Tuomet, kai baigiau mokyklą, nebuvo lengvai prieinamo interneto, mes negalėjome sužinoti, ką šiuo klausimu mano Juozas Statkevičius, Ramunė Piekautaitė ar Julija Janus. Be to, jie visi tada tik baiginėjo mokslus, tad jų nuomonė nebūtų kažką keitusi. Žodžiu, nežinau kas - mano kvailumas, užsispyrimas ar informacijos trūkumas bei mamos nuomonės nepaisymas, lėmė, kad išleistuves švenčiau atrodydama klaikiai („klaikiai“- tikrai per švelnus žodis tam atvejui apibūdinti).

Labai neišsiplėsdama galiu pasakyti, kad sau susimodeliavau vyšnių spalvos atlaso, katastrofiškai trumpą suknelę nuoga nugara su baltais rankogaliais ant nuogų rankų, prie jos priderinau siaubingai gremėzdiškus, tragiškai aukštus, juodus platforminius batus. Tuomet svėriau šešiasdešimt penkis kilogramus. Kitaip tariant, padariau visas įmanomas stiliaus klaidas ir, matyt, atrodžiau kvailiausiai iš visų tais metais mokyklą baigusių abiturienčių.

Jūs turite visai kitas galimybes. Šiandien informacija lengvai pasiekiama, jūs mokate ja naudotis ir aš noriu duoti jums keletą patarimų, kaip išvengti mane ištikusio likimo, nors vis dar manau, kad apsirengti blogiau nei aš per išleistuves – tiesiog neįmanoma.

Išleistuvės – simbolinė šventė. Tai virsmo iš vaiko į suaugusį žmogų aktas, taip pat reiškiantis, kad greitai paliksite tėvų namus. Tada jums tikrai nebereikės taip stipriai atsižvelgti į jų nuomonę ar saugoti jų jausmus, bet ne šiandien, ne per išleistuves.

Nežiūrint į tai, kad jau esate beveik savarankiški ir suaugę žmonės, mokykla visada simbolizavo ir simbolizuos paauglišką nekaltybę, tyrumą bei naują pradžią, todėl derėtų išlaikyti šią senovinę, tačiau jokiu būdu nenuvalkiotą, tradiciją. Patikėkite – mamoms, tėčiams ir mokytojams taip pakankamai nelengva priimti, kad jau tapote nepriklausomi nuo jų, pagerbkite juos per šią šventę. Nes ji – tiek pat jų, kiek ir jūsų. Net jei jie ten ir neis.

Drabužiai – tai būdas pranešti pasauliui kas esi: tad, abituriente, ar tu kurtizanė, išsinuoginusi iki begalybės iš visur kyšančiomis petnešėlėmis, dirželiais ir nėriniais? Ar tu išlaikytinė, kuri gyvenime neuždirbusi nė lito, dėvinti prabangiausius, iš toli rėkiančius garsių prekinių ženklų rūbus, be žemėlapio lengvai nukeliausianti iš San Tropezo į Monaką, bet nesugebanti suregzti sudėtinio sakinio? Ar tu beskonė Barbė, apsikarsčiusi pigiais blizgalais ir neturinti jokio tikslo gyvenime? Ar vis dėlto tu jauna moteris, kelianti pagarbią baimę, nes visas pasaulis tau po kojomis ir viskas tau prieš akis? Apsispręsk, nes šiuos ir kitus dalykus tu simbolizuosi savo išleistuvių apdarais.

Konkrečiai: kokia turėtų ar neturėtų būti išleistuvių suknelė

Kaina: išleistuvių suknelė neturi ir negali būti labai prabangi, jai netinka būti ir akivaizdžiai labai brangiai. Jauna moteris ir rafinuota prabanga tiesiog nedera. Visi žino ir supranta, kad toji moteris pati neužsidirbo, o tai, kad sėkmingai sekasi švaistyti tėvelių pinigus, dar niekada nebuvo pliusas CV. Kad ir kaip nuobodžiai beskambėtų, reikia atsižvelgti ir i tuos, kurie turi mažiau. Puikuotis gyvenime dar turėsite progų, jei suaugusios vis dar turėsite tą poreikį. Jūs dar galite sakyti, kad koks nors dizaineris sakė priešingai. Gali būti, bet dizainerio darbas – parduoti kuo daugiau suknelių. Geriausia – brangių.

