„Labai norėjau pasidalinti tuo, ką jau prieš daugelį metų pirmą kartą išbandžiau pats. Marginti kiaušinius šilku labai paprasta, o rezultatas pranoksta lūkesčius“, - sakė G. Strolys.

Jo teigimu, itin svarbu, kad audinys būtų natūralus. Ar taip yra, galima įsitikinti uždegus jo kraštelį. Jei sklinda salsvas kvapas, vadinasi šilkas – 100 proc.

Pasiruošus šio vertinamo audinio skiautelių reikėtų žalią kiaušinį truputį sudrėkinti, kad medžiaga prie jo geriau priglustų. Su lukštu turėtų liestis gražioji, ryškioji šilko pusė. Tam, kad medžiaga liktų savo vietoje, kiaušinis daug kartų aprišamas siūlu. Paruošti margučiai įleidžiami į šaltą vandenį. Skystis privalo būti „pagardintas“ druska ir actu. Kiaušiniai verdami maždaug dvidešimt minučių.

„Apie kiaušinių marginimą šilku mažai kas yra girdėjęs. Na, o aš kaklaraiščio skiaute nudažytą margutį dovanų gavau prieš kelis metus. Jis atrodė tikrai įspūdingai, bet pats proceso pakartoti nebandžiau“, - sakė grupės „Thundertale“ narys Jonas Chockevičius.

Jo grupės kolegos Laurynas ir Rokas Baškiai bei Paulius Petrauskas tvirtino daug metų propaguoją kiaušinių dekoravimą vašku. Baškių namuose įprasta margučius spalvinti ir ąžuolo žievės nuoviru.

Tuo tarpu dizainerė Olesia Les nuo vaikystės prieš Velykas ne vieną valandą praleidžia žoliaudama miške. Ji visuomet ieško įdomesnių formų, spalvų augalėlių. Kad šįmet paieškos Lietuvos laukuose bus sėkmingos, kūrėja abejoja, nes Velykų šventė yra labai anksti, o gamta dar neprabudusi.

Vašku kiaušinius visuomet margina aktorius Ramūnas Šimukauskas. Tiek jį, tiek žmoną Robertą šio amato išmokė Ramutė Šimukauskienė.

„Mama rodė, kaip reikėtų valdyti vašką, o bitininkas tėtis jo visada parūpina“, - sakė R. Šimukauskas.

Vašku kiaušinius dailina ir verslininkė Inga Budrienė, ir plaukų stilistė, ne kartą geriausia Lietuvos kirpėja tituluota Audronė Senkauskienė. Tačiau šios srities čempione neabejotinai yra dainininkė Liveta Kazlauskienė, su seserimi ir mama kasmet prieš Velykas padailindavusi po pusę tūkstančio margučių.

„Mama ant margučių įspūdingai rašo. Tai padaryti prieš Velykas jos prašo ir kaimynai, ir tolimesnių vietovių gyventojai. Savaitė iki didžiosios pavasario šventės mums visada būdavo labai darbinga“, - neslėpė Tauragės apylinkėse augusi L. Kazlauskienė.

Grupės „Andrew Flame“ lyderio Andriaus Grybausko namuose margučių grožis ne itin vertinamas. Tačiau tas, kuris turi tvirčiausią kiaušinį, tąsyk būna svarbiausias.

„Kiekvienas iš šeimos narių turi savą būdą kaip dekoruoti margučius. Svarbiausia, jog nuo to jis taptų ne dailesnis, o tvirtesnis. Taisyklės, kas laimi varžytuves, labai griežtos“, - sakė A. Grybauskas

Pirmenybę kiaušinių marginimui svogūnų lukštais teikia šokėjas Saulius Skambinas. Daugelį metų per Velykas jis vykdavo pas senelį. Čia būdavo dažuose išverdamos dešimtys kiaušinių, o visi giminės nariai sėsdavo už stalo ir margučius skutinėdavo.

„Kai senelis mirė, to nebedarome. Karina kiaušinius per Velykas nudažo įprastai – naudodama dažus ir svogūnų lukštus. Bet kai paaugs sūnus, būtinai jį išmokysiu margutį skutinėti“, - patikino pašnekovas.

Humoristas Artūras Orlauskas naudoja savitą kiaušinių marginimo būdą. Jis jį apsuka siauromis medžiagos skiautėmis arba batų raišteliais. 

„Apžiūrinėjantiems margutį net sunku suprasti, kaip viskas padaryta“, - sakė A. Orlauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)