Vilniaus apygardos teismas pirmadienį paskelbė, kad „Siemens areną“ valdančių bendrovės „Universali arena“ akcininkų apeliaciniai skundai, kuriais buvo prašoma E. Dragūną nuteisti dėl šmeižto, yra nepagrįsti.

Baudžiamąją bylą privataus kaltinimo tvarka išnagrinėjusi trijų teisėjų kolegija paskelbė, kad apylinkės teismas išsamiai išanalizavo pateiktus įrodymus ir priėmė teisingą išteisinamąjį nuosprendį.

Skelbdama nutartį teisėjų kolegijai pirmininkaujanti teisėja Jolanta Čepukėnienė pažymėjo, kad privatus kaltintojas privalėjo įrodyti, jog yra padaryta nusikalstama veika.

„Nepasitvirtino nukentėjusiųjų išteisintajam nurodytas kaltinimas, kad jis visuomenės informavimo priemonėje išplatino žinutę su turiniu, šmeižiančiu nukentėjusiuosius – nepateikė jokių duomenų, kad būtent išteisintasis paskleidė žinutę“, – pažymėjo teisėja.

Be to, teismas pabrėžė, jog „Facebook“ nurodyti teiginiai yra vertinami kaip nuomonė.

Vilniaus apygardos teismo paskelbta nutartis įsigaliojo iš karto nuo jos paskelbimo, privataus kaltinimo tvarka nagrinėtos bylos nėra skundžiamos Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT), todėl „Siemens arenos“ akcininkai dainininką turėtų palikti ramybėje.

Išklausyti teismo nutarties neatvyko nei dainininkas, nei verslininkai, nei jiems atstovavę advokatai.

E. Dragūnas buvo teisiamas dėl šmeižto socialiniame tinklapyje „Facebook“   jį kaltino verslininkai Arūnas Mačiuitis, Rimantas Bukauskas ir Remigijus Lapinskas. Jie taip pat prašė, kad E. Dragūnui būtų skirta 1 MGL dydžio (130 litų) bauda.

Bendrovės akcininkai yra įsitikinę, kad pirmosios instancijos teismas nepagrįstai išteisino E. Dragūną, kai jo išsakytus žodžius įvertino ne kaip tikrovės neatitinkančią informaciją, o kaip nuomonę.

Tuo metu E. Dragūnas įsitikinęs, kad verslininkai ieško tai, ko net nepametė – dainininkas pažymėjo, jog socialiniame tinklapyje „Facebook“ paskelbtoje žinutėje nėra kalbama apie arenos akcininkus, kurių jis net nepažinojo, todėl savo teises galėtų ginti tik juridinis asmuo – bendrovė „Universali arena“.

Jis taip pat pabrėžė, kad žinutės, dėl kurios buvo paduotas į teismą, net nerašė – pirmiausia reikia nustatyti ją parašiusį asmenį.

„Noriu pasakyti, kad esu nekaltas – ateikite ir įrodykite, jog tai padariau aš, bet aš to nedariau – neturiu net prisijungimo prie to puslapio“, – sakė E. Dragūnas.

Tiesa, tokiai jo pozicijai nepritarė teismas, konstatavęs, jog E. Dragūnas vis dėlto parašė žinutę „Facebook“, tačiau veikė netiesiogine tyčia. Pasak teismo, vien įžeidžiančio turinio žinutės paviešinimas neužtraukia baudžiamosios atsakomybės, tačiau nukentėjusieji gali civilinio proceso tvarka reikalauti, kad E. Dragūnas viešai jų atsiprašytų.

Byla privataus kaltinimo tvarka buvo iškelta, kai grupės SEL profilyje „Facebook“ buvo paskelbta tokio turinio žinutė: „Gaunu daug klausimų, kodėl negrojame Vilniuje – „Siemens“ arenoje. Mano atsakymas trumpas: šią areną valdo vagiai ir banditai. Tuo įsitikinau pats savo kailiu. Eidami ten, Jūs šeriate tuos gyvulius. Aš negrojau ir „Žalgirio“ arenoje, grodavom halėje, bet banditas ir vagis buratinas pasitraukė. Nors iki dabar neaišku kodėl žmogus, pavogęs tiek pinigų iš paprastų žmonių, vis dar laisvėje“.

Išteisindamas E. Dragūną teismas pažymėjo, kad paskleistoje žinutėje nebuvo įvardyti konkretūs asmenys, su arenos akcininkais E. Dragūnas nebuvo pažįstamas. „Vien tik išsakytos bendro pobūdžio frazės negali būti baudžiamosios atsakomybės turinys“, – pažymima nuosprendyje.

Be to, bylą išnagrinėjęs teisėjas Mindaugas Striaukas pabrėžė, kad E. Dragūnas galėjo „pasiduoti emocijoms“ ir taip išsakyti savo nuomonę.

„Paskleistą informaciją pripažinti kaip nuomonę teismui leidžia ne tik žinutės paviešinimo aplinkybės, bet ir teiginių kontekstas, sakinių konstrukcija, viešumoje suformuotas E. Dragūno, kaip muzikos grupės „SEL“ lyderio ir skandalingo asmens įvaizdis“, – teisėjas pažymėjo, kad dainininko veiksmuose nebuvo nusikaltimo sudėties požymių – tiesioginės tyčios siekti nusikalstamo tikslo.

Konfliktas su E. Dragūnu kilo po to, kai dainininkas „Siemens“ arenoje surengė koncertą – pasirašytoje sutartyje su arena buvo sutarta, jog už VIP ložėse parduotus bilietus gauti pinigai lieka arenai, tačiau vėliau dainininkas pareikalavo juos grąžinti. Iš viso – daugiau kaip 30 tūkst. Lt.

Teigiama, kad E. Dragūnas arenoje grasino direktoriaus pavaduotojui – „Siemens“ arenos akcininkai mano, jog būtent dėl to kerštaudamas dainininkas paskelbė šmeižikiško turinio tekstą socialiniame tinkle.

Verslininkai atlikėjui buvo pasiūlę sandorį – viešai atsiprašyti ne tik socialiniame tinkle „Facebook“, kur buvo paviešintas šmeižikiškas tekstas, bet ir pramogų portale „Klubas.lt“, kuris paviešino šį „Selo“ pareiškimą. Tačiau E. Dragūnas nė nesileido į kalbas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)