Šia LGBT (Lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų) akcija kino kūrėjas pratęsė praėjusią vasarą organizuotą lipdukų akciją.

„Kai grįžau iš Amerikos, Lietuvoje pasigedau LGBT matomumo. Kai kuriems tai gali atrodyti nereikšminga, bet kai esi gėjus, tai labai jauti. Todėl norėjau padrąsinti bendruomenę. Pernai raginome sostinės kavines ir barus užsiklijuoti lipdukus ir taip išreiškiant palaikymą LGBT teisėms. Šiais metais nusprendėme bendradarbiauti su verslininkais ir sukurti žemėlapį, kuriame sužymėtos kavinės, klubai bei barai, draugiški LGBT, - sakė R. Zabarauskas. - Ši akcija yra nepriklausoma, neremiama jokių ES lėšų. Kavinės ir barai patys sutiko finansiškai paremti žemėlapių išleidimo išlaidas.“

DELFI paklaustas, 17 vietų – tai daug ar mažai, kino kūrėjas prisipažino, kad tikrai nemažai.

„Tai pirmoji tokia akcija, pirmas toks žemėlapis. Tikiu, kad tokių kavinių yra dar daugiau, tik ne visos sužinojo apie akciją, prie kurios, manau, prisijungs ateityje“, - neabejojo R. Zabarauskas.

Tiesa, režisierius neslėpė, kad buvo ir tokių kavinių bei barų, kurie griežtai atsisakė prisijungti prie šios akcijos. R. Zabarauskas neslėpė, kad iš kai kurių verslininkų jis nesitikėjo tokio šiurkštaus elgesio.

Pristatymo metu R. Zabarauskas pirmąjį žemėlapį įteikė į Vilnių dėl eitynių atvykusiam LGBT teisių aktyvistui Stuartui Milkui, kuris tęsia savo dėdės, garsaus pilietinių teisių aktyvisto Harvey Milko darbą. H. Milkas buvo įamžintas Gus Van Sant filme "Milk", kuriame šį aktyvistą suvaidino Sean Penn. S. Milkas dėdės vardu atsiėmė "Laisvės Medalį" iš paties JAV Prezidento Barako Obamos.

Svečias iš Amerikos neabejoja, kad ši akcija yra drąsus žingsnis į priekį. S. Milkas pastebėjo, kad Amerikoje LGBT draugiškas verslas sulaukia didesnio pasisekimo, nei konservatyvios ir netolerantiškos verslo šakos.

„Gal 17 kavinių ir barų atrodo mažas skaičius, bet jis tikrai išaugs. Kai prieš keletą metų lankiausi Budapešte per gėjų paradą, ten buvo ir smurto, ir protestų. Tačiau po poros metų nuvykęs ten radau jau 300 verslininkų, palaikančių LGBT. Vos per porą metų skaičius nuo nulio išaugo kelis šimtus kartų“, - pasakojo S. Milkas

LGBT teisių aktyvistas R. Zabarauskui įteikė pašto ženklą, pagamintą jo dėdės H. Milko garbei. „Tai – pirmas kartas istorijoje, kai taip pagerbiamas ne tik Amerikos lietuvis, bet ir gėjus“, - sakė jis.

Iškart po renginio R. Zabarauskas išvyko į Ukrainą, kur savaitalį pristatys du savo filmus „Porno melodrama“ ir naujausią darbą „We Will Riot“.

„Kadangi negalėsiu dalyvauti „Baltic Pride“, paprašiau, kad kino seansai būtų surengti kaip tik tą dieną, kai vyks eitynės Lietuvoje“, - sakė režisierius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (345)