13
Kitas

Dukra paveldėjo tėčio ir mamos talentą

Intensyvių gastrolių ritmu gyvenantis P. Geniušas itin populiarus tiek tarp klasikinės muzikos mylėtojų, tiek tarp šiuolaikinį skambesį mėgstančių klausytojų. Daug įvairių muzikos žanrų valdantis avantiūristas savo muzikavimo modelį juokaudamas vadina džipo ir limuzino hibridu.

Tiesa, pianistas neslepia, kad ieškoti naujovių moderniosios klasikos pasaulyje jam neretai padeda ir žmona, 17 metų jaunesnė dailininkė-grafikė Kristina Norvilaitė. Su savo mūza P. Geniušas augina devynerių metų dukrą, tačiau santuokos įžadus pora davė tik praėjusią vasarą.

Apie muziką, darbus ir tai, kaip pasikeitė poros gyvenimas po vestuvių, P. Geniušas pasakojo išskirtiniame DELFI interviu.

 – Išduokite, kaip lietuvį priima skirtinguose pasaulio kraštuose?

 – Apibendrinti sunku, bet viskas priklauso nuo to, kaip sekasi koncertas. Jei gerai groji, gerai ir priima. Nėra tokios tendencijos, kad kažkur publika išskirtinai draugiškesnė. Kalbant apie klasikinės ar modernios, siauram klausytojų ratui skirtos muzikos koncertus, juos labai šiltai priima publika Japonijoje ir Vokietijoje. Tai labai išsivysčiusios šalys, kurios pageidauja ne tik naujumo, bet ir klasikos. Nesirenka „pagrok ką nors linksmesnio“ žanro. Tačiau visur publika yra gera, jei groji iš širdies, o ji klauso širdimi.
Petras Geniušas

 – Ar klasikinės muzikos gerbėjams Rytuose priimta po koncerto mylimam atlikėjui nešti ne tik gėles, bet ir dovanas?

 – Kaukaze su Liudu Mockūnu atlikome tokį šiuolaikišką klasikos ir džiazo projektą. Tortų publika nenešė, bet, aišku, gavome konjako. Tik atnešė į užkulisius, ne į sceną (juokiasi).

 – Esate pelnęs išties daug garbingų apdovanojimų. Kurį iš jų pats laikote asmeniniu pasiekimu ir svarbiu įvertinimu?

 – Turbūt įsiminė pats naujausias – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžius, kurį gavau šių metų Vasario 16 dieną. Kai buvau jaunas, nepriklausomoje Lietuvoje gavau pirmąją Nacionalinę kultūros ir meno premiją. Šis apdovanojimas pakeitė mano gyvenimą, statusą ir aplinkinių požiūrį. Tuo metu tai buvo labai didelis piarinis dalykas.
Petras Geniušas ir Dalia Grybauskaitė

 – Sūnus Lukas Geniušas taip pat seka jūsų pėdomis ir sėkmingai siekia muziko karjeros. Kaip manote, vaikinui padėjo paveldėtas talentas, ar ir jūsų pavardė?

 – Nežinau, dabar jau pasitaiko situacijų, kai aš didžiuodamasis sakau, kad esu Luko Geniušo tėtis (juokiasi). Pačioje pradžioje, kai tik jis pradėjo muzikuoti, Lietuvoje jo populiarumui galbūt ir padėjo pavardė. Bet sūnus viską pasiekė savo jėgomis. O kitose šalyse tai daugeliui jau nepaaiškinsi, kieno ten sūnus jis yra.

 – Praėjusią vasarą jūsų sūnus vedė muzikę Aną. Nebandėte paprotinti, kad tuokiasi per anksti?

 – Nesakyčiau, kad anksti, jam buvo 24 metai. 18-kos gal anksti. Be to, jie su žmona ilgai draugavo. Lukas yra labai savarankiško mąstymo. Nuo mažens buvo brandus pianistas. Kai jam buvo 15 metų, savo profesijoje buvo suaugęs žmogus. Iš mano pusės jam kažką aiškinti būtų absurdas.
Lukas Geniušas
13
Kitas

Dukra paveldėjo tėčio ir mamos talentą

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)