Lietuvos Respublikos ambasada griežtai prieštarauja „Lietuvos“ vardo naudojimui tokio konkurso kontekste.

Išplatintame ambasados pranešime pabrėžiama, kad lietuvių merginų kvietimas dalyvauti renginyje, pavadintame Sovietų Sąjungos vardu, rodo didžiulę nepagarbą atkurtai Lietuvos Nepriklausomybei ir išduoda atminimą tų žmonių, kurie kovojo ir žuvo už Lietuvos laisvę.

Skeptiškai vertinamas ir vieno garsiausių Lietuvos atlikėjų – E. Dragūno pasirodymas tokio konteksto renginyje. Tiesa, lietuvis scena dalinsis su kitais atlikėjais iš Rusijos ir Didžiosios Britanijos.
"Mis USSR" konkurso reklama

Koncertas ant motinos kapo

Nepriklausomos valstybės atkūrimo akto signataras, žurnalistas, publicistas Rimvydas Valatka tokį Lietuvos atlikėjo žingsnį sulygino su šokiu ant motinos kapo.

Naujienų portalo DELFI kalbintas R. Valatka mano, kad laisvoje visuomenėje ir nepriklausomoje valstybėje, kokia ir yra Lietuva, žmonės turi teisę ir į tokius žygius. Bet normalūs ir padorūs piliečiai, anot jo, turėtų smerkti tokius dalykus.

Žinomas publicistas primena, kad Sovietų sąjunga yra kalta dėl maždaug 800 tūkstančių Lietuvos Respublikos piliečių netekties: deportacijos, nužudymai, mirtys lageriuose, priverstinė emigracija ir taip toliau.
Rimvydas Valatka

„1988-1991 metais nei vienam Lietuvos atlikėjui nebūtų atėjusi mintis koncertuoti tokiame renginyje. Vadinasi, per 25 metus kai kurie žmonės prarado etinius, dorovinius, valstybinius, visuomeninius orientyrus. Tokiais atvejais sakoma: „Pinigai nekvepia“, – DELFI sakė R. Valatka. – Tai yra tas pats, kas koncertuoti ir šokti ant savo motinos kapo. Kai kurie žmonės geba daryti ir tai, bet dauguma nepritaria tokiam „koncertui“. Į mano galvą netelpa tokie dalykai, bet palikime tai jų pačių sąžinei.“

Atskleidė požiūrį į šalį

Koncertus užsienyje, taip pat ir Jungtinėje Karalystėje rengiantis atlikėjas ir TV laidų vedėjas Marijonas Mikutavičius mano, kad dalyvavimas panašaus konteksto renginiuose tik atskleidė žmogaus požiūrį į savo šalį.

„Aš tokiuose renginiuose niekada nedalyvaučiau. Ir apskritai, visada stengiuosi vengti konteksto, kuris man visiškai nepriimtinas. Nesvarbu, kad už jį mokamas honoraras. Tačiau tai tik mano pozicija. Matyt grupė „Sel“ priklauso tiems atlikėjams, kurie ne kartą požiūrį į savo šalį yra išreiškė savais būdais. Ir, matyti, juos reiškia toliau“, – DELFI apgailestavo M. Mikutavičius.
Marijonas Mikutavičius

Šis žingsnis – apgalvotas

VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius naujienų portalui DELFI sakė, kad geros reputacijos klausimai niekada nebuvo E. Dragūno prioritetas.

„Visas progas jis išnaudodavo savo matomumui ir žinomumui didinti. Dalyvavimas minėtame renginyje taip pat sulauks atitinkamo ažiotažo. Komunikacijos prasme, mano manymu, šis E. Dragūno žingsnis yra visiškai apgalvotas“, – neabejoja jis.
Nerijus Maliukevičius

Tiesa, kokią įtaką tai turi atlikėjo reputacijai, tai jau visiškai kita tema.

„Koncertuoti tokiame renginyje buvo jo asmeninis pasirinkimas. Lygiai toks pat, kaip ir tų merginų, dalyvaujančių konkurse, ir žiūrovų, į visus juos ateinančių pasižiūrėti. Tik klausimas, ar jie visiškai neturi pojūčio, kokius jausmus kelia tokie pavadinimai ir asociacijos ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje? Klausimas, kaip jie žiūri į savo reputaciją dalyvaudami tokiuose projektuose?“ – situaciją DELFI komentavo VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas.

Deja, bet DELFI nepavyko susisiekti su pačiu atlikėju E. Dragūnu ir išklausyti jo nuomonės apie koncertą tokiame kontroversiškai vertinamame renginyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2930)