Nacionalinių spalvų – balta, mėlyna ir raudona - balionais ir vėliavėlėmis išpuoštoje rezidencijoje svečius pasitiko Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje Maryse Berniau.

Nuskambėjus abiejų šalių himnams ambasadorė Maryse Berniau pasveikino susirinkusius šventės svečius: „Didelis džiaugsmas jus čia visus priimti. Šiandien tradiciniame kariniame parade Paryžiuje Lietuvos kariai nešė jūsų šalies trispalves dalyvaujant Lietuvos krašto apsaugos ministrui. Norėdama paminėti Pirmojo pasaulinio karo šimtmetį Prancūzija pakvietė 80 šalių dalyvauti kariniame parade Paryžiuje ir Lietuva sutiko jame dalyvauti. Šia proga taip pat norėčiau padėkoti Lietuvai už jos įnašą vykdant operacijas Afrikoje. Taip pat pabrėžiu Prancūzijos dalyvavimą užtikrinant regioninį saugumą. Esame įsipareigoję užtikrinti NATO narių saugumą kaip ir kitos narės valstybės. Mūsų ryžtas šioje srityje yra nepalaužiamas. Ponios ir ponai, mieli tėvynainiai, frankofonai ir frankofilai, dėkoju jums už pastangas skleidžiant mūsų kalbą ir kultūrą bei plėtojant ekonominius ryšius“.

Minėjimo svečius savo atliekama muzika džiugino dainininkė Evelina Sašenko, o sveikindami virš Turniškių praskrido NATO naikintuvai. Orlaivių keliamas triukšmas buvo itin didelis - iš netikėtumo svečiai net susigūžė.

Susirinkusieji vaišinosi įvairiais užkandžiais, gaiviaisiais ir putojančiais gėrimais, šnekučiavosi specialiai šventei kiemelyje įrengtose palapinėse ar tiesiog ant vejos. Nors neoficialus šios šventės aprangos kodas yra trijų Prancūzijos vėliavos spalvų – mėlynos, baltos ir raudonos drabužiai, aprangos kodo paisiusių svečių nebuvo daug.

Tiesa, renginys nepraėjo be netikėtumų - kelių šimtų kviestinių svečių automobiliai užkimšo siauras Turniškių gatves. Susidarė nemenkos automobilių spūstys, todėl išsipusčiusios damos rezidencijos link pėsčiomis žingsniavo bene kilometrą.

Liepos 14-oji, Bastilijos paėmimo diena yra skirta vadinamajai 1789 metų prancūzų revoliucijai, per kurią sukilėliai užėmė Bastilijos tvirtovę. Prancūzijos nacionalinė šventė buvo pradėta švęsti 1790 metų liepos 14 dieną. Tiesa, Napoleonas Bonapartas buvo panaikinęs liepos 14 dienos minėjimus. Bastilijos paėmimo diena nebebuvo švenčiama iki pat 1880 metų.

Šią datą prancūzai laiko Prancūzijos respublikos susikūrimo diena, todėl ši proga šalyje minima kaip nacionalinė šventė ir nedarbo diena. Eliziejaus laukuose paprastai rengiamas karinis paradas, kariniai naikintuvai dangų nudažo nacionalinės Prancūzijos vėliavos spalvomis.

Šventės akimirkos – DELFI nuotraukų galerijoje:

Renginys pateikė ne tik malonių siurprizų - vietiniai gyventojai pasipiktino, kad susirinkę svečiai pastatydami automobilius užkišo eismą, autobusas nepravažiavo, žmonės kvietė policiją, bet iki renginio pabaigos negalėjo nieko padaryti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)