Ši, neįprastai ligoninių koridoriams triukšminga, meninė improvizacija – viena iš projekto „#Reanimacija” akcijų, o tokia neįprastos sudėties kompanija, pasak projekto įkūrėjo J. Didžiulio, susibūrė netikėtai, bet kartu ir labai organiškai. Su ugniagesiais „#Reanimacija” dalyviai susipažino praėjusiais metais, kai dalyvavo savanorių ugniagesių mokymuose, kurių programą baigti ir savanorių gretas papildyti dabar jau gali bet kuris norintis, o su organizacija „RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai” juos susiejo panaši veiklos filosofija ir principai.

„Reanimacija – tai visuomenės gydymas per meną, kurį savo darbe taip pat pasitelkia ir gydytojai klounai, padedantys greičiau sveikti, o ugniagesiai yra visuomet pasiruošę rizikuoti savo gyvybėmis dėl kiekvieno iš mūsų. Šis noras padėti kitam mus ir suvedė – tuomet beliko dalintis patirtimis. Taip „#Reanimacija” dalyviai tapo ugniagesiais savanoriais, o patys mokytojai buvo „reanimuoti” muzikinėmis improvizacijomis ir juoko terapija. Tik šios sinergijos dėka šiandien visi kartu galėjome vaikams pristatyti gėrį ir muziką nešantį klouną-ugniagesį”, – džiaugėsi J. Didžiulis.

Prakalbinti vaikus, prisiminti kaip žaisti ir perprasti juoko terapijos meną būsimus ugniagesius jau vakar mokė gydytojai klounai. Nors vaikinams, įpratusiems laikytis vos ne kariškos tvarkos ir sekundės tikslumu vykdyti gautas užduotis, išdrįsti kvailioti iš pradžių buvo sunku, tačiau kursantai įsitikinę – įgautus įgūdžius tikrai panaudos ateityje.

Jau penkerius metus sergantiems vaikams šypsenas dovanojančios organizacijos „RAUDONOS NOSYS gydytojai klounai” vadovė Viltautė Žemelytė teigia, jog suaugusiems iš naujo atrasti juoką ir žaidimus ne visada lengva. Juk nuo mažumės esame mokomi rimtumo, tačiau tai daryti verta – gydytojų klounų patirtis rodo, kad juokas ne tik mažina stresą bei įtampą, bet ir padeda greičiau sveikti.

„Geros emocijos ne tik sukelia šypseną, tai neatskiriama emocinės gerovės dalis, kurią gali pastiprinti žmogiški ryšiai ir dėmesys. Manau, kad visų dalyvaujančių šiame projekte siekiamybė yra emocijos pokytis – pakeisti situaciją iš stresinės į lengvesnę, iš nerimo – į pozityvesnę, iš liūdnos – į šviesesnę. Pozityvios energijos užtaisas ir suvedė mus, kad kartu sukurtume dar vieną įvykį, suteikiantį kasdienybei naujų spalvų“, – mintimis dalijosi V. Žemelytė.

Pusantrų metų žmonės „#Reanimacija” projekte dalyvavo mainų principu – jiems pasiūlius nepiniginį, kūrybišką atlygį, Jurgis Didžiulis grodavo už jį, tačiau dabar, anot atlikėjo, projektas evoliucionavo.

„Supratome, kad visuomeniniai ryšiai yra labiau stiprinami ne mainantis, bet dalijantis skirtingomis patirtimis, kurias sujungus – galime sukurti visiškai naujas, tokias kaip šiandieną”, – entuziazmo neslėpė J. Didžiulis.

Daugelis šios ir kitų projekto „#Reanimacija” akcijų metu užfiksuotų vaizdų bus naudojami ir Jurgio Didžiulio paskutiniojo singlo „Built a Fire” iš albumo “Intro/Extro” video klipe, pasirodysiančiame sausio 19 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)