Grupės “Skamp” narys Viktoras Diawara įsitikinęs, kad dabartiniai prevencijos metodai yra pasenę ir neveiksmingi. “Nereikia bijoti alternatyvos”, - sako muzikantas.

Svaro teigimu, lauko reklamos plakatai su perbrauktais švirkštais ir sveiką gyvenimo būdą propaguojantys lankstinukai - tik pliusiukas žalingų įpročių prevencijos programas vykdančioms organizacijoms. Jo nuomone, su priklausomybių turinčiais žmonėmis reikia dirbti asmeniškai, o vaikams - suteikti galimybes dalyvauti jiems patinkančioje veikloje.

Niekada mokykla nesižavėjęs dainininkas teigė apie žalingų įpročių prevenciją su moksleiviais ir mokytojais kalbėsis todėl, kad nėra abejingas tam, ką mato aplinkui, "Turiu draugų, kurie neatsispyrė kvaišalams, ir, būdamas dviejų dukrų tėvas, nenoriu, kad jų gyvenimas taip pat baigtųsi", - sakė Svaras.

Televizijos laidų vedėjas A. Ramanauskas teigė į šią iniciatyvą įsitraukęs todėl, kad 34 metus gyveno labai savanaudiškai, o dabar pagalvojo, kad metas prisidėti prie humanitarinės veiklos.

Tai, jog dominuoja stereotipinis gąsdinimais ir bausmėmis grįstas jaunimo žalingų įpročių prevencijos suvokimas, parodė projekto "Aš galiu" žalingų įpročių prevencijos socialinės reklamos konkursas. Jame dalyvavo per 450 moksleivių grupių iš visos Lietuvos, kurios piešė švirkštus, kaukoles ir kapus.

"Vaikų piešiniai narkomanijos prevencijos tema niekuo nesiskyrė nuo kalinių", - pastebėjo koalicijos už sveiką ir saugų vaikų ir jaunimo gyvenimą vadovas Girvydas Duoblys, pabrėžęs, kad toks moksleivių mąstymas suformuotas suaugusiųjų.

Pasaulinė ir Lietuvos patirtis parodė, kad prievartiniais metodais paremta prevencijos forma ne tik nesprendžia žalingų įpročių problemos, bet dar labiau ją gilina. Pramogų verslo atstovų teigimu, pats laikas liautis gąsdinti jaunimą ir sutelkti dėmesį į jų atsakomybės stiprinimą.

Vasario - balandžio mėnesiais Šiauliuose, Kėdainiuose, Klaipėdoje, Utenoje ir Vilniuje vyksiančiuose vienos dienos renginiuose veiks muzikos, dramos, literatūros, kino ir socialinės reklamos sesijos. Joms vadovausiantys minėti pramogų verslo atstovai savo ir kitų pavyzdžiu skatins jaunimą užsiimti kūrybine, sportine, kita įdomia veikla, kuri gali tapti alternatyva žalingiems įpročiams.

Žalingų įpročių prevencijos turą po Lietuvą organizuoja Koalicija už sveiką ir saugų vaikų ir jaunimo gyvenimą projektas "Aš galiu", Švietimo ir mokslo ministerija, miestų, kuriuose vyks konferencijos, savivaldybės ir sostinės Senamiesčio dominija.

Ketvirtus metus projektą "Aš galiu" įgyvendinanti Koalicija už sveiką ir saugų vaikų bei jaunimo gyvenimą remiasi neprievartiniais žalingų įpročių prevencijos būdais, juos siedama su gyvenimo įgūdžių gebėjimų ugdymu ir ugdymusi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją