kaimyno gyvenimą. Išmokite užduoti teisingus klausimus ir palengvinkime vieni kitų gyvenimus“, – rašė K. Tarasevičiūtė.

Tiesa, po P. Čepinskaitės istorijos K. Tarasevičiūtė ir vėl ragino visus garsiai kalbėti apie šią ligą ir nemanyti, jog su ja susiduria tik retas.

Kristina Tarasevičiūtė

Grupės „4 Roses“ atlikėja Dileta Meškaitė-Kisielienė taip pat yra atskleidusi apie ilgus metus trukusią kovą su anoreksija. Badaudama mergina visiškai save nualino.

Dileta Meškaitė

Badaudama vos nemirė ir Irena Starošaitė. Moteris anksčiau yra atskleidusi, jog kartą ėmėsi laikytis itin drastikos dietos, kuri vos nenuvarė į kapus.

Irena Starošaitė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)