Mindaugines nori švęsti labiau nei savo gimtadienį

Radijos stoties M-1 bei TV laidų vedėjas Mindaugas Stasiulis nešvenčia Mindauginių. Pasak žinomo vyro, liepos 6 - oji tik pastaruoju metu įsitvirtina tarp kitų švenčiamų švenčių. Jo vizija tokia: ,,Mano gimtadienis yra vasario mėnesio pabaigoje. Žiemą sudėtinga švęsti, nes visiems būna depresija, negali išvažiuoti į gamtą, išsikepti šašlykų bei linksmai pabūti su draugais. Tad neseniai gimė idėja, jog reikia pradėti švęsti Mindaugines ir padaryti šią šventę svarbesnę už gimtadienį. Susikviesčiau daug draugų bei artimųjų. Būtų patriotiškas balius, - pasakoja radijo laidų vedėjas. – Tačiau šiemet nepavyks šio plano įgyvendinti, nes turiu išvažiuoti bei nėra laisvo ploto.“
 
Mindaugas sako nežinantis savo vardo kilmės istorijos.

,,Manau, tėvai man davė šį vardą dėl mados. Juk mano klasėje buvo daug Tomų, Darių, nes tuo metu buvo populiaru sūnus vadinti šiais vardais. Iki mano kartos vaikams būdavo suteikiami kunigaikščių vardai: Kęstutis, Algirdas“.

TV laidų vedėjas džiaugiasi nauja tradicija liepos 6 - ąją visiems drauge giedoti Tautišką giesmę: ,,Fantastika, jog galime visa tauta susivienyti. Visuomet himną giedu, dedu ranką prie širdies, kaip ir kiti lietuviai. Prisimenu, kai studijavau lietuvių filologiją, gyvendamas studentų bendrabutyje, dvyliktą valandą nakties, kas antrą naktį, su draugais giedodavome Lietuvos himną. Tai nebuvo kerštas merginoms, kaip kiti studentai galvodavo. Būdavo nerealu, naktį giedoti himną bendrabučio koridoriuje“, - šypsodamasis kalba M. Stasiulis.

Vardą išrinko senelis

Žymus muzikos prodiuseris Mindaugas Bendžius atskeidė, jog jam vardą išrinko senelis. ,,Kai dar buvo gyvas mano senelis, visuomet mane sveikindavo. Jis labai džiaugdavosi savo pasirinkimu,“ – teigia prodiuseris.

Pasak Mindaugo Bendžiaus, jis nesureikšmina šios šventės, nesvarbu, kad žymaus prodiuserio draugų būryje – keli Mindaugai. ,,Ne vienas jų ypatingai nešvenčia vardadienio. Tiesiog pasijuokiame, pasveikiname su Mindaugo karūnavimo diena ir viskas. Mums svarbesnė šventė yra gimtadienis,“ – kalba populiarių muzikos grupių prodiuseris.

Anot žinomo vyro, Mindauginės neturi gilių tradicijų, pavyzdžiui,  kaip Joninės: ,,Sovietiniais laikais niekas garsiai nekalbėjo apie Mindaugo karūnavimo dieną, o Joninės buvo švenčiamos. Pastaroji šventė – susieta su vardu, trumpiausia vasaros nakties švente, o liepos 6 - oji – su Mindaugu – valstybės simboliu, vieninteliu Lietuvos karaliumi. Būtent politinės priežastys lėmė, jog turime šventę be įvairių senoviškų apeigų“.

Jis taip pat džiaugiasi nauja tradicija giedoti Tautišką giesmę visame pasaulyje.

,,Labai teigiamai vertinu šį dalyką. Mūsų tauta – išsibarsčiusi, Lietuva - nedidelė valstybė, bet lietuvių galima sutikti visur: nuo Naujosios Zelandijos iki Norvegijos. Džiugu, jog vieną dieną per metus visus suvienija himno giedojimas. Esu Lietuvos patriotas, man svarbi mano valstybė, tad tikrai su visais giedu himną. Tai labai graži tradicija,“ – kalba populiarių grupių prodiuseris M. Bendžius.
 
Gražiausia šventė su mylimu žmogumi

Mindaugas Mickevičius – Mino (neseniai pseudonimą pakeitęs į Nomino) sako savo vardadienį švęsdavęs vaikystėje. Tuomet jis iš draugų bei artimųjų gaudavo įvairių dovanų, pintų vainikų, kurie įmituodavo karūną. Dabar sulaukia tik žodinių sveikinimų.

,,Jau užaugau, tad dovanų nesureikšminu, man svarbiau – artimo žmogaus pasveikinimas ir išskirtinis dėmesys,“ – tikina žinomas atlikėjas.

"Labiau švenčiu liepos 6–ąją kaip valstybės dieną, taip pat gimtadienius, net Europos dieną. Dabar per Mindaugines dažniausiai koncertuoju, tad visuomet pasveikinu visus su valstybine švente bei kitus Mindaugus, priimu gerbėjų sveikinimus,“ – teigia dainininkas ir savo vardą vadina pačiu kilniausiu lietuvišku vardu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)