Iškilminga atidarymo ceremonija vyko Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, į kurią susirinko keli šimtai kviestinių festivalio svečių.

Be ryškiausių Lietuvos kino kūrėjų ir aktorių, „Kino pavasario“ atidaryme apsilankė ir buvęs Bogotos meras, kandidatas į Kolumbijos prezidentus Antanas Mockus. Apie lietuvių kilmės politiką sukurtas filmas „Gyvenimas yra šventas“, kurio premjera įvyks būtent festivalio metu.

A. Mockų į Lietuvą atlydėjo žmona Adriana Cordoba.

Tarp kviestinių festivalio svečių buvo ir Algirdas Butkevičius su žmona Janina. Video sveikinimą atsiuntė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Į atidarymo renginį pat atvyko kino kūrėjai iš Kroatijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Danijos, Palestinos, Jungtinių Amerikos valstijų.

Festivalio atidaryme iš viso dalyvavo beveik 700 žmonių. Raudonu filharmonijos kilimu žengė tiek į Vilnių jau atvykę pirmieji festivalio užsienio svečiai, tiek iškilios Lietuvos kino industrijos ir kultūros asmenybės.
"Kino pavasario 2015" atidarymo vakaras

Tarp susirinkusiųjų užsienio svečių – komedijos „Meilės sala“ režisierė bosnė Jasmila Žbanič, palestiniečių aktorius iš filmo „Šokantys arabai“ Ali Sulimanas, islandų filmo „Gyvenimas akvariume“ aktorius Thorsteinnas Bachmannas, filmą apie Lietuvos liaudies dainininkes sukūrę Aldona ir Julianas Wattsai, dokumentinio filmo „Goli sala“ režisierė kroatė Tiha K. Gudac.

Per dvi „Kino pavasario“ savaites festivalyje apsilankys apie 200 kino kūrėjų ir industrijos profesionalų. Tarp jų – nebylųjį kiną juosta „Artistas“ prikėlęs, už ją geriausio filmo „Oskarą“ gavęs režisierius Michelis Hazanavicius, kraupius nusikaltimus Indonezijoje dokumentuojantis taip pat „Oskarui“ nominuotas Joshua Oppenheimeris, dramą apie eutanaziją atvešiantis danų režisierius Bille'as Augustas ir daug kitų žinomų kino kūrėjų.

Į Vilnių sugrįš ir prancūzų režisierius Leos Caraxas, vienas pirmųjų „Kino pavasario“ užsienio svečių, aplankęs festivalį dar prieš 20 metų šiam tik prasidėjus. Šiemet festivalis parodys režisieriaus filmų retrospektyvą.

Kultūros ministerija festivalio vadovei Vidai Ramaškienei įteikė garbės ženklą „Nešk savo šviesą ir tikėk“.
"Kino pavasario 2015" atidarymo vakaras

Šiemet „Kino pavasaris“ žymi ir šimtąsias legendinio Charlie Chaplino kūrybos metines. Filharmonijoje buvo rodoma trumpametražė nebyli komedija „Vakaro šou“ („A Night in the Show“, – orig.), kurią 1915 metais režisavo Charlie Chaplinas.

Šventės svečiams dainavo Jurga Šeduikytė, kuri už vaidmenį filme „Rūsys“ pretenduoja tapti geriausia Lietuvos metų aktore. Taip pat tarp nominuotųjų šiam prizui – Aistė Diržiūtė („Sangailės vasara“) ir Severija Janušauskaitė („Žvaigždė“). Scenoje pasirodė ir kandidatai laimėti geriausio metų aktoriaus vyro titulą: Vytautas Kaniušonis („Lošėjas“), Marius Repšys („Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“) ir Andrius Žiurauskas („Redirected“).

Po iškilmingosios ceremonijos Rotušės aikštės ekrane buvo parodytas specialiai festivalio jubiliejui režisierės Astos Einikytės sukurtas dokumentinis filmas „20 „Kino pavasario“ akimirkų“. Po peržiūros į dangų šovė fejerverkai ir tapo aišku: kino šventė prasidėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)