DELFI pakalbino žinomas mamas, kiek laiko ir lėšų kainuoja išleisti atžalą į pirmą klasę. Kaip rinkosi mokymo įstaigas ir kaip jaučiasi pačios prieš Rugsėjo 1-ąją.
Justas Jakutis, Nikoleta, Vita Pliadytė-Jakutienė

V. Jakutienė: stengiuosi netaupyti

Šis ruduo grupės „Naujosios pupytės“ narei Vitai Jakutienei – ypatingas. Jos sūnus Armantas pradeda lankyti darželį, o dukra Nikoleta eis į pirmą klasę.

„Prieš Rugsėjo 1-ąją jaudinuosi labiau už vaiką. Mokyklai pradėjau ruoštis nuo vasaros vidurio. Jau beveik viską turime susiruošusios. Kiek kiekvienas tėvas išgali, tiek ir skiria savo vaiko pasiruošimui į mokyklą. Labai nepritaupysi. Dukrytė pati renkasi sau širdžiai mielesnius daiktus, rašiklius, sąsiuvinius, kuprinę. Stengiuosi netaupyti, bet neketinu ir beprotiškai išlaidauti. Kiek reikės, tiek supirksiu“, - sako privačią mokytoją savo dukrelei nusamdžiusi Vita.

Dukrelę V. Jakutienė leis į Vilniaus Šv. Kristoforo gimnaziją. „Internete labai daug skaičiau apie kiekvieną mokyklą. Pasirinkau šią, nes dukrytės darželis netoliese. Todėl kai kurie vaikai iš darželio lankys tą pačią klasę, dukrytei smagiau bus bendrauti su savo draugėmis, - sako V. Jakutienė. - Be to, labai džiaugiuosi, kad gimnazijoje uniforma yra privaloma. Su jomis ne tokie ryškūs vaikų socialiniai skirtumai. Manau, kad taip turėtų būti kiekvienoje mokykloje.“

Elena Puidokaitė-Atlanta su dukra
E. Puidokaitė-Atlanta: stebina kainos

Ši Rugsėjo 1-oji išskirtinė ir Elenos Puidokaitės dukrai Saulei. Atlikėja savo dukrą leis į Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą. Atlikėja savo atžalai taip pat parinko muzikinį profilį – fortepijono ir dainavimo klasę.

„Aš pati šią menų mokyklą lankiau. Manau, kad šioje įstaigoje yra viskas, ko reikia kūrybiškai lavinti mažą asmenybę“, - neabejoja ji.

Nors iki Rugsėjo 1-osios dar kelios savaitės, Atlanta jau užsakė dukrai siūti uniformą bei ruošia mokinio krepšelį.

„Reikia dar išsirinkti gerą kuprinę, suderinti visą mokyklinį garderobą bei supirkti likusius reikalingus daiktus. Švelniai pasakius, mokyklinukų reikmenų kainos tikrai stebina. Viskas pas mus nemažai kainuoja. Tokiems dalykams reikia ruoštis iš anksto ir per vieną apsilankymą parduotuvėje viską supirkti tikrai nelabai įmanoma. Tačiau dar liko beveik mėnuo, todėl laiko dar yra. Rugsėjo 1-oji – rimtas dalykas. Jaudinasi visi mamos ir visi tėčiai, ir turbūt vaikai“, - neabejoja E. Puidokaitė.

Eglė Skrolytė (M.Tendziagolskio nuotr.)
E. Skrolytė: raudosiu iš peties

Savo dukrelę Meilę šiais metais į pirmą klasę ves ir TV laidų bei renginių vedėja Eglė Skrolytė. Žinoma moteris prisipažino, jog prieš Rugsėjo 1-ąją ji jaudinasi turbūt labiau nei jos dukra.

„Man labai reikšminga, jog mano vaikas pradeda lankyti mokyklą. Labai jaudinuosi. Netgi labiau už dukrą, kuri nekantriai laukia mokslo metų pradžios. Jaučiuosi susijaudinusi. Koks didelis vaikas bebūtų, man jis visada liks mano mažu vaiku, kuris atiduodamas į svetimą ir nepažįstamą sistemą. Nors žinau, kad ji tam labai pasiruošusi ir tai matosi iš jos brandos. Bet man tai nėra taip paprasta. Manau, kad per Rusgėjo 1-ąją raudosiu iš peties, - šypsosi laiminga mama. - Man labai patinka, kad dukra džiaugiasi ir dega nori lankyti mokyklą. Labai norėčiau, kad ji ir toliau turėtų vidinę, organišką motyvaciją bei išlaikytų tokį susidomėjimą.“

E. Skrolytė savo dukrą leis į Vilniaus Vytės Nemunėlio pradinę mokyklą. Mokymo įstaigą tėvai rinkosi labai atsakingai.

„Labai domėjomės, koks yra mokytojų kolektyvas. Žmogiškasis faktorius yra labai svarbus. Ieškojome jauno, kūrybingo kolektyvo, mokančio naudotis naujausiomis technologijomis ir išsiskiriančio mokymo metodika ir organizuotumu. Nes vaikas mokykloje turi gyventi įdomų bei aktyvų socialinį ir kūrybinį gyvenimą, - pasakoja mama. - Man labai svarbu, kad dukros mokyklėlė yra pradinė. Joje nėra daug žmonių, mokslo mašina neatrodo tokia didelė ir gąsdinanti.“

Ruoštis padeda tėvai

Paklausta, ar nesusidūrė su sunkumais ruošiant vaiką į pirmą klasę bei pildant pirmoko krepšelį, E. Skrolytė išdavė, jog šio klausimu jai labai padeda tėvai.

„Mano Meilės seneliams – garbės reikalas išleisti anūkę į mokyklą. Mano tėveliai labai nori perimti visus būsimosios pirmokės pasiruošimo mokyklai rūpesčius. Mums tereikėjo pateikti sąrašą“ , - pasakoja žinoma moteris.

Bene svarbiausias pirkinys, kuriam E. Skrolytės šeima skyrė ypatingą dėmesį, tai moksleivio kuprinė. Tačiau kol kas mokinio krepšelis dar nepilnai sukomplektuotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)