Portalui DELFI artimi Igorio draugai pasakojo, kad seniai žinojo apie jį kankinančią problemą, tačiau, anot jų, nieko negalėjo padaryti.

Atlikėjas Aras Vėberis pasakojo, kad sužinojus prastas naujienas apie I. Kofą, jį ištiko šokas:„Žinojau daug anksčiau apie šitą jo problemą. Artimam draugų ratui tai nebuvo naujiena. Apie tai viešai nekalbėjome, visaip kaip stengėmės jam padėti. Man pačiam ir stresas, ir šokas. Labai gaila.“

I. Kofas šiuo metu yra profesionalų rankose. DELFI kalbinti artimieji ir kolegos jam siunčia palaikymą ir viliasi, kad ši istorija baigsis gerai.

DELFI duomenimis, asmenį, padauginusį alkoholio, gali apimti alkoholinė psihozė, kuri gali sukelti baisias pasėkmes.

Kas vyksta alkoholinės psichozės metu?

Kas vyksta alkoholinės psichozės metu ir ką daryti su žmogumi, kuris negali liautis gėręs, DELFI klausė Respublikinės Klaipėdos ligoninės Ūmios psichiatrijos skyriaus vedėjos Veronikos Žalimienės.

„Prasidėjus alkoholinei psichozei žmogus neadekvačiai elgiasi, tačiau nebūtinai aktyviai veikia, gali elgtis priešingai – nekalbėti, kažko bijoti, nuo kažko gintis ar pulti. Gali būti haliucinacijos, kliedesiai arba viena ir kita“, – vardijo gydytoja.

Pasak V. Žalimienės, alkoholinės psichozės pasireiškia labai skirtingai, tačiau jų metu gali būti padaryti ir nusikaltimai, po kurių žmogus gali net neprisiminti, ką padarė. Tai vadinamos amnezinės psichozės formos.

– Kiek reikia gerti, kad šitaip pakriktum?

– Kiekvieno žmogaus tolerancija alkoholiui skirtinga, nors vyrų paprastai šiek tiek didesnė. Priklauso nuo sveikatos būklės, asmenybės, ko ir kiek žmogus gėrė. Pastaruoju metu daugėja atipiškų pasigėrimo formų, atipiškų alkoholinių psichozių. Jos sudėtingesnės, nestandartinės, su didesniais somatinės būklės pakenkimais.

– Kodėl?

– Pakito pats alkoholio vartojimas, labai daug vartojama surogatų, geriamas ne tik alkoholis, bet ir vaistai, kad poveikis būtų stipresnis. Pastebime, jog alkoholio vartojimas neretai naudojamas ir kaip grasinimo priemonė, manipuliacija kitais. Tokiais atvejais šalia alkoholio dar dažniau griebiamasi pagalbinių svaiginimosi priemonių.

– Kokių būklių pacientai pas jus atgabenami?

– Įvairiausių, pradedant paprastais prisigėrusiais, baigiant grasinančiais sau ar kitiems, siautėjančiais, su kuriais nebesusitvarko artimieji.

– Psichikos ligos sunkina alkoholines psichozes ar neturi joms įtakos?

– Psichikos ligomis sergantys pacientai pas mus retesni, tačiau pasitaiko. Jų būklėms taip pat įtakos turi ką ir kiek gėrė. Liga kartais pasunkina būklę, tačiau kartais ne ir tada vyrauja vien alkoholizmui būdingi simptomai.

– Kiek laiko geriant žmogui jau reikia kreiptis pagalbos?

– Mes kiekvienas savo artimą pažįstame ir žinome, ko iš jo galima laukti. Nėra standartinio atsakymo. Tačiau jei žmogus negėrė ir kelinta diena alkoholizuojasi, išsako suicidines mintis ar pradeda grasinti artimiesiems, be abejo, reikia kreiptis pagalbos, o ne tik pasidejuoti kaimynei, taip slopinant augantį nerimą.

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123I-VII
visą parą

Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1196)