Apsilanko žaliavalgių restoranuose

Nesu tikroji žaliavalgė ir niekada ja nebuvau. Turiu keletą pažįstamų, kurie yra žaliavalgiai. Kažkada atvykau į žaliavalgių restorano atidarymą ir spaudoje buvau pristatyta kaip termiškai neapdoroto maisto propaguotoja. Esu išbandžiusi šią mitybą, ragavau įvairius patiekalus.

Man patinka toks maistas, dažnai apsilankau žaliavalgių restoranuose. Pastebėjau, kad juose vis daugėja žmonių. Jiems smalsu paragauti, o tą padarę supranta, kad maistas yra skanus. Valgant žaliavalgių maistą jauti lengvumą. Tiesa, siūloma pereiti prie šios mitybos žingsnis po žingsnio. Jei gyvenčiau šiltuose kraštuose, tapti žaliavalge būtų lengviau. Dabar kankina dilema – ką daryti žiemą? Žinoma, žaliavalgiai žiemoja ir Lietuvoje.

Nevalgo mėsos

Valgyti tik termiškai neapdorotą maistą negalėjau dėl vaiko – maitinau jį. Vasarą taip maitintis lengviau, apdoroto maisto net nereikia. Valgau vaisius, daržoves, skanauju sveikais kokteiliais. Penkerius metus nevalgau mėsos, dvejus – žuvies. Mano draugai supratingi ir gerbia šį pasirinkimą. Tačiau kartais vis tiek išgirstu klausimų, ar nenoriu kumpių, ar man nekvepia rūkyta mėsa. Tačiau aš jos nenoriu. Mėsą pakeičiu sojos produktais, įvairiomis kruopomis, valgau daugiau daržovių.

Stebi vaiko sveikatą

Mano vyras taip pat nevalgo mėsos. Edgaras (Edgaras Lubys – DELFI) kurį laiką maitinosi žaliavalgiškai. Jis jautėsi labai gerai, sportavo, bėgo maratonus. Jam netrūko energijos. Dukrai taip pat neduodu valgyti mėsos. Stebiu tiek savo, tiek dukters sveikatą. Čia nėra jokio fanatizmo ar išprotėjimo, savo vaiko sveikata tikrai nerizikuočiau. Į namus atvykus svečiams vaišinu juos vegetariškais patiekalais, mėgstu išbandyti naujus receptus. Nė vienas dar nesiskundė – žino, kad pas mane mėsos negaus.

Norėčiau tapti vegane ir atsisakyti visų augalinės kilmės produktų. Vietoj karvės pieno geriu sojų, migdolų ar avižų pieną. Tačiau vis suvalgau sūrio, ar išgeriu jogurto. Lietuvoje trūksta produktų, kurie galėtų pakeisti šį maistą. Užsienyje produktai iš sojų visai nesiskiria nuo pieno produktų.

Svarbu sąmoningai priimti sprendimą

Vienas žmogus išbėga pabėgioti tik dėl to, kad parodytų savo naujus sportinius batelius ir gautų maratono marškinėlius. Kitas iš tiesų sportuoja, jam rūpi sveikata, dėka sporto jaučiasi geriau. Su žaliavalgyste ir vegetarizmu yra visiškai tas pats. Vieni tuo susižavi, nes madinga, o naktimis sapnuoja mėsą ir su savimi kovoja. O kiti sąmoningai priima sprendimą. Manau, kad iš pradžių viskas turi ateiti į galvą, o tada tik į skrandį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)