Spalva: išleistuvėms netinka fatališkos spalvos. Juoda – seksualumo, niekšybės ir gedulo. Raudona – aistros, kovos ir dramos spalva. Ir balta. Ji, žinoma, simbolizuoja ilgesį ir nekaltybę, o ir naują pradžią – bet ar tikrai nori tą spalvą išnaudoti šiandien? Aš jokiu būdu nepatariu kategoriškai atsisakyti šių spalvų, bet patariu rinktis jas atsargiai, ir gerai pamąsčius. Dar jūsų vietoje atsargiai rinkčiausi visas metalo spalvas (auksinę, sidabrinę ir varinę). Tiesiog iš praktikos žinau, kad labai sunku suvaldyti šias spalvas be profesionalaus stilisto pagalbos. Kas lieka? Lieka visos kitos: pastelinės persikinės, rausvos, švelniai dangiškos, žalios, samaninės, tamsiai mėlynos, kūno, lengvai ir gaiviai margintos, raštuotos. Kuo šviesesnė, kuo lengvesnė spalva, tuo gaivesnė ir labiau švytinti atrodysi.

Modelis: neabejoju, kad ne viena pultų su manimi ginčytis, bet manau, kad išleistuvėms labiau tinka trumpos suknelės. Sakykime, iki kelių. Kodėl? Todėl, kad kaip ir juoda bei raudona spalvos, ilgos suknelės yra skirtos daugiau suaugusioms moterims ir tik labai ypatingais atvejais jauna mergaitė su ilga suknele neatrodo juokingai. Ilga vakarinė suknia, kuriai vieta operos ir baleto rūmuose, atsidūrusi rajono, kad ir madingiausioje kavinėje, atrodo groteskiškai. Yra išskirtinių atvejų, kai ilga suknelė būtina dėl tam tikrų priežasčių, tada kito kelio nėra. Visa kita – detalės.

Ar suknelė bus su rankovėmis, ar be jų, ar ji bus liemenuota ar laisva, visai nesvarbu – turite žiūrėti, kas jums tinka. Būtent jums. Tai, kad suknelė labai gražiai atrodo žurnale ar ant pakabos parduotuvėje - ne priežastis ją įsigyti. Ji turi tikti konkrečiam žmogui. Primygtinai nerekomenduoju rinktis ypač įdomaus kirpimo, keistų suknelių, pasenusios stilistikos dekoro, „Swarovski“ kristalų imitacijų, nevykusių kaspinų, rožių, keistų suraukimų ir nėrinių. Kai renkatės modelį, prisiminkite, kad posakis „less is more“ (angl. – mažiau yra daugiau) čia tinka kaip niekada. Ir išvis, kodėl tai būtinai suknelė? Gal tai gaivi palaidinė, suderinta su pūstu sijonėliu iki kelių, ar elegantiškai žaismingas palaidinės ir kelnių kostiumas? Pirmyn, tik jiems taip pat galioja visi jau išsakyti patarimai.

Plaukai ir makiažas: čia viskas labai paprasta. Nedarykite nieko ypatingo. Ne, tai nereiškia, kad kviečiu nesišukuoti ar nesidažyti, galima tai daryti ir su profesionalų pagalba, tačiau žodis „gaiva“ išlieka raktiniu. Jei dažniausiai renkatės palaidų plaukų šukuoseną, toli nenukrypkite – tiesiog pasukite galus stambiomis sruogomis. Jei jums nepaprastai tinka tiesūs – ištiesinkite. Jei žinote, kad jums labiau tinka surišti – suriškite. Eksperimentuoti su šukuosena svarbią dieną – tikrų tikriausia kvailystė. Apie sprogimą makaronų fabrike nekalbėsiu. Ką čia kalbėti. Ir makiažo eksperimentai išleistuvių dieną nepageidautini. Švelnios, jums tinkančios spalvos, kuklūs akių apvedimai, blizgiu pateptos lūpos. Priklijuotos blakstienos, tatuiruotės ant veido vadinamos permanentiniais antakiais ir ryškiai raudonos lūpos – aš visa tai mačiau baruose, kuriuose jūs dar kurį laiką negalėsite apsilankyti.

Apatiniai: merginos, atsisakykite nėriniuotų apatinių po šventiniais rūbais. Kaip stilistė galiu išduoti paslaptį – kūno kontūrus formuojančius, lazeriu pjautus apatinius dėvi beveik visos, net trisdešimt ketvirtą dydį dėvinčios žvaigždės, o modeliai juos privalo turėti fotosesijoje ir madų demonstravimuose. Nėrinius palikite geidulingiems vakarams su mylimuoju. Bet tikiuosi, to prireiks dar negreitai.

Papuošalai, pėdkelnės, bateliai ir rankinės: kuriant gaivų įvaizdį prie jo tikrai netiks iššaukianti, pigi bižuterija, imituojanti prabangius papuošalus. Reikėtų vengti ir gremėzdiškų, didelių kaklo papuošalų, ausis raunančių ir venesuelietiškam karnavalui labiau tinkančių auskarų. Nedideli, žaismingi, į saldumynus panašūs, saikingi papuošalai – puikiausias pasirinkimas abiturientei.

Pėdkelnės: jei įmanoma, geriau jų nereikia – vis tik vasara. Jei dėvėsite lengvą suknelę, jos vaizdą tik apsunkins. Jei būtina, rinkitės kuo plonesnes, matines šviesesnes kūno spalvos pėdkelnes. Gal nuskambės nuobodžiai, bet batelius irgi patariu rinktis labiau įprastus. Jei niekada nedėvite aukštakulnių, tikrai ne laikas pradėti dabar. Nesusigadinkite šventės kvaila, nepatogia avalyne, nes elegantiški laiveliai prie dailios sukneles tikrai neatrodo prasčiau nei aukštakulniai, o dažnu atveju – net geriau. Svarbu, kad avalynė neapsunkintų lengvo įvaizdžio. Šiais metais madinga, kad delninės ir batelių spalva nesutaptų, tačiau jei turite, tikrai nesiūlau išmesti.

Jei šalta, pamirškite šalius, jie skirti vyresnėms moterims, nors tiesą sakant jų nerekomenduočiau net joms. Prie šventinių suknučių daug labiau tiks minkšti, trumpi megztinukai, stilingi švarkeliai, ar ilgi elegantiški kardiganai. Nuostabiausia būtų, jei išsirinkusi tinkamą modelį internete, paprašytum jį numegzti mamos ar močiutės.

Tikriausiai baisiausias dalykas, kurį išgirdau apie išleistuves vienoje televizijos laidoje, kurioje aiškino, kodėl merginos investuoja tiek energijos ir pinigų į šias sukneles, buvo „nes išleistuvės vieną kartą, o vestuvių gali būti dešimt, todėl ši svarbiausia ir kitų tokių svarbių nebus“. Aš labai išsigandau.

Mergaitės, jums prieš akis dar jos visos: šampanu saulei švintant aptaškytos lemtingų pasimatymų suknelės, tėčio ašaromis sulaistytos ir mamos drebančiomis rankom nuglostytos vestuvinės, prabangiausiais kvepalais kvepiančios premjerinės, pienu ir besąlygiška meile dekoruotos jūsų kūdikių krikštynų, pasididžiavimo persmelktos diplomų, disertacijų, mokslinių laipsnių, tarptautinių apdovanojimų, nacionalinių premijų suknelės... O juk kažkurios iš jūsų tikrai laukia ir griežtai iškilminga prezidentės apranga.

Tad neleiskite, kad išleistuvių suknelė būtų jums brangiausia, gražiausia, svarbiausia ir paskutinė, nes juk ji – tik nedrąsi pradžia.