Prokurorų kaltinimus dėl nesantaikos kurstymo prieš vaikus nagrinėjanti Anykščių rajono apylinkės teismo teisėja Zita Gavėnienė nutarė paskirti naują ekspertizę, kurios metu bus siekiama išsiaiškinti, ar iš tikrųjų daina kursto nesantaiką, o „YouTube“ paskelbtas įrašas – meno kūrinys.

Nuo šios ekspertizės priklausys ne tik V. Grincevičiaus, bet ir kartu teisiamo jo brolio Manto Grincevičiaus bei jų pusbrolio Giedriaus Sasnausko likimas.

Atlikti naują ekspertizę teismas pavedė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai. Jos darbuotojai jau anksčiau buvo prokurorams pateikę išvadą, kad daina „Šėtone, prašau“ yra tyčiojamasi, skatinama neapykanta ir kurstoma diskriminuoti socialinę žmonių grupę – vaikus – dėl jų amžiaus, socialinės padėties ar pažiūrų.

Tačiau tokia išvada buvo suabejota teismui apklausus humoristą Paulių Ambrazevičių ir dainininką Marijoną Mikutavičių. Kad būtų paskirta papildoma ekspertizė, neprieštaravo ir baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras.

Kada toliau bus nagrinėjama Troškūnų miestelyje gyvenančių jaunuolių byla, kol kas nežinoma – priklausys nuo to, kada teismas gaus ekspertizės išvadas.

Dainos „Šėtone, prašau“ autorių bylą teismas nagrinėja jau apie pusę metų – anksčiau jie buvo sutikę su pateiktais kaltinimais ir neprieštaravo, kad procesas būtų baigtas baudžiamuoju įsakymu. Tačiau vėliau vaikinai persigalvojo – teisinosi, jog nesuprato, kad už tai bus nuteisti.

„Tai, ką Whydotas daro, galima vertinti vienaip ar kitaip, bet šiame teismo procese matau, kad gali būti labai liūdna pasekmė ir nereikalingas precendentas, užkertantis kelią kurti kitiems kūrėjams, – teisme yra sakęs dainininkas M. Mikutavičius. – Gyvename laisvoje visuomenėje, kurioje žmonės gali save reikšti visais įmanomais būdais, kaip ir kiti turi galimybę tuo piktintis. Juk laisvo pasaulio didysis laimėjimas – konfliktas, jeigu kažkas kuria ir savo kūrybą demonstruoja, natūralu, kad gali tikėtis neigiamos reakcijos, bet man nesuvokiama, jog mes dabar esame salėje, ant kurios durų yra užrašyta, jog čia yra baudžiamųjų bylų salė.“

Kad skandalingos dainos autoriams pateikti kaltinimai prasilenkia su realybe, anksčiau teisme buvo sakęs ir humoristas P. Ambrazevičius.

„Atskiriu humorą nuo vulgaraus raginimo susidoroti, o ar ši daina yra meno kūrinys, pasakysiu vienareikšmiškai – tai yra meno kūrinys, nes yra muzikos kūrinys, turi melodiją, yra sukurtas vaizdo klipas, dainuoja Whydoto sukurtas personažas, iš žodžių matyti, kad tai humoristinis tekstas, – sakė P. Ambrazevičius. – Nežinau, kodėl ekspertas mano, kad ši daina nėra kūrinys – jeigu tinkamai vertinsime tokius žodžius, tai apie 90 proc. viso pasaulio kūrinių būtų sumalti, o anekdotų karalius Raimondas Šilanskas jau seniai turėtų sėdėti už grotų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (300)