„Su bičiuliais, kurie ten mokosi, pasišnekėjome ir nusprendėme, kad man jau metas keliauti atostogų. Paskutinė kelionė buvo į Paryžių, bet tai buvo labai seniai. Netikėtai nusipirkau bilietus ir išskridau. Keletą dienų pabuvome Švedijoje, tada plaukėme į Helsinkį, tada išskridome į Laplandiją. Ten praleidę penkias dienas, tokiu pačiu maršrutu grįžome atgal“, – naujienų portalui DELFI apie savo egzotišką kelionę į šiaurę pasakojo A. Mazėtis.

Nuvykus į Švediją, egzotikos, žinoma buvo nedaug. Oras panašus kaip Lietuvoje – šiokia tokia šiluma ir saulėta. Helsinkyje šiek tiek vėsiau ir bjauriau – tarpinis variantas tarp žiemos ir pavasario, o Laplandijoje Arną kovo pabaigoje pasitiko tikra žiema su stingdančiu šalčiu. Kaip pasakojo pašnekovas, naktimis būdavo apie 20 laipsnių žemiau nulio, dienomis nuo – 9 laipsnių šalčio iki +3 laipsnių šilumos. Ir snigo, ir smarkiai, ir švietė saulė – žiema pasitiko su visais savo atributais. Anot jo, ten žiema kitokia nei Lietuvoje. Sausa, o po kojomis girgžda sniegas.

Helsinkyje ir Stokholme pašnekovas pasakojo daugiausiai dėmesio skyręs muziejams. Stokholme aplankė Vazos, kultinės švedų grupės „Abba“, alkoholio, fotografijos muziejus, TV bokštą, karalių rūmus. „Pačiame Stokholme – 83 muziejai. Tai gali eiti, eiti ir eiti – tikrai rasi, ką pamatyti“, – įspūdžiais dalijosi pašnekovas.

Pagrindinis išvykos tikslas – Laplandija. Ten ir buvo praleista daugiausiai kelionės laiko: aplankytas Kalėdų senelio kaimelis ir parengtas interviu su juo, važinėtasi šunų kinkiniais po miškus, lakstyta sniegomobiliais, elnių traukiamomis rogėmis. Kaip juokavo žurnalistas, pramogų – į valias. Visko gali rasti, bet kainos – iš fantastikos srities.

Arno teigimu, turizmo sezonas šiuo metu ten jau rimsta: „Pas juos žiema tęsiasi nuo lapkričio iki kovo. Sniegas irgi laikosi nuo lapkričio iki kovo. Kai mes buvome, sezonas jau ėjo į pabaigą. Ateina vasaros laikas ir ten, netrukus prasidės poliarinė diena“.

Atostogų metu A. Mazėtis parengė išskirtinį interviu laidai „Labas rytas, Lietuva“, kuris žiūrovams buvo parodytas trečiadienio rytą.

Kaip pasakojo pašnekovas, Kalėdų Senelis dirba 365 dienas per metus nuo 10 iki 17 valandos – be jokių išeiginių.

„Išskrisdamas parašiau laišką Rovaniemio Turizmo centro darbuotojams, kurie ir padėjo viską suderinti. Suderinome interviu iš anksto, siuntėme klausimus, atėję prieš interviu juos dar kartą parodėme. Senelis norėjo būti pasiruošęs ir nenorėjo jokių netikėtumų. Mums senelis skyrė valandą, – susitikimo užkulisius atskleidė vyras. – Per sezoną apytiksliai pas Kalėdų Senelį apsilanko apie pusė milijono žmonių. Vienam žmogui jis skiria apie 5 minutes. Ateini, pabendrauji smagiai, elfai nufotografuoja ir viešnagė baigiasi. Srautas tikrai nemažas“.

Kaip pasakojo pašnekovas, Laplandijoje jis jautėsi lyg patekęs į pasaką – aplink kalnai dovanų, mirksi lemputės ir skam muzika: „Iėjus po interviu buvo stipri pūga. Aplink kalėdinė skambėjo kalėdine muzika, lemputėmis buvo papuoštos eglutės. Nepajausti Kalėdų nuotaikos neįmanoma. Esi paveikiamas ir negali galvoti kitaip“.

Arno Mazėčio kelionės akimirkos – DELFI nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)