Net tris KET punktus E. Jackaitė pažeidė liepos 17 d. Palangoje. Už tai po vienuolikos dienų Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuras jai skyrė minėtąją baudą. Su ja nesutikusi aktorė kreipėsi į advokatą Romualdą Drakšą ir jis pateikė skundą Klaipėdos miesto apylinkės teismui. Ir jo malonės nesulaukusi aktorė dar gali skųstis Klaipėdos apygardos teismui.

"Daug nepatogumų"

E. Jackaitei nuobauda buvo paskirta už tai, kad liepos 17 d. 14 val. Palangoje, Klaipėdos plente, su automobiliu "Nissan Pulsar" važiuodama kelkraščiu iš dešinės apvažiavo prieš raudonai degusį šviesoforą sustojusius automobilius ir taip "parodė savo išskirtinumą prieš kitas transporto priemones bei važiavo ne eismo juosta, kaip numato KET". Pareigūnai konstatavo, kad taip aktorė pažeidė net tris KET punktus - 117, 124, 125.

Priimant nutarimą pažeidėjos atsakomybę lengvinančiomis aplinkybėmis buvo pripažinta tai, jog ji "nuoširdžiai gailėjosi dėl pažeidimo".

Skundą teismui pateikęs advokatas R. Drakšas taip pat priminė, kad jo klientė dėl pažeidimo nuoširdžiai gailisi, o paskirtą baudą jau sumokėjo. Advokatas prašė švelnesnės bausmės - neatimti teisės vairuoti transporto priemonės. Esą tai reikia padaryti vien dėl to, kad "pažeidimas padarytas neįprastomis aplinkybėmis - vyko Palangos 1000 km lenktynių - "Racing Ladies" orientacinis ralis, kuriame dalyvavo ir E. Jackaitė.

"Vienai lenktynių dalyvių aplenkus pareiškėją iš dešinės, pastaroji spontaniškai padarė tą patį ir, įsijungusi avarinį signalą, įsitikinusi, jog nekelia pavojaus kitiems eismo dalyviams, važiavo paskui kitos ralio dalyvės automobilį bei sustojo, nes degė raudonas šviesoforo signalas. Be to, pareiškėjai yra būtina turėti teisę vairuoti transporto priemones, kad galėtų nuvežti ir paimti vaiką iš darželio, esančio toli nuo namų, bei 1-2 dienas per savaitę nuvykti į Vilnių, kur filmuojasi seriale. Teisės vairuoti transporto priemones atėmimas sukelia daug nepatogumų, kurie nėra proporcingi padarytam pažeidimui", - bandė įtikinti teismą advokatas.

Su tokiu jo prašymu Kelių policijos biuras nesutiko ir prašė nuobaudos nešvelninti.

Nusižengia periodiškai

Visgi Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisėjo Eugenijaus Antanausko tokie E. Jackaitės ir jos advokato argumentai neįtikino. Anot jo, būtinybė nuvežti ir paimti vaiką iš darželio, esantį toli nuo namų, bei 1-2 dienas per savaitę nuvykti į Vilnių, kur filmuojamasi seriale, nėra tokios aplinkybės, kurios teismų suformuotoje praktikoje būtų laikomos išskirtinėmis, ypatingomis, pateisinančiomis sankcijos švelninimą.

"Dalyvavimas automobilių lenktynėse, kurios vyksta ne tam pritaikytoje trasoje, o įprastoje važiuojamojoje kelio dalyje, kur eisme dalyvauja ir civiliai asmenys, vairuojantys transporto priemones, įpareigoja net ir lenktynių dalyvius laikytis bendrųjų eismo dalyvių pareigų bei nepažeisti KET", - rašoma nutartyje.

Kartu akcentuojama, kad aplinkybę, jog teisės vairuoti transporto priemones praradimas gali sukelti nepatogumų, apsunkinti tam tikras gyvenimo sritis, potencialus pažeidėjas turėtų įvertinti prieš nusižengdamas. Tad E. Jackaitė irgi privalėjo elgtis ypač atidžiai ir rūpestingai, bet visgi padarė šiurkštų KET pažeidimą.

Teismas pažymi, jog važiavimas kelkraščiu, apvažiuojant iš dešinės ta pačia kryptimi važiuojančias transporto priemones, kurios buvo sustojusios prie šviesoforo, kai degė draudžiamas signalas, parodo išskirtinumą prieš kitus asmenis bei yra netoleruotinas visuomenės atžvilgiu.

Pro teisėjo akis neprasprūdo ir tai, kad E. Jackaitė KET pažeidžia ne pirmą kartą ir net turi galiojančių nuobaudų už KET - 2014 m. lapkričio 20 d. jai buvo surašytas protokolas už greičio viršijimą 20-30 km/h, o šiemet birželio 23 d. buvo bausta už greičio viršijimą net 40-50 km/h.

"Šie faktiniai duomenys laikytini atsakomybę sunkinančia aplinkybe", - akcentavo teisėjas.
Beje, E. Jackaitė jau turėjo progos pailsėti nuo vairavimo po to, kai 2012 m. gegužės 19-osios naktį iš pasisėdėjimo pas draugę važiavo į namus ir, bandydama įsukti į savo namų kiemą Melnragėje, nepastebėjo iš paskos parvažiuojančio automobilio "Opel Astra" bei savo visureigiu kliudė šį automobilį. Aktorė buvo nubausta už tai, kad nebaigusi pildyti eismo įvykio nuvažiavo į netoliese esančius namus ir atgal negrįžo. Už šį nusižengimą E. Jackaitei 2012 m. teismas buvo skyręs 3 tūkst. litų baudą ir 3 metams atėmė vairuotojo pažymėjimą. Tiesa, 2014 m. kovą tas pats teismas jį grąžino pirma laiko.

Dar kartą šis teismas E. Jackaitei buvo maloningas prieš porą savaičių, kai patenkino jos prašymą ir panaikino teistumą, užsidirbtą 2011-aisiais už tai, kad sukčiavo bandydama pasididinti motinystės pašalpą. Moteris fiktyviai buvo įsidarbinusi nekilnojamojo turto agentūroje "4Real" rinkodaros projekto vadove. Per kelias dienas aktorei mokamas atlyginimas pakilo 12 kartų - nuo tūkstančio iki 12 tūkst. litų, kad E. Jackaitė gautų maksimalaus dydžio motinystės pašalpą. Teismo sprendimu jai buvo paskirta 20,8 tūkst. litų bauda, taip pat aktorė buvo įpareigota kartu su ją fiktyviai įdarbinusia nekilnojamojo turto agentūros direktore Erika Kabečiūte sumokėti "Sodrai" 22 334 litus. E. Jackaitės skundus dėl tokio nuosprendžio buvo atmetęs ir Klaipėdos apygardos, ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

Asmenys, nuteisti už tyčinius sunkius nusikaltimus, po bausmės atlikimo penkerius metus laikomi turinčiais teistumą. Praėjus ne mažiau kaip pusei teistumo termino, teismas nuteistojo prašymu gali sutrumpinti teistumo laiką arba jį visiškai panaikinti. Po tokio sprendimo žmogus laikomas neteistu ir anuliuojamos visos teisinės pasekmės, susijusios su teistumu.