Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė, kad 40 metų R. Gutauską pripažįsta kaltu dėl svetimo turto pasisavinimo – jis neteisėtai užvaldė beveik 20 tūkst. eurų kainavusią žemės ūkio techniką. Būtent šią sumą R. Gutauskas privalės sumokėti verslininkams, kurių turtą pasisavino.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Virginija Pakalnytė-Tamošiūnaitė nutarė, kad R. Gutauskas už grotų turės praleisti 6 metus – jam į ketvirtadienį paskeltą nuosprendį įskaičiuotas kalinimas nuo praėjusių metų rugsėjo, todėl į laisvę jis turėtų išeiti tik 2020 m. rudenį.

Teismas televizijos garsenybės sutuoktiniui skyrė švelnesnę nei sankcijos vidurkyje numatytą bausmę – buvo atsižvelgta į tai, kad jis augina du nepilnamečius vaikus. Vieno jų nuteistasis yra susilaukęs su D. Gutauskiene.

Tai jau aštuntasis R. Gutausko teistumas per jo neilgo gyvenimo karjerą.

Su televizijos laidų vedėja Marijampolėje gimęs R. Gutauskas susituokė dar rugpjūčio 21 d. Alytaus pataisos namuose, kur už anksčiau padarytus nusikaltimus atlieka bausmę. Jo išrinktoji, kilusi iš Jurbarko rajono, yra 13 metų jaunesnė.

D. Gutauskienė išklausyti nuosprendžio neatvyko, nors anksčiau, kai teismas bylą nagrinėjo, posėdžiuose dalyvavo. Tuo metu teismo verdiktą išklausiusiam R. Gutauskui tebuvo tik įdomu, kiek dar laiko jis turės praleisti pataisos namuose.

Nusikaltimą, dėl kurio R. Gutauskas buvo nuteistas, padarė tuo metu, kai slapstėsi nuo teisėsaugos pareigūnų.

Baudžiamąją bylą teismui perdavę prokurorai nurodė, kad R. Gutauskas dar 2013 m. rugpjūčio 1 d. Vilniuje atvyko į bendrovę „Domingos prekyba“ ir mėnesiui sudarė teleskopinio krautuvo nuomos sutartį. Už naudojimąsi technika, kuri skirta žemės ūkio darbams, ūkininku prisistatęs R. Gutauskas grynaisiais pinigais sumokėjo daugiau kaip 2 tūkst. eurų.

Praėjus mėnesiui technika turėjo grįžti atgal į bendrovę, tačiau jos atstovams su R. Gutausku nepavyko susisiekti nei telefonu, nei paštu. O kai į jo nurodytą gyvenamąją vietą nuvyko „Domingos prekybos“ atstovas, paaiškėjo, kad nuomininkas jau seniai ten negyvena, o jo namo teritorija yra gerokai apleista.

Tada bendrovės darbuotojams nekilo abejonių, kad pakliuvo į apgaulės spąstus – kreipėsi pagalbos į policijos pareigūnus.

„Domingos prekyba“ nurodė, kad negrąžinto teleskopinio krautuvo likutinė vertė yra beveik 20 tūkst. eurų, todėl šią sumą prašė priteisti iš R. Gutausko.

Kur yra išnuomota technika, pareigūnai taip ir neišsiaiškino.

Tuo metu kaltės nepripažinęs R. Gutauskas teisme sakė, kad techniką išsinuomojo, bet ne sau – to paprašė jo labai geras draugas Otto Enkristas iš Marijampolės. Jo policijos pareigūnai ieško dėl prekybos žmonėmis, įtariama, kad jis šiuo metu slapstosi Ispanijoje.

R. Gutauskas teigė, kad už tai, jog sudarytų nuomos sutartį, O. Enkristas esą jam avansu davė apie 300 Eur.

„Manau, kad viskas buvo iš anksto sutarta su bendrovės darbuotojais, nes, patikėkite, taip nebūna, kad aš, kurio ieško policija ir kurio visas turtas yra areštuotas, atvažiuoju ir laisvai išsinuomoju techniką“, – teisme sakė R. Gutauskas.

Jis taip pat prisipažino, kad O. Enkristas įvairią techniką (traktorių, žoliapjovę) buvo prašęs išnuomoti ir Raseiniuose, ir Tauragėje. R. Gutauskas pažymėjo, kad nesidomėdavo, ar išnuomota technika būdavo grąžinama ją išnuomojusioms bendrovėms.

„Jeigu būčiau norėjęs šią techniką pasisavinti, būčiau pasamdęs bet kokį pijoką, jį išplovęs ir išsinuomojęs“, – kaltinamasis teisme piktinosi, kad visi nusikaltimai dabar yra „nurašomi“ ant jo.

R. Gutauskas taip pat pažymėjo, kad jo bičiulis visada sakydavo, jog yra ūkininkas, iš Europos Sąjungos yra gavęs paramą, tačiau technikos, kurią yra nusipirkęs nenaudoja, nes laukia, kol baigsis terminas, po kurio nereikės grąžinti paramos, ir tada ją parduos.

„Jis sakydavo, kad jam labiau apsimoka techniką išsinuomoti“, – tikino kaltinamasis.

Bylą išnagrinėjęs teismas tokius R. Gutausko teiginius vertino kritiškai ir pažymėjo, kad nuteistasis jau iš anksto buvo suplanavęs pasisavinti techniką – dar pasirašydamas nuomos sutratį jis nurodė melagingus savo kontaktus. Taip pat buvo atsižvelgta ir į tai, kad O. Enkristas yra ieškomas jau apie dešimt metų, jis Lietuvoje nebuvo pastebėtas, todėl yra nerealu, kad jis čia ūkininkautų, kaip sakė R. Gutauskas.

Apie kitus R. Gutausko teistumus skaitykite DELFI, paspaudę šią nuorodą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (279)