Visame pasaulyje populiarus „No – shave November“ (Barzdotas Lapkritis) judėjimas, skatinantis visą lapkričio mėnesį nesiskųsti ir tokiu būdu atkreipti dėmesį į vyrų sveikatos problemas.

Fotografas Dainius Ščiuka sukvietė Kauno barzdočius į fotosesiją, kurioje įamžino barzdas auginančius vyrus. D. Ščiuka pavadino šį projektą „Modernus vyras; Barzda 21-ąjame amžiuje“. Tai jau antrasis jo bardzos tematika rengiamas projektas.

„Kurį laiką gyvenau ir studijavau Anglijoje. Prieš metus man užkliuvo vyrų akcija „No – shave November“. Tada pradėjau domėtis apie barzdas apskirtai, apie jų istorija. Anglijoje taip pat padariau barzdų fotosesiją ir išleidau knygą su barzdočių nuortraukomis. Šis leidinys buvo mano bakalaurinis darbas.“ – DELFI pasakojo D. Ščiuka.

Fotografas pats barzdos neaugina ir pripažįsta negalintis tiksliai pasakyti kodėl užsimanė portretizuoti barzdočius.

„Grįžęs gyventi į Lietuvą sugalvojau panašų projektą padaryti ir čia. Pastaruoju metu barzdų kultūra vis labiau plinta. Į fotosesija atvyko barzdočiai iš Vilniaus ir Kauno barzdočių klubų. Nežinau, kodėl man kilo įdėja užsiimti barzdom, man tiesiog įdomu, viskas įvyko spontaniškai. Kol kas nežinau, koks bus lietuviškasis projektas, ar jis bus internetinėje erdvėje ar bus spausdinamas. Žiūrėsiu, kiek seksis surinkti barzdų. Norėčiau surinkti apie 100 skirtingų žmonių. Nuo kiekio ir pirklausys kuria kryptymi šis projektas keliaus“, - apie projektą kalba D. Ščiuka.

DELFI kalbintas judėjimo „Barzdotas Kaunas“ įkūrėjas Salvijus teigia, kad klubas yra dar augimo stadijoje ir pradžioje pagrindinis tikslas buvo surinkti bardočius būtent iš Kauno.

„Norėdami surinkti vien tik kauniečius barzdočius, mes įkūrėme judėjimą „Barzdotas Kaunas“. Tiesiog susitinkame, bendraujame ,vasarą žaidžiame futbolą. Mūsų bendruomenė kol kas gan maža, projektas yra naujas, bet įgauna pagreitį. Ateityje norime organizuoti renginius, kurti ir gaminti barzdočiams skirtą atributiką“, - apie iniciatyvos vystymą kalba Salvijus.

Fotografas Dainius Ščiuka teigia, kad bardočių kultūra Anglijoje yra labiau išvystyta, čia pat pripažįsta, kad lietuviai vyrai vis labiau mėgsta auginti barzdą.

„Manau, Lietuvoje pastaruoju metu barzdotų vyrų daugėja. Kiek žinau, Vilniuje ir Kaune yra net barzdų kirpyklos ir kirpėjai. Lietuvoje jau yra gaminami ekologiški aliejai, skirti barzdų priežiūrai ir puoselėjimui. Vyrai augina barzdas dėl skirtingų priežasčių. Vieniems tiesiog tai gražu, kitiems tai vyriškumo simbolis, treti tiesiog tingi skųstis. Seniau, kai atsirado „Gillete“, dėl intensyvių reklaminių akcijų, barzdas traktuodavo kaip nešvarumo ir nehigieniškumo objektą. Tačiau šiuo metu barzdos yra labai populiarios“, - pastebi D. Ščiuka.

Paklaustas kokia yra Kauno visuomenės reakcija į vyrus auginančius barzdą, „Barzdoto Kauno“ įkūrėjas Salvijus teigia, kad jei ir būna kokių neigiamų replikų dėl barzdos, jis stengiasi į tai nekreipti dėmesio.

„Negalėčiau pasakyti, kad mes sulaukiame kažkokių priešiškų reakcijų. Gali būti, kad tiesiog išmokome nekreipti į tai dėmesio. Mums patinka bardzda, mes ją auginame ir viskas. Pradėjau auginti barzdą dar mokyklos laikais, kai su draugais susilažinome, kas užsiaugins didesnę barzdą. Aš laimėjau ir sėkmingai auginu toliau.Turėčiau pasakyti, kad be barzdos atrodau, kaip trylikos metų. Tai dar viena priežastis dėl ko ją auginu“, - juokiasi Salvijus.

Natūralu, kad fotografuodamas barzdočius fotografui Dainiui tenka nemažai su jais bendrauti. Paprašytas įvertinti, ar bardoti vyrai turi kokių išskirtinumų, D. Ščiuka teigė, kad barzdočių charakteriai per daug nuo kitų vyrų nesiskiria.

„Negalėčiau pasakyti, kad barzdočiai yra kažkokie išskirtiniai žmonės. Man asmeniškai, barzdotas vyras atrodo rimtesnis ir santūresnis. Kiek žinau, jie vis susidūria su neigiama visuomenės reakcija, ypač Lietuvoje. Pasitaiko atveju, kai būtent dėl barzdos vyrą nepriima į darbą. Tai nėra tendecija, bet tokių situacijų būna. Apskritai situacija gerėja ir žmones tolerantiškiau reaguoja į barzdočius. Vyrai su barzdomis matomi televizijoje, reklamose, juos galima pamatyti įvairiuose mados renginiuose, tai daro įtaką visuomenei“, - sako Dainius Sčiuka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)