Su J. Smoriginu Kanarų saloje susitiko LRT televizijos laidos „Emigrantai“ kūrybinė komanda.

Palangoje atostogauti nenori

Ne vienerius metus televizijos šokių projektuose teisėjaujantis Jurijus, iškart po filmavimų kartu su žmona Dalia išvykęs žiemoti į Fuerteventuros salą, išduoda, kad tokį jo pasirinkimą nulėmė ne tik fizinis, bet ir dvasinis šaltis: „Važiuoju kur šilta, nes Lietuvoje ne tik žiemos šaltos, bet ir apskritai Lietuvoj yra labai šalta – nėra meilės, nėra draugystės.“

Jis tikina, kad ilgesnės nei įprasta atostogos – lengvai užkrečiamas malonumas. Tai jau ne pirma Pietuose praleista choreografo žiema.

Pirmąkart Jurijus šaltąjį sezoną ne Lietuvoje praleido prieš ketverius metus. Tąkart jis išvyko pas Venesueloje gyvenančią draugę.

Pasidomėjus, ar nuolat visų dėmesio centre esantis skandalingasis Jurijus nenuobodžiauja tik 75 tūkst. gyventojų turinčioje Fuerteventuros saloje, choreografas atkerta, kad iš tikrųjų jis yra „inteligentiškas, ramus, švelnus, jautrus žmogus“.

Žiemos emigrantas teigia, kad Palanga Fuerteventurai prilygti negali, ir ten jis atostogauti nenorėtų.

„Aš tos lietuviškos Palangos nepasiilgstu. Aš į Palangą dabar jau nevažiuoju visai. Dabar Palanga gyvena kaip savaitgalinė – penktadienis, šeštadienis, sekmadienis. Reiškia, kai būna geras oras, visi nuvažiuoja ten, susimuša, susidaužo. (...) Na, aš galvoju, kaip toj reklamoj: aš tikrai vertas, kad galėčiau ramiai, be jokio triukšmo, be jokių skandalų (atostogauti, - red. past.)“, - pasakoja Jurijus.

Jurijus: svolačių lietuvių yra ir Kanaruose

Jis tikina, kad dienos žiemos emigracijoje bėga labai greitai.

Nuobodžiauti netenka, nes choreografas dienas leidžia energingai: bėgiodamas, šokinėdamas per virvutę, maudydamasis šaltame vandenyje ir degindamasis. Tačiau choreografą liūdina tai, kad saloje nėra kultūrinio gyvenimo.

Poilsiautojas giriasi, kad gyvenant egzotiškoje saloje, jis gali išmėