„Laukiu, kol viskas baigsis ir gyvenimas nušvis kitomis spalvomis – išvažiuosiu kitur gyventi ir galėsite džiaugtis“, – antradienį DELFI pareiškė geros nuotaikos neslėpęs grupės SEL dainininkas.

Tiesa, ar E. Dragūno ketinimai išvykti iš Lietuvos yra rimti, ar tai viso labo tik pavasariškas pokštas, dar neaišku.

Šiuo metu didžiajam koncertui Klaipėdoje besiruošiantis SEL'as antradienio rytą praleido Vilniaus apygardos teisme – „Siemens areną“ valdantys verslininkai siekia, kad būtų panaikintas sostinės apylinkės teismo nuosprendis, kuriuo E. Dragūnas buvo išteisintas dėl šmeižto socialiniame tinklapyje „Facebook“.

Verslininkai Arūnas Mačiuitis, Rimantas Bukauskas ir Remigijus Lapinskas nesutinka su E. Dragūnui paskelbtu palankiu verdiktu ir apeliacinės instancijos teismo teisėjų prašo panaikinti nuosprendį ir dainininką nuteisti dėl šmeižto.

Jie taip pat mano, kad E. Dragūnui turėtų būti skirta 1 MGL dydžio (130 litų) bauda, kurią jis turėtų sumokėti į valstybės biudžetą.

Teismo posėdyje, kuriame trijų teisėjų kolegija nagrinėjo apeliacinį skundą, verslininkai nepasirodė – jiems atstovavo advokatas Jovitas Elzbergas. Tai labai nustebino E. Dragūną.

„Jeigu žmonės ieško teisybės, tegul atvyksta, tegul aukoja savo brangų laiką, ar ir vėl toliau daro savo juodus darbus ir neturi laiko“, – teismo salėje juokavo atlikėjas.

Netrukus E. Dragūnas nutarė „įkąsti“ ir verslininkams atstovaujančiam advokatui: „Jūs kovojate? Jums davė pinigų, kad jūs pakovotumėte? Aš tai čia esu, kovoju už teisybę, nes esu nekaltas – man gaila, kad naudojate mano brangų laiką, dabar galėčiau padaryti daug svarbesnių dalykų, nei sėdėti čia“.

SEL'as teisėjų net klausė, ar taip pat galėtų nedalyvauti posėdyje: „Gal ir man galima išeiti, jeigu jų čia nėra, tai ką aš čia darau?“.

Teisėjų kolegijai pirmininkaujanti teisėja Jolanta Čepukėnienė dainininko paprašė pasilikti: „Jūs pirmosios instancijos teisme buvote išteisintas, bet dabar jus prašo pripažinti kaltu, o kadangi jau atvykote ir paskyrėte laiko, tai paprašysime pabūti“.

E. Dragūnas: esu nekaltas

Bylą pradėjus nagrinėti iš esmės paaiškėjo, kad „Siemens areną“ valdančios bendrovės „Universali arena“ akcininkai įsitikinę, kad pirmosios instancijos teismas nepagrįstai išteisino E. Dragūną, kai jo išsakytus žodžius įvertino ne kaip tikrovės neatitinkančią informaciją, o kaip nuomonę.

Tuo metu atsiliepimą į skundą pateikęs E. Dragūnas įsitikinęs, kad verslininkai ieško tai, ko net nepametė – dainininkas pažymėjo, jog socialiniame tinklapyje „Facebook“ paskelbtoje žinutėje nėra kalbama apie arenos akcininkus, kurių jis net nepažinojo, todėl savo teises galėtų ginti tik juridinis asmuo – bendrovė „Universali arena“.

Jis taip pat pabrėžė, kad žinutės, dėl kurios buvo paduotas į teismą, net nerašė – pirmiausia reikia nustatyti ją parašiusį asmenį.

„Tingiu aiškinti, jeigu patys nesupranta, ką reikia daryti“, – teisme pareiškė E. Dragūnas, kai teisėjai paklausė, ar nereikia byloje atlikti įrodymų tyrimo, leisdamas suprasti, jog pirmiausia reikia nustatyti žinutę rašiusio asmens IP adresą, o tik jau po to ginti savo teises.

Tuo metu nukentėjusiesiems verslininkams atstovaujantis advokatas J. Elzbergas teigia, kad ši byla svarbi ne tik arenos akcininkams, bet ir visai Lietuvos teismų praktikai, nes kol kas teisiškai nėra įvertinti pasisakymai „Facebook“.

„Mes tikime, kad teismas atidžiai įvertins apeliaciniame skunde ir atsiliepime nurodytus teiginius, priešingu atveju gautųsi precedentas, jog socialiniame tinkle sukūrus profilį bus galima šmeižti tiek teisėjus, tiek politikus, tiek kitus asmenis, ir dėl to nenešti jokios atsakomybės“, – pažymėjo advokatas.

„Noriu pasakyti, kad esu nekaltas – ateikite ir įrodykite, jog tai padariau aš, bet aš to nedariau – neturiu net prisijungimo prie to puslapio“, – teisme sakė E. Dragūnas.

Teisėjų kolegija šioje byloje savo verdiktą žada paskelbti birželio pradžioje – Vilniaus apygardos teismo nutartis, jeigu E. Dragūnas bus išteisintas, arba nuosprendis, jeigu bus nuteistas, įsiteisės iš karto.

Išteisino, nes E. Dragūnas „galėjo pasiduoti emocijoms“

DELFI primena, kad anksčiau apylinkės teismas nutarė, kad E. Dragūnas vis dėlto parašė žinutę „Facebook“, tačiau veikė netiesiogine tyčia. Pasak teismo, vien įžeidžiančio turinio žinutės paviešinimas neužtraukia baudžiamosios atsakomybės, tačiau nukentėjusieji gali civilinio proceso tvarka reikalauti, kad E. Dragūnas viešai jų atsiprašytų.

Byla privataus kaltinimo tvarka buvo iškelta, kai grupės SEL profilyje „Facebook“ buvo paskelbta tokio turinio žinutė: „Gaunu daug klausimų, kodėl negrojame Vilniuje – „Siemens“ arenoje. Mano atsakymas trumpas: šią areną valdo vagiai ir banditai. Tuo įsitikinau pats savo kailiu. Eidami ten, Jūs šeriate tuos gyvulius. Aš negrojau ir „Žalgirio“ arenoje, grodavom halėje, bet banditas ir vagis buratinas pasitraukė. Nors iki dabar neaišku kodėl žmogus, pavogęs tiek pinigų iš paprastų žmonių, vis dar laisvėje“.

Išteisindamas E. Dragūną teismas pažymėjo, kad paskleistoje žinutėje nebuvo įvardyti konkretūs asmenys, su arenos akcininkais E. Dragūnas nebuvo pažįstamas. „Vien tik išsakytos bendro pobūdžio frazės negali būti baudžiamosios atsakomybės turinys“, – pažymima nuosprendyje.

Be to, bylą išnagrinėjęs teisėjas Mindaugas Striaukas pabrėžė, kad E. Dragūnas galėjo „pasiduoti emocijoms“ ir taip išsakyti savo nuomonę.

„Paskleistą informaciją pripažinti kaip nuomonę teismui leidžia ne tik žinutės paviešinimo aplinkybės, bet ir teiginių kontekstas, sakinių konstrukcija, viešumoje suformuotas E. Dragūno, kaip muzikos grupės „SEL“ lyderio ir skandalingo asmens įvaizdis“, – teisėjas pažymėjo, kad dainininko veiksmuose nebuvo nusikaltimo sudėties požymių – tiesioginės tyčios siekti nusikalstamo tikslo.

Teismas pabrėžė, kad nukentėjusieji savo teises dar galės ginti civiline proceso tvarka ir reikalauti viešo atsiprašymo.

Reikalavo atiduoti 30 tūkst. Lt

Konfliktas su E. Dragūnu kilo po to, kai dainininkas „Siemens“ arenoje surengė koncertą – pasirašytoje sutartyje su arena buvo sutarta, jog už VIP ložėse parduotus bilietus gauti pinigai lieka arenai, tačiau vėliau dainininkas pareikalavo juos grąžinti. Iš viso – daugiau kaip 30 tūkst. Lt.

Teigiama, kad E. Dragūnas arenoje grasino direktoriaus pavaduotojui – „Siemens“ arenos akcininkai mano, jog būtent dėl to kerštaudamas dainininkas paskelbė šmeižikiško turinio tekstą socialiniame tinkle.

Verslininkai atlikėjui buvo pasiūlę sandorį – viešai atsiprašyti ne tik socialiniame tinkle „Facebook“, kur buvo paviešintas šmeižikiškas tekstas, bet ir pramogų portale „Klubas.lt“, kuris paviešino šį „Selo“ pareiškimą. Tačiau E. Dragūnas nė nesileido į kalbas.

E. Dragūnas yra pasakojęs, kad ilgą laiką buvo įkalbinėjamas koncertuoti didžiausioje sostinės arenoje, tačiau ne kartą vis atsisakydavo, nes nepasitikėjo savo jėgomis. Vėliau, kai jis vis dėlto sutiko surengti SEL koncertą, susidūrė su „nenormaliomis sąlygomis“.

„Taip, buvo konfliktas, bet kai sako, jog grasinau, netiesa, – teisme kalbėjo E. Dragūnas. – Aš beveik metus buvau įkalbinėjamas, kad gročiau „Siemens“ arenoje, kai sutikau, supratau, jog ten yra nenormalios sąlygos – vienose rankose yra bilietus parduodanti „Tiketa“, arena ir t. t. Aš pasakiau arenos direktoriui, kad pas mus yra dvidešimt jaunų studentų, kurie prakontroliuos, kaip parduodami bilietai ir į koncertą įleidžami – kažkaip keistai atsitiko, jog per vieną dieną parsidavė 1 300 bilietų. Tačiau aš nepasižiūrėjau, kad gali žmonės įeiti ir per VIP ložių ėjimus – ir tada labai daug VIP'e atsirado žmonių“.

Pasak E. Dragūno, po koncerto jo draugė Eleonora Sebrova pasakė, jog arenos darbuotojai pareikalavo pasirašyti popierius dėl asmenų, praleistų į VIP ložes. Daininnkas teigė, kad vėliau gavo krūvą popierių – arenos darbuotojai aiškino, jog tai esą yra arenos pridavimo aktas.

„Aš pasirašiau“, – E. Dragūnas teigė, kad vėliau suprato, jog buvo apgautas – jam nebuvo sumokėta 30 tūkst. Lt.

Verslininkai: mes ne vagys, ne banditai ir ne gyvuliai

Tuo metu „Siemens“ arenos bendrasavininkai teisme yra aiškinę, kad konflikte su E. Dragūnu nedalyvavo, tačiau žino, jog toks buvo.

„Kai sužinojau, kad paskleista informacija, tie nepagarbūs žodžiai mane žeidžia kaip asmenį, mano įmonių, kuriose esu bendrasavininkis, reputaciją – jaučiuosi labai įžeistas ir pažemintas, – sakė Arūnas Mačiuitis. – Kitas dalykas – ši informacija paskleista iš žinomo asmens, gerbiamo atlikėjo, reikia jam už tai atiduoti duoklę, jo išsakyti žodžiai daro įtaką, ypač jauniems žmonėms, jis jiems yra herojus, pavyzdys, tokie žodžiai jo rankų klavišais surinkti daro didelę įtaką mūsų valdomų įmonių veiklos rezultatams“.

Verslininkas pažymėjo, kad E. Dragūno parašyti žodžiai jam padarė didelę žalą.

„Nesame tie, kurie norėtų iš tokių procesų uždirbti, mes tik norėjome, kad gerbiamas E. Dragūnas paneigtų informaciją ir tuo viskas pasibaigtų – mano tikslas, kad neteisinga informacija būtų paneigta: nesijaučiu nei vagis, nei banditas, nei gyvulys“, – sakė jis.

Panašiai kalbėjo ir „Universalios arenos“ valdybos pirmininkas R. Bukauskas – pasak jo, po arenoje surengto koncerto E. Dragūnas buvo atėjęs su apsaugininku ir grasino direktoriaus pavaduotojui J. Vėželiui.

„Aš manau, kad tai jūs padarėte, – paklaustas, iš kur žino, jog būtent E. Dragūnas parašė žinutę socialiniame tinkle, sakė R. Bukauskas. – Tai buvo tie patys žodžiai, kuriuos pasakėte mūsų darbuotojams“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (261)