Su šiuo karo laikų didvyriu varžosi du mokslininkai, du komikai, dainininkė, vandenyno gelmių tyrinėtojas ir vienuolis.

Tačiau sąraše, kuris buvo paskelbtas pirmadienio vakarą, neatsirado vietos tokioms garsenybėms kaip Napoleonas, Karolis Didysis, Liudvikas XIV ar Francois'as Mitterrand'as - visi jie šimtuke užėmė per žemas vietas. Dabartinis šalies vadovas Jacquesas Chiracas buvo 42-as.

Dešimties į sąrašą patekusių asmenų vardai buvo paskelbti per tiesioginę valstybinės televizijos "France 2" transliaciją iš parlamento aukštųjų rūmų - Senato. Ateinančias dvi savaites šis kanalas rodys pusvalandžio trukmės dokumentines juostas, kuriose žinomi šių dienų veikėjai akcentuos vieno ar kito dešimtuke esančio žmogaus nuopelnus.

Žiūrovai galės balsuoti internetu, telefonu ar trumposiomis žinutėmis. Nugalėtojas taip pat bus paskelbtas tiesioginės transliacijos iš Senato metu, tačiau šio renginio data dar tikslinama.

Be Ch.de Gaulle'io į dešimtuką pateko: Marie Curie ir Louis Pasteuras, komikai Coluche'as ir Bourvilis, rašytojai Victoras Hugo ir Moliere'as, dainininkė Edith Piaf, vandenyno gelmių tyrinėtojas Jacquesas Cousteau ir 92 metų sulaukęs vienuolis tėvas Pierre'as, jau pusšimtį metų globojantis benamius. Pastarasis vienintelis iš šių žmonių dar yra gyvas.

Apklausą atlikusios organizacijos sudarytame žymiausių prancūzų šimtuke Napoleonui teko 16-oji vieta, Karoliui Didžiajam - 22-oji, F.Mitterrandui - 24-oji, Joanai d'Arc - 31-oji, o Liudvikui XIV - 50-oji vieta. Didžiosios prancūzų revoliucijos vadas Robespierre'as liko 72-as.

Programos formatą prancūzai nusižiūrėjo nuo Didžiosios Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC. Britų žiūrovai žymiausiu savo tautiečiu išrinko Winstoną Churchillį.

Vokiečiai išrinko Konradą Adenauerį - pirmąjį šalies kanclerį, padėjusį Vokietijai atsigauti po Antrojo pasaulinio karo. Nyderlanduose perskaičiavus balsus buvo išrinktas Vilhelmas Oranietis, nedidele balsų persvara aplenkęs nužudytąjį populistą, antiimigracinės politikos šalininką Pimą Fortuyną.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją