Teisėjas Pavelas Frolovas ketvirtadienį taip pat apklausė liudytojus Michailą Moldavskį ir renginių organizatorių bei vedėją, didžėjų Rytį Kuzmenko. Prieš M. Moldavskiui liudijant, šiam buvo išaiškinta, jog už melagingus parodymus numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Liudytojas posėdžio metu patikino, kad su M. Jonaičiu jo nesieja jokie santykiai. M. Moldavskis tyrėjų buvo apklaustas dar 2010-aisiais. Su O. Nesteckiu, jo teigimu, santykiai yra draugiški. Šiam liudytojas yra pardavęs įvairių paslaugų ir naudotų daiktų.

Tuo metu teisėjas liudytojui priminė jo 2010-aisiais duotus parodymus, kuomet M. Moldavkis neslėpė su M. Jonaičiu susipažinęs 2000-aisiais. M. Jonaičio įmonę jis įvardijo kaip partnerius, kaip renginių techninio aptarnavimo paslaugų teikėjus.

„2008-aisiais Mindaugas mane supažindino su O. Nesteckiu. Techniniais klausimais dėl renginio Trakų pilyje bendravau kaip su techniniu darbuotojas. M. Jonaitis gerai išmanė marketingą, bet nieko apie techninius klausimus. Nupirktą techniką padėjome sumontuoti į Ovidijaus atvarytą džipą. Ovidijus 2008-ųjų vasarą kreipėsi į mane, kad padėčiau jam nupirkti automobilio garso stiprinimo sistemą. Iš džipo buvo platinami bilietai į renginius. M. Jonaitis yra man pervedęs grynais 1000 eurų. 3600 litų atidaviau pažįstamiems ir bendradarbiavusiems žmonėms“, – 2010-aisiais liudijo M. Moldavskis.

M. Moldavskis 2010-aisiais liudijo, kad iš M. Jonaičio yra gavęs ir 2000 – 2500 litų, kad šis galėtų sumokėti viename renginyje grojusiam didžėjui Moschi iš Izraelio. Tačiau ketvirtadienį sudvejojo, ar pinigai buvo sumokėti būtent šiam didžėjui.

„Tai buvo seniai ir negaliu dabar tiksliai prisiminti“, – paaiškino liudytojas.

Teismas ieškojo ir daugiau liudytojų byloje.Vieno iš jų – Pauliaus Kontenio – nerado, mat jis išvykęs į Jungtinę karalystę. Arnoldas Milašius – taip pat užsienyje. Tomas Juknevičius sėdi kalėjime Vokietijoje. Gabija Jonaitienė parodymus duoti atsisakė, kadangi yra kaltinamojo žmona. Arnoldas Milašius – užsienyje.

Liudytojas Rytis Kuzmenka į posėdį atvyko pavėlavęs. M. Jonaitį jis tikino pažįstąs, O. Nesteckį – žinąs iš matymo. Santykius su M. Jonaičiu įvardijo kaip darbinius, ne kartą anksčiau yra bendradarbiavęs. M. Jonaitis mokėjo R. Kuzmenkai už darbą kaltinamojo vestuvėse. Rytis buvo šventės vedėjas, grojo. Tačiau kaip M. Jonaitis atsiskaitė, aiškino tiksliai nepamenantis.

„Tiesiog gavau 2000 litų pavedimu. Pavedimą gavau iš bendrovės. Tais metais dar kelete projektų bendradarbiavome, bet pavedimas buvo iš bendrovės“, – posėdžio metu kalbėjo liudytojas.

Tuo metu M. Jonaitis patikslino: „Suma sutampa su mūsų bendradarbiavimo projektų sumomis, kurios buvo mokėtos. Ji nelogiška. Jei renginį vestų Marijonas Mikutavičius, gal ir būtų jam galima sumokėti 2 tūkstančius litų“, - aiškino M. Jonaitis.

Klausiamas, kiek tiksliai M. Jonaitis pažadėjo sumokėti už darbą jo vestuvėse, R. Kuzmenka aiškino, jog konkretaus susitarimo nebuvo. Paprašytas patikslinti, ar dirbo tikėdamasis mainais paslaugų iš M. Jonaičio, ar už pinigus, Rytis tikino negalįs prisiminti. Paprašytas paaiškinti, už ką tiksliai M. Jonaitis sumokėjo, liudytojas aiškino, jog reitkų įsigilinti, peržiūrėti sąskaitas, nes 2008-aisiais, kuomet iš M. Jonaičio buvo gavęs ne vieną mokėjimą, vyko daug įvairių renginių.

Tuo metu prokurorė patikslino, kad liudytojas, duodamas parodymus anksčiau, yra tvirtinęs, jog už darbą Mindaugo ir Gabijos vestuvėse gavo 2 tūkstančius litų. Teisėjas taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog R. Kuzmenka savo parodymuose prieš keletą metų nurodė, jog jį M. Jonaitis specialiai samdė vesti renginiui, groti.

„Tai buvo padarytas pavedimas iš įmonės, už vestuvių vedimą. Konkrečios sumos su Mindaugu nebuvom apkalbėję“, - sakė R. Kuzmenka.

Į posėdį atvyko ir su tyrėjų išvada susipažinęs specialistas iš FNTT.

„Pagrindinai čia yra išlaidų dokumentai dėl pagal dvi sutartis įvyksių renginių Trakų pilyje ir du mokestiniai pavedimai iš Gabijos Kontenytės sąskaitos. Pavedimuose sąskaita, iš kurios pervedama, figuruoja ir sutartyje. Pavardės, pinigų gavėjai, figuruoja sutartyse. Pavedimai su pavardėmis susiję. Data tiek pavedimuose, tiek sutartyse yra 2009-ieji metai. Specialisto išvada parašyta už 2008-us metus. Tie nepateisinti pinigai, juos pateikė kaltinamieji. Ar galime mes juos priimti kaip pagrindžiančius išlaidas įmonės dokumentus? Šiuo metu aš negalėčiau šito tvirtinti, kadangi atskiras pavedimas 2009-ųjų metų nematant įmonės veiklos dokumentų finansinių, negalima jų priimti pateisinti išlaidoms. Jeigu duoti galutinį įvertinimą, ar priimti, ar ne, reiktų atlikti papildomą tyrimą. Reikia gauti visus trūkstamus dokumentus nuo 2009-ųjų sausio 1 iki balandžio“, – kalbėjo FNTT specialistas.

FNTT darbuotojas pridūrė, jog yra ir kitas svarbus momentas. Trakų istorijos muziejus patvirtino, kad už vykusius renginius 2007, 2008 ir 2009-ais metais įmonė yra atsiskaičiusi su muziejumi po 20 000 litų.

„Gavome tik tokį raštą, tačiau jis jokiais dokumentais nepagrįstas. Jeigu atsiskaitė 2007-aisiais, negalima imti domėn tokio dalyko, o 2009-aisiais sumokėta 20 000, reiktų ištirti papildomai“, 2 pasiūlė FNTT specialistas.

„Nepaėmiau iš Trakų istorijos muziejaus dokumento arba paėmiau jį ir pamečiau. Prašiau jų peržiūrėti dokumentus, pateikti išrašus, dokumentų kopijas. Susidūriau su problema, jie tą daryti atsisakė. Tik pasakė, kad gali man parašyti raštą, kad esu su jais atsiskaitęs. Tie dokumentai yra Trakų istorijos muziejaus buhalterijoje. Jų buhalterė yra mirusi, o naujoji nieko nesupranta. Mokėjimų orderių neišsaugojau, padariau klaidą“, - teisme aiškino M. Jonaitis.

Taip pat posėdžio metu išaiškėjo, kad M. Jonaitis neteikė buhalterinei apskaitai dokumentų už įvairius atsiskaitymus, nors daugybę kartų mokėjo dideles sumas grynaisiais.

M. Jonaičio įmonės buhalterinėje apskaitoje pinigai, kuriuos jis mokėjo Trakų istorijos muziejui, nefiguruoja, mat kaltinamasis nepateikė jokių dokumentų.

Teisėjas byloje paskyrė papildomą tyrimą, mat norima surasti trūkstamus dokumentus. Ir FNTT specialistas, ir kaltinamieji pritarė tokiam teisėjo sprendimui.

Už nusikaltimus, kuriais yra kaltinami, M. Jonaičiui ir O. Nesteckiui gresia laisvės atėmimas iki dešimties metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)