Kaip Eltai sakė gastroles rengiančios koncertinės agentūros "Vertikalus horizontas" atstovas Tomas Ivanauskas, į Vilnių E. Kusturica turėtų atskristi penktadienį per pietus, jeigu nesukliudys Belgrade vykstantis avialinijų darbuotojų streikas.

"Serbų režisierius atskris tiesiai iš Belgrado Austrijos avialinijų lėktuvu. Mums pažadėta, kad reisas nevėluos. Svečias su savo orkestru, kuriame groja ir dainuoja 11 žmonių, iki pirmadienio gyvens sostinės centre, viešbutyje "Novotel", - sakė T. Ivanauskas.

E. Kusturicos susitikimas su kino žiūrovais "Lietuvos" kino teatre truks apie valandą. Prieš pokalbį su režisieriumi, kurį ves kino kritikas Vaidas Jauniškis, bus rodomas pusės valandos filmukas, supažindinantis su E. Kursturicos kino kūryba. Po pokalbio su režisieriumi savo klausimus galės užduoti ir žiūrovai.

Šeštadienio koncertas "Gyvenimas kaip stebuklas", pavadintas pagal naujausią E. Kusturicos filmą, truks dvi valandas be pertraukos. Jo metu E. Kusturica gros elektrine gitara. Orkestre mušamaisiais groja ir muzikanto sūnus Striboras Kusturica.

Pasak gastrolių organizatorių, po koncerto svečiams numatoma surengti vakarienę "New York" muzikiniame teatre, kuriame gros grupė "Bix". "Tai turėtų būti staigmena E. Kusturicai, kuriam sakysime, kad jį vežame tiesiog pavakarieniauti", - sakė T. Ivanauskas.

Pasak rengėjų, jokių ypatingų reikalavimų svečiai nekelia, tačiau įdomu tai, kad E. Kusturica nepasitiki jokiais agentais ir prodiuseriais, o užmokestį už koncertus pats atsiima toje šalyje, kur koncertuoja.

Svečiai Vilniuje praleis visą laisvą sekmadienį, o pirmadienį išskris koncertuoti į Rygą. Pasak gastrolių rengėjų, tai tarsi antroji pasaulinio turo dalis - prieš tai E. Kusturica ir jo orkestras koncertavo Pietų Amerikos šalyse - Meksikoje, Čilėje, Argentinoje, Kolumbijoje, o dabar pasirodo Rytų Europoje.

50-metis E. Kusturica yra dešimties meninių filmų serbų režisierius, aktorius, laimėjęs keturias Kanų kino festivalio "Auksinės palmės šakeles" už geriausią režisūrą, du geriausius filmus ir specialųjį Nacionalinį edukacinį prizą, taip pat Venecijos kino festivalio "Sidabrinį Liūtą" už filmą "Morčius, arba Katytė juoda, o katinas baltas". Daugelis Lietuvos žiūrovų taip pat yra matę jo filmus "Pogrindis" ir "Gyvenimas kaip stebuklas".

Jau devyniolika metų E. Kusturica groja grupėje "The No Smoking Orchestra", kuri susikūrė Sarajeve 1980 metais ir greit tapo geriausiu "naujojo primityvizmo" muzikos pavyzdžiu. Šios grupės atliekama muzika - tai rokenrolo, džiazo, folkmuzikos, čigoniškų motyvų, turkiškų maršų, azijietiškų melodijų ir Balkanų pankų kultūros mišinys. Pats režisierius apie grojamą muziką kalba taip: "Mūsų muzika gimė iš noro užkariauti pasaulį ir atspindėjo mūsų pasaulyje ir kultūroje esančius prieštaravimus. Tai yra tai, ką aš stengiausi pasakyti savo filmuose: šiuolaikinė visuomenė tarpusavyje konfliktuoja ne vieną kartą amžiuje, bet kiekvieną dieną".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją