I. Paksaitė-Stumbrienė: rinkausi privačią mokyklą

Kirpyklos "Pukis" gimtadienis

Ingos Paksaitės-Stumbrienės duktė Estela šiemet pirmą kartą pravers klasės duris. Moteris ilgai nedvejojo, į kurią mokyklą leisti savo atžalą. Inga pasirinko privačią mokyklą, kur Estela lankė tiek darželį, tiek paruošiamąją klasę. „Žmonės tie patys, aplinka ta pati, draugai tie patys. Tad tiek aš, tiek mano dukra esame visiškai ramios. Tik džiaugiuosi, kad mano vaikas auga, yra savarankiškas“, - užtikrintai DELFI kalbėjo Inga. Moteris dukrai einant į mokyklą dirbs pusę dienos, kad galėtų ją po pamokų pasiimti.

Apsispręsti, į kurią mokyklą leisti dukrą, padėjo ir tai, kad privačios mokyklos vadovai – geri Stumbrų šeimos draugai itin atidžiai besirūpinantys Estela. „Atėjusi pasiimti dukters pasiteiraudavau kavinės personalo, ką duktė valgė, pasikalbėdavau su direktore, kaip Estelai sekėsi. Kol nueinu iki vaiko klasės jau sužinau, kaip jai sekėsi (juokiasi). Duktė nė karto nebuvo nuskriausta, visada išeidavo laiminga“, - savo apsisprendimą aiškino žinoma moteris.

Kaip teigė Inga, duktė į pirmą klasę jau eina mokėdama rašyti, skaičiuoti: „Visiškai laisvai ji dar neskaito, bet skiemenuodama perskaito žodį. Šią vasarą mokėmės rašyti, tad rašytines raides rašo puikiai. Mūsų mokykla visas reikalingas knygas duoda, tad reikėjo pasirūpinti tik kanceliariniais dalykais: pieštukais, popieriumi, plastilinu. Svarbiausias pirkinys – kuprinė. Vilniuje yra viena vieta, kur galima išsirinkti kokybišką kuprinę. Pusė draugių toje pačioje vietoje pirko kuprines vaikams. Tad mokykloje tikrai bus daug vaikų su tokiomis pačiomis.“

D. Dargienė: duktė gabi kalboms, tad eis į prancūzų mokyklą
Diana Dargienė su dukra Une

Nors dainininkės Dianos Dargienės dukrai Unei šešeri, tačiau mergaitė jau šiais metais eina į pirmą klasę. Ieškojusi dukrai mokyklėlės prieš vidurinę mokyklą, moteris nusprendė dukrą leisti į Vilniaus prancūzų vidurinę mokyklą. „Direktorius sakė, kad Unė pakankamai subrendusi eiti į pirmą klasę. Mane nuramino ir gydytojai teigdami, kad jokių problemų nebus. Be to, šioje mokykloje visai kitokia mokymo sistema, pradinis mokymas trunka penkerius metus“, - DELFI džiaugsmingai kalbėjo Diana, kurios apsisprendimą leisti vaiką į tarptautinę mokyklą lėlė Unės gabumas kalboms.

„Dukrai pamokos vyks prancūzų kalba. Buvau išsigandusi, kad jai gali būti sunku. Bet pakalbėjau su specialistais ir mane nuramino. Vaikais imlūs naujiems dalykams, o Unė jau dabar kalba rusų, vokiečių kalbomis, pas ją atsiranda gražus akcentas. Nemanau, kad bus blogiau. Ir duktė ramina, kad viskas bus gerai. Unė augusi kiek kitaip, mes nelankėme darželio, mokėmės namie. Išmokiau ją tiek skaityti, tiek rašyti. Unė lipus į sceną, vedėme kartu televizijos laidelę, kur dukra turėjo mokytis daug teksto“, - kalbėjo kartu su dukra į sceną lipanti dainininkė. Nors mokslas šioje mokykloje yra mokamas, Diana negalėjo pasakyti sumos, kurią teks atseikėti. Dainininkė teigė, kad tuo nesidomėjusi, mat jai svarbiausia, kad dukrai jaustųsi gerai.

S. Steikūnaitė: ilgai neapsisprendžiau, ką rinktis
Skaistė Steikūnaitė su dukra

„Naujos pupytės“ narė Skaistė Steikūnaitė rugsėjo 2-ąją taip pat palydės savo dukrą Patriciją į pirmą klasę. Tiek Skaistė, tiek Patricija paskutinėmis rugpjūčio savaitėmis gyveno laukimu. „Toks keistas jausmas širdyje... Nauji žmonės, mokykla. Pereiname į rimtesnį gyvenimo etapą“, - neslėpdama jaudulio DELFI kalbėjo žinoma šviesiaplaukė. Septynerių metų gimtadienį Patricija švęs rugsėjo mėnesio viduryje. Į pirmą klasę mergaitė eina pramokusi skaityti ir skaičiuoti.

Skaistė pasakojo, kad išsirinkti mokyklą buvo labai sunku. Tačiau moteris apsisprendė leisti dukterį ne į privačią, o valstybinę progimnaziją. „Mokyklą rinkausi pagal pažįstamų atsiliepimus. Nebuvo taip, kad rinktumeisi bet kokią mokyklą. Svarbu, kad vaikas ne tik mokytųsi. Didelę reikšmę turi naujoji mokytoja, klasė. Privačios mokyklos nesirinkome, Patricija iki trejų metukų ėjo į privatų darželį. Vėliau, jai paaugus, nusprendžiau vesti į valstybinį. Labai dėliojau pliusus ir minusus. Daugiau minusų surinko privati mokykla. Pagalvojau, kad neverta leisti vaiko į privačią mokyklą, nes vėliau, vaikui augant, iškyla daug problemų. Gal kiti tėveliai su manimi nesutiks, jie labai patenkinti privačių mokyklų ugdymų, tačiau aš girdėjau nelabai teigiamų atsiliepimų tiek iš tėvų, mokytojų, vaikų, kurie ten mokėsi“, - DELFI kalbėjo vienturtę dukterį auginanti moteris.

Dainininkė dukrai mokyklai būtiniausiais daiktais pasirūpino prieš rugsėjo pirmąją: „Suma, kurią tenka išleisti pasiruošimui mokyklai, priklauso nuo tėvų poreikio. Yra tėvelių, kurie nori pirkti pačią brangiausią kuprinę ir negali įsitekti į kelis tūkstančius litų. Jei tėvai pirks vardinį daiktą, tai daug kainuos. Bet ar apsimoka tą daryti? Juk vaikai auga, skonis keičiasi. Aš manau, kad reikia pirkti kokybišką daiktą. Patricijai nupirkau į mokyklą tai, ko reikia, viskas proto ribose.“

I. Martinkėnaitė: Mariją mokyklai paruošiau Tenerifėje
Ingrida Martinkėnaitė su dukra

„Nuotaikos labai smagios, pirma klasė man jau užmiršta. Jaudinuosi už dukrytę, bet rūpesčiai smagūs. Ruošiame kambarį, mokinio kraitelį“,- DELFI kalbėjo dainininkė Ingrida Martinkėnaitė. Moteris, vasarą su dukra gyvenusi Karklėje, į Vilnių grįžo paskutinėmis rugpjūčio dienomis. Dainininkė su dukra Marija nuskubėjo į parduotuvę, kur pirko visus mokyklai reikalingus daiktus.

Apsispręsti, į kurią mokyklą leisti Mariją, padėjo ne tik draugų rekomendacijos. Ingrida norėjo, kad mokykla būtų Žvėryne, nes ten duktė lankė darželį. „Mokykla labai gražioje vietoje, pušyne. Marija jau laukia nesulaukia. Apie privačią mokyklą negalvojau, manau, kad tiek privačios, tiek valstybinės suteikia gerą išsilavinimą. Turbūt esu seno kirpimo, pati lankiau valstybinę mokyklą. Vaiko mokslai priklauso nuo motyvacijos. Jei padeda tėvai mokytojai geri – viskas bus gerai. Manau, kad svarbu ne mokykla, o pirmoji mokytoja. Nuo jos labai daug kas priklauso“, - kalbėjo vienturtę dukterį auginanti atlikėja.

Į pirmą klasę Marija žengs mokėdama skaityti, rašyti ir skaičiuoti. Kadangi praėjusią žiemą Ingrida su dukra daug laiko praleido Tenerifėje, nebuvo kada Marijos leisti į paruošiamąją klasę: „Pati apsiėmiau mokyti dukrą. Išvykdama į užsienį pasitariau su paruošiamosios klasės mokytoja, su davė daug naudingų patarimų, literatūros. Šią vasarą leidau Marijai pailsėti, kad po to galėtų kibti į darbus. Šią žiemą negalėsime vykti į Tenerifę ilgam laikui, bet per atostogas tikrai ištrūksime pasišildyti, kad vėl pilnos jėgų galėtume kibti į darbus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (488)