Istorija prasidėjo daugiau nei prieš 10 metų, kai grupė jaunuolių sugalvojo užsidirbti gabendami ir pardavinėdami narkotikus. Spaudos pavadinta „Bali9“, grupė buvo suimta ir dviems iš devynių narių buvo skirtos mirties bausmės. Nuo tada prasidėjo šios istorijos ilga ir skausminga atomazga.

Istorija yra pilna labai daug netikėtų posūkių ir kaltinimų, papirkinėjimų. Neaišku, kas ir kaip viską organizavo, bet reikia paminėti, kad operacija būtų pavykusi, jei ne vieno iš operacijos dalyvių tėvas Lee Rushas, kuris informavo Australijos policiją, o jį esą savo ruožtu informavo Indonezijos policija, kuri ir suėmė gaują.
Australijos nusikaltėlių drama kelia aistras

Scottas Ruchas, kuriam dabar 29 metai, labai apgailestauja, kad jo draugai Adrew Chanas ir Myuranas Sukumaranas jau yra perkelti į specialų kalėjimą, kur bus vykdomos mirties nuosprendis. Tuo metu bus įvykdytas mirties nuosprendis dar 12 su narkotikų gabenimu susietų asmenų iš įvairių šalių.

Pasikeitus Indonezijos prezidentui, dabartinis šalies vadovas Joko Widodo pradėjo pasirašinėti visus įsakymus dėl mirties bausmės vykdymo taip atkreipdamas viso pasaulio dėmesį, kad nuosprendžiai vykdomi nehumaniškomis sąlygomis, o žinant korupcijos lygį Indonezijoje, dar ir labai neskaidriai. Bet Australijos piliečių situacija šokiravo visus ir dėl pačios bylos.

Nuteistieji praleido 10 metų reabilitaciniame kalėjime, kur pakeitė savo požiūrį į pasauli, pradėjo piešti, mokyti kitus kalbų ir labai apgailestavo dėl padaryto nusikaltimo. 10 metų jie buvo laikomi kalėjime ir staiga pasikeitus prezidentui jiems pradėta taikyti mirties nuosprendžio procedūra.
Ž. Grigaitis Melburne

Visas jų gabenimo ir pasiruošimo ciklas buvo panašus į fantastinį filmą. Australijos televizijos stotys ir spauda negalėjo patikėti, kokių priemonių buvo imtasi išgabenant du jaunus vyrus. Buvo pasitelkta kariuomenė su šarvuočiais ir tankais, lėktuvas, lydimas 4 naikintuvų. Lėktuve su jais skrido 70 specialiųjų policijos kareivių.

Visi teisiniai bandymai spręsti, ar atnaujinti bylą, buvo nesėkmingi, bet visi supranta, kad tai yra ir politinė byla. Indonezija turi daug nuoskaudų dėl Australijos veiksmų emigracijos klausimais ar pan.

Jau keturias savaites vyksta diplomatinis karas ir visi sėdi kaip ant parako statinės, nes jei nuosprendis bus įvykdytas, diplomatiniai santykiai tikrai labai pablogės. Jau dabar prognozuojami tam tikri padariniai.

Jei pildysis kai kurių politikų scenarijai, Australijai teks spręsti nevaldomą nelegalios emigracijos ataką, nes dabar visi nelegalūs laiveliai su nelegalais yra stabdomi Indonezijos policijos ir Australijos pasienio tarnybų ir grąžinami atgal, nors ir buvo pagauti Australijos vandenyse. Kam pavyksta likti, nelegalai gabenami į tam tikrą salą, kur yra laikomi, kol bus sutvarkyti jų emigraciniai dokumentai. Saloje retkarčiais vyksta susirėmimai, nes žmonės laikomi 2-3 metus be jokios žinios, kas su jais bus.

Australai savo ruožtu diplomatiškai priminė, kad jie padeda spręsti daug problemų ir Indonezija turi pagalvoti ir įvertinti situaciją. Bet naujasis prezidentas linkęs pyktis ir nedaryti jokių išlygų, todėl atrodo, kad šio žemyno pusėje ramu tikrai nebus. Jau dabar australų pamėgta Bali sala netenka turistų iš Australijos, kurie ir dėl nuvertėjusio Australijos dolerio lieka atostogauti savo šalyje arba ieško kitų alternatyvų. Laikas parodys, kokios bus šio konflikto pasekmės, bet faktas tas, kad du jauni vyrai kiekvieną rytą keliasi su mintimi, kad jiems liko gyventi 72 valandos ir jie bus sušaudyti vilkėdami baltus marškinius su raudonu taikiniu, žyminčiu, kur yra širdis.
Žilvinas Grigaitis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (263)