Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA ieško atlikėjų (arba jų paveldėtojų), kuriems yra sukaupusi ir nori išmokėti atlyginimą už jų atliktų dainų panaudojimą transliavimui, retransliavimui, viešam paskelbimui, aktorių už suvaidintų filmų, serialų ir kitų audiovizualinių kūrinių atgaminimą asmeniniais tikslais.
Ingeborga Dapkūnaitė

Tarp ieškomų žmonių – ir užsienyje sėkmingą karjerą darančios Lietuvos aktorės Ingeborga Dapkūnaitė, Agnė Ditkovskytė-Čadova, režisierė Galina Dauguvietytė, taip pat Neringa VarnelytėNijolė Oželytė, Gražina Balandytė, teatro režisierius Gytis Padegimas, rašytojai Laura Sintija-Černiauskaitė, Kazys Saja, Aidas Marčėnas, Algimantas Baltakis, kino režisieriai Šarūnas Bartas ir Kristijonas Vildžiūnas, populiariosios muzikos atlikėjos Monika Šedžiuvienė, Renata Klimaitytė, TV prodiuseris Audrius Giržadas, modelis Jurgita Tvarijonaitė.

Atlyginimus norima išmokėti ir garsiems šalies politikams: Vyteniui Andriukaičiui, Petrui Gražuliui, Andriui Mazuroniui ar Viktorui Uspaskichui.

Ieškomi ir anapilin išėjusio kompozitoriaus Gintauto Abariaus, aktorės Eugenijos Bajorytės paveldėtojai.

Per praėjusius 2013-uosius metus AGATA iš transliuotojų ir viešo paskelbimo vietų surinko 6 milijonus litų, kuriuos šiais metais turi paskirstyti Lietuvos ir užsienio autorinių teisių turėtojams.
Agnė Masalskytė

Skelbia paieškas

Kaip asmenys patenka į AGATA akiratį? Lietuvos gretutinių teisių asociacija gauna informaciją apie viešoje erdvėje transliuotus kūrinius, filmus ir kt. AGATA užsiregistravę nariai už savo autorinę veiklą gauna atlyginimą. Visiems kitiems, neužsiregistravusiems, asociacija negali išmokėti honorarų.

„Mes surenkame informaciją apie kiekvieną radijuje ar televizijoje transliuoto kūrinio minutę. Suvedame į sistemą dainininkus, muzikantus, aktorius, kurie atliko tuos kūrinius ar vaidino per televiziją transliuotuose spektakliuose, - DELFI pasakojo AGATA direktorė Agnė Masalskytė. - Su asmenimis, kurie pas mus yra užsiregistravę, atlyginimus išmokame tiesiogiai. Sunkumų kyla su tais, kurie mūsų sistemoje nėra užsiregistravę. Norint išmokėti pinigus, jiems reikia atvykti pas mus ir sudaryti sutartį.“

AGATA vadovė pasakojo, jog seniau jie netgi vykdavo į teatrus, koncertų sales - kabindavo skelbimus su raginimais atvykti atsiimti pinigų. Dabar susisiekiant su kūrėjais pagelbsti ir socialiniai tinklai. Anot jos, visi kūrėjai savo intelektine nuosavybe turėtų pasirūpinti anksčiau, nei skelbiami vieši sąrašai su ieškomų asmenų pavardėmis. Kiekvienam asmeniui išmokamos labai individualios sumos - nuo kelių dešimčių iki kelių dešimčių tūkstančių litų.

Tenka čiupti už rankos

Šiais metais išplatintame ieškomų kūrėjų sąraše – per 1300 pavardžių (sąrašas būtų dar ilgesnis, bet ieškomi tie asmenys, kuriems išmokama suma susidarė ne mažesnė nei 100 litų, - DELFI). Tarp jų – daug žinomų scenos, kino grandų, atlikėjų, kino bei televizijos žmonių, kurie per ilgametę savo karjerą jau turėjo žinoti, kaip pasirūpinti savo intelektine nuosavybe.

„Menininkai yra tam tikro būdo žmonės. Su kai kuriais iš jų mes kontaktuojame jau daug metų, bet jie vis nesusiruošia iki mūsų užsukti. Kai kuriuos aktorius tenka pačiupti už rankos po spektaklio. Raginame atsiųsti sutartį elektroniniu paštu, kad turėtume pagrindą išmokėti pinigus į nurodytos sąskaitos numerį“, - išduoda A. Masalskytė.

Yra kategorija menininkų, kurie dirba ne Lietuvoje, bet užsienyje, kaip pavyzdžiui I. Dapkūnaitė. A. Ditkovskytė-Čadova. Todėl su jais susisiekti AGATA atstovams yra dar sudėtingiau, nes tenka bendrauti ir sutartis pildyti paštu. Problemų kyla ir su tais kūrėjais, kurie jau iškeliavę anapilin.

„Kai kurie menininkai savo vaikams palieka ne butus ar mašinas, bet savo dainas“, - sakė ji.
Petras Gražulis

Moka ir politikams

AGATA ieškomų asmenų sąraše yra ir nemažai televizijoje uždainavusių politikų, kaip V. Andriukaitis, P. Gražulis, A. Mazuronis ar V. Uspaskichas.

„Turime daug muzikinių TV projektų, kuriuose dainuoja ir mūsų politikai. Mūsų sistemoje lieka visų kūrybine veikla užsiėmusių žmonių pasirodymai eteryje nepriklausomai nuo to, kokį darbą jie dirba“, - pabrėžė Lietuvos gretutinių teisių asociacijos vadovė. Tiesa, kokie honorarai turi būti išmokėti politikams, A. Masalskytė negalėjo atskleisti dėl privačių asmens duomenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)