Tik 18 proc. apklausos dalyvių buvo sunku nurodyti bent vieną šalies politikos elito atstovą. Dėl kultūros, ekonomikos ir mokslo elito dar blogiau: daugiau kaip trečdalis negalėjo prisiminti nė vieno kultūros elito atstovo, pusė - ekonomikos, du trečdaliai - mokslo.

Tarp politikų elito V.Putinui nėra lygių - 77 proc. respondentų nurodė dabartinį šalies prezidentą. Po V.Putino eina Rusijos liberalų demokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis ir pagrindinis šalies komunistas Genadijus Ziuganovas - juos prisiminė atitinkamai su 37 proc. ir 25 procentai.

Ekonomikos elito dešimtuko pirmojoje eilutėje - Rusijos bendrovės "Vieningoji energetikos sistema" vadovas Anatolijus Čiubaisas su 24 proc., po jo eina liberalūs ministrai Aleksejus Kudrinas ir Germanas Grefas - kiekvieną jų prie elito priskyrė maždaug penktadalis apklausos dalyvių.

Kitas "trejetas" - plačiajai visuomenei žinomi Rusijos verslininkai Romanas Abramovičius, Michailas Chodorkovskis ir Borisas Berezovskis. Po socialinių reikalų ministro Michailo Zurabovo ir premjero Michailo Fradkovo į "dešimtuką" dar pateko ekonomistas Jegoras Gaidaras ir "Jabloko" lyderis Grigorijus Javlinskis.

Rusijos gyventojų atstovų nuomonė dėl kultūros elito vieninga - tik režisierius Nikita Michalkovas ir dar Michailas Švydkojus, vyriausybėje atsakingas už kultūrą, paįvairino estrados artistų, kuriuos nuolat rodo federaliniai televizijos kanalai, sąrašą.

Po A.Pugačiovos, kuri nurodyta pirmoji Rusijos kultūros elito sąraše su 30 proc., eina N.Michalkovas su 25 procentais. Trečiasis sąraše - Josifas Kobzonas.

Į Rusijos kultūros elito pirmąjį penketuko dar pateko parodistas Jevgenijus Petrosianas ir dainininkas Nikolajus Basovas. Jo kolegos Filipas Kirkorovas, Sofija Rotaru ir Levas Leščenka bei parodistas Maksimas Galkinas taip pat pateko į "dešimtuką", kuriame aštunta vieta atiteko M.Švydkojui. Jį nurodė 6 proc. apklausos dalyvių.

J.Levados centro surengtos apklausos dalyviams nepalyginamai sunkiau buvo pasakyti, kas sudaro Rusijos mokslo elitą - šioje kategorijoje nesusidarė net 10 pavardžių sąrašas, o 67 proc. apklaustų Rusijos gyventojų apskritai negalėjo prisimint nė vieno žymaus mokslininko pavardės.

Pirmasis "dešimtuke" nurodytas Nobelio premijos laureatas, fizikas Žoresas Alfiorovas su 53 procentais. Tačiau tą pačią Nobelio premiją gavęs jo kolega, profesorius Vitalijus Ginzburgas atsidūrė žemiau - prie mokslo elito V.Ginzburgą priskyrė tik 9 proc. apklaustųjų.

Antrasis šiame sąraše - akademikas ir televizijos laidos -"Akivaizdu, bet neįtikėtina" vedėjas Sergejus Kapica su 27 procentais.

Po jo eina Andrejus Sacharovas, Sovietų Sąjungos disidentas ir vandenilinės bombos kūrėjas, ir gydytojas oftalmologas Sviatoslavas Fiodorovas. Mokslo elito sąraše taip pat nurodytas Maskvos valstybinio universiteto rektorius Viktoras Sadovničius, profesorius ir televizijos laidos vedėjas Nikolajus Drozdovas, rašytojas ir filosofas Aleksandras Solženicynas ir vaikų gydytojas Leonidas Rošalis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją