Kuo daugiau švenčių, tuo geriau

„Sveikinu visus Jonus ir Janinas su švente, kurią švęsime tokią raudoną dieną, - kalbėdamas apie nedarbo diena tapusias Jonines juokavo Kauno miesto mero padėjėjas Jonas Jučas. – Kuo daugiau švenčių, tuo geriau“, - džiaugėsi pašnekovas. J. Jučas apgailestavo, kad vienintelis blogas dalykas, vienijantis visas Jonines, būna lietingas oras.

Šventė apipinta legendomis ir burtais, todėl šioje šventėje Seimo kaimo reikalų komiteto pirmininkas Jonas Jagminas jaučiasi kaip labai svarbus ir gerbiamas jos dalyvis. „Ir malonu, kad žino tavo vardą, malonu, kai prieina ir tiesiog pasveikina, ranką paspaudžia“, - Joninių teikiamais džiaugsmais dalinosi J. Jagminas.

„Visos Joninės savotiškai įspūdingos ir visuomet skirtingos: skirtingi saulėlydžiai, žmonės, nuotaikos, būrimai, žolių bei paukščių rinkimai, bobų deginimai“, - apie įvairiausias tradicijas, kurių laikosi su draugais bei šeimos nariais švęsdamas Jonines, pasakojo Kauno valstybinio dramos teatro režisierius Jonas Vaitkus.

Lietuvos ambasadorius Austrijos Respublikoje Jonas Rudalevičius, gyvendamas Vienoje, Jonines švenčia su Austrijoje gyvenančiais tautiečiais. Būdamas Lietuvoje ambasadorius Jonines švęsdavo su giminėmis ir draugais. Įspūdingiausios atšvęstos Jonines buvo Raigardo slėnyje prie Druskininkų 1981 metais.

„Mane vargina bet kokios ,,privalomos" šventės ir dėmesys“, - sakė Vidaus reikalų ministras Gintaras Jonas Furmanavičius. Pasak ministro, visi draugai, tėvai ir pažįstami jį vadina Gintaru, o Jono vardą gavo tuomet, kai buvo krikštijamas. „Mano tėtis yra Jonas, o mama Janina, todėl Joninės mūsų šeimoje visada yra didelė šventė, nes tada susirenka visa šeima, o tėvai sukviečia visus draugus. Visos Joninės būna labai linksmos“, - teigė G. J. Furmanavičius.

„Nemanau, jog asmeninių švenčių labai platūs šventimai, ypač kai esi politikoje, yra pats geriausias dalykas. Tą patį galima padaryti kitaip, nukreipiant pagrindinį dėmesį nuo savo asmens į ką nors kitą, tada pats kažkaip ryškesnis atrodai“, - samprotavo J. Jučas.

Jonų pasididžiavimas

„Galbūt ankstyvoje vaikystėje ir buvo vaikiškas noras vienokio ar kitokio vardo, tačiau dabar netgi malonu, kad vat Jonas toksai“, - didžiavosi savo vardu J. Vilimas.

„Dabar kartais išgirstu visokių kvailų vardų, visokie liamūrai, šmušmūrai...tai esu labai patenkintas, kad tėvai mane pavadino normaliu vardu, - savo vardu džiaugėsi Kauno miesto mero patarėjas Jonas Jučas. - Kai kurie naujadarai gal nieko, bet reikia pagalvot, kad žmogui (su tuo vardu) gyventi reikės“, - keistais vardais stebėjosi pašnekovas.

Festivalio „Kaunas Jazz“ meno vadovas J. Jučas sakė, jog nemėgsta jam teikiamo padidinto dėmesio, ypač įvairių švenčių, nukreiptų į jo asmenį (tame tarpe ir Joninių) metu. „Tai yra smagu, bet šiek tiek per daug, gaunasi toks nepamatuotai didelis dėmesys, - apie savo būseną švenčių metu pasakojo J. Jučas. - Reiks eiti į darbą atremti sveikinimus“, - juokaudamas artėjančio ketvirtadienio viziją piešė pašnekovas.

„Trumpas, lengvai tariamas vardas - tai labai patogu“, - neslėpė esantis labai patenkintas savo vardu J. Jagminas. Kadangi „seimūno“ J. Jagmino gimtadienis yra vos kelios dienos iki vardadienio, tai Joninės tampa savotiška tęstine švente po gimtadienio.

„Kai sveikina tai malonu, bet paskui turi atsidėkoti, - juokavo J. Vilimas. – Kartais gal ir pavargsti (nuo dėmesio) žmogus, bet čia toks malonus nuovargis“.

Joninių šventės šurmulys J. Rudalevičiaus nevargina, kadangi ambasadorius mėgsta bendrauti su įvairiausiais žmonėmis, nors neslėpė, jog retsykiais būtina ir vienatvė. "Privalomas" dėmesys neslegia, kadangi su žmonėmis stengiuosi bendrauti nuoširdžiai“, - atviravo J. Rudalevičius.

Režisierius J. Vaitkus neslėpė, jog kiekvienas žmogus nori dėmesio, todėl švenčių ir įvairių renginių metu gaunamas dėmesys režisieriaus nevargina. Be to, anot pašnekovo, dėmesys gamtoje yra kitoks, gali pabendrauti su žmonėmis, mėgautis gamta ir tas dėmesys nebebūna toks sureikšmintas. „Tik iš pradžių, kai atidarai šventę, kol vainiką uždeda, o po to prie laužo būni kaip visi“ – pasakojo J. Vaitkus.

„Linkiu, kad ta nuotaika, mintys ir kažkokios fantazijos, kurios ateina Joninių naktį, geros emocijos, vizijos ar planai rastų vietą gyvenime“, - paslaptingai smagių Joninių palinkėjo režisierius J. Vaitkus.

Savo bendravardžiams Joninių proga J. Rudalevičius palinkėjo pakilios nuotaikos, puikaus vasariško oro ir neprarasti vilties surasti savo svajonių paparčio žiedą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją