Antradienio vakarą Vilniuje, ISKCON šventykloje, E. Lubys skaitė vedų šventraščius, o prieš tai papasakojo, kaip jis visa tai atrado: „Vasarą statėme spektaklį pagal vedų šventraščius. Dalyvavo praktiškai visi žinomiausi Lietuvos aktoriai, jie irgi lygiai taip pat susidomėjo, su didžiuliu entuziazmu: Ineta Stasiulytė, Deividas Meškauskas, Valda Bičkutė“.

Paklaustas, ar šis gyvenimo būdas jį pakerėjo staiga, jis patikino, jog viskas įvyko nejučia: „Vegetarizmu ir visais šiais dalykais susidomėjau prieš kokius 8-erius metus. Aišku, susidomėjau per asmenybes, kaip pavyzdžiui George'as Harrisonas. Tie žmonės kažkiek įkvėpia ir tiek. Kaip bebūtų, mes kažkuo susidomime per asmenybes, kurios mus traukia ir priimame kažkokius autoritetus, kurie vieniems yra vieni, kitiem kiti. Tiesiog susidomėjau, pasigilinau ir supratau, kad tai labai praktiška filosofija, kuri gali būti pritaikyta bet kuriame gyvenimo tarpsnyje, laikotarpyje, situacijoje ir panašiai“.

Antradienį E. Lubys vedė paskaitą, kuri, anot jo, pirmoji paskaita, kurioje jis remiasi vedomis, tačiau ne pirmoji, kai jam tenka stovėti prieš auditoriją. Jau anksčiau atlikėjas ir muzikos kūrėjas yra vedęs paskaitas studentams. „Paskaitoje vedas pabandysime apžvelgti kuo plačiau, kad žmonės galėtų tas žinias pritaikyti gyvenime, kasdienybėje. Dabar žmonės labai susidomėjo ajurveda, kuri irgi yra viena iš vedų – mokslas apie sveikatą ir gyvenimo būdą. Tokie dalykai gali labai pagerinti sveikatą“, – įsitikinęs Edgaras.

Anot pašnekovo, joga, išvertus iš sanskrito kalbos, yra jungtis. Jungtis yra su aukščiausiuoju, su absoliutu. „Pabandysime pasikalbėti apie tai, kaip praktikuoti jogą kasdienybėje“, – šyptelėjo Edgaras patikindamas, kad kiekvienam norisi ramybės, laimės ir harmonijos, tad jis pabandys patarti, kaip to pasiekti.

Pasidomėjus, ar, jo nuomone, joga pastaruoju metu nėra tapusi tiesiog nauja mada, Edgaras patikino, kad taip gali pasirodyti tik todėl, kad daug žinomų žmonių susidomi skirtingais dvasiniais keliais ir doktrinomis, atėjusiomis iš Rytų.

„Mes turime semtis gėrio iš kitų kultūrų. Tai iš tiesų gilu ir prasminga. Juk jei vokiškas automobilis yra labai geras, tai kodėl man juo nevažiuoti? Jei Indijoje yra jogos sistemos, tai kodėl jomis nepasinaudoti ir nepasidomėti? Laikausi tokios nuomonės, kad pasaulis darosi labai mažas ir mes visi keičiamės viskuo, tai kodėl nepasidomėjus ir joga“, – savo požiūrį paaiškino E. Lubys.

Paskaita vyko šventykloje, tačiau pats Edgaras to nesureikšmina: „Aišku, tai sakrali vieta, bet nėra kažkas tokio. Bažnyčioje ir vaizdo klipą nufilmavau su vienuoliais. Esu daug metų dainavęs bažnyčioje. Man tai yra artima ir visada buvo artima. Kažkaip nematau tame didelės problemos“.

Žmonės patys renkasi kaip gyventi, tikina E. Lubys. „Manau, kad visada yra svarbiausia žmogaus savybės, kaip mes bendraujame su kitais, kokie yra mūsų santykiai su kitais. Jei mes turime tik tokius draugus, su kuriais galime tik palėbauti ar pabaliavoti, tai man tai nėra tikra. Visi norime aukštesnių santykių vienas su kitu. Norime tos laimės ir harmonijos. Visi jos nori, tiesiog nežino, kaip tai padaryti ir kaip bendrauti vienas su kitu.

Ir man atrodo, kad vis dėlto svarbiausia yra savybės ir nesvarbu, ką jis praktikuoja: ar jis budistas, ar musulmonas... Vis tiek esmė yra, kaip mes vienas su kitu bendraujame. Jeigu mes į vienas kitą žiūrime su nuotaika „kuo aš galiu būti tau naudingas ir kuo galiu pasitarnauti“, tai tokį žmogų, manau, visi priims nesvarbu, kas jis“, – DELFI kalbėjo pašnekovas.

Užbaigdamas pokalbį E. Lubys patikino, kad nepretenduoja į kažkokią absoliučią tiesą ir nesako, kad tik šis kelias yra teisingas. „Asmeniškai man, visas šis tobulėjimo kelias yra priimtinas. Man malonu užsiimti ta veikla ir aš matau tik pliusus“, – šyptelėjo Edgaras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)