„Jokia naujiena, kad rusams CCCP (Tarybų Socialistinių Respublikų Sąjunga – red. past.) - grožis. Galima kraipyti galvas, bet jų reikalas, ką jie ten dainuoja per savo konstitucijas”, - savo paskyroje socialinime tinkle „Facebook” rašo M. Mikutavičius.

Jis O. Gazmanovo dainoje „Pagaminta Sovietų Sąjungoje“ neišgirdo jokios agresijos ar revanšizmo, tik nostaligišką imperinį ilgesį, „kurį greičiausiai jaučia daugybė rusų nuo buvusio desantininko Krasnojarske iki save demokratu laikančio inteligento Piteryje.” Todėl, anot jo, būtų kvaila, jei Lietuva reaguotų oficialiai.

„Jų sporto komentatoriams irgi kartais išsprūsta „mūsiškiai", kalbant apie mūsų sportininkus. Kūrėjas tą būseną ir užkodavo frazėje „Pagamintas TSRS" - tarsi pažymėtas ženklu, kurį priverstas nešioti visą laiką”, - tęsia atlikėjas.

Tad jam keista pasipiktino banga - esą kitokios dainos, kaip atitinkančios Kremliaus nuotaikas, O. Gazmanovas ir negalėjo atlikti. „Eina sau, kaip visi nustebom. <…> Kaip keista. Juk visi tikėjomės, kad prieis ir spjaus Putinui į veidą.”

DELFI primena, kad minint Rusijos Federacijos Konstitucijos dvidešimtmetį, Kremliaus Didžiuosiuose rūmuose ketvirtadienį nuskambėjo Sovietų Sąjungą šlovinanti daina, kurioje rusų atlikėjas „Pabaltijį“ vadina savo šalimi.

Olegas Gazmanovas
Po prezidento Vladimiro Putino kalbos viena iš pirmųjų nuskambėjo Rusijos propagandinio karo dalyviu vadinamo O. Gazmanovo daina „Pagaminta Sovietų Sąjungoje“. Jai skambant, scenoje buvo rodomas didžiulis Sovietų Sąjungos žemėlapis.

Dainoje skamba žodžiai „Ukraina ir Krymas, Baltarusija, Moldova - tai mano šalis! Sachalinas, Kamčatka, Uralo kalnai - tai mano šalis! Krasnodaro kraštas, Sibiras ir Pavolgys, Kazachstanas, Kaukazas, ir Pabaltijys... Aš gimiau Sovietų Sąjungoj, padarytas aš SSSR!“.

Buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė viešai reikalavo neleisti šio atlikėjo į Lietuvą. Penktadienį politikė DELFI teigė siūlanti O. Gazmanovą paskelbti Lietuvos Respublikoje nepageidaujamu asmeniu – persona non grata.

Pats O. Gazmanovas teigė, kad šioje dainoje jokios agresijos nėra.

„Mano dainai „Pagaminta Sovietų Sąjungoje“ – jau 10 metų. Joje – mūsų istorija ir faktai. Aš iš tikrųjų gimiau Sovietų Sąjungoje, Pabaltijyje (Gusevo mieste, Kaliningrado srityje – DELFI). Tuo metu mano šalį sudarė 15 respublikų. Dainoje nėra agresijos, necenzūrinių žodžių ar politinių skundų“, – rašo O. Gazmanovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2623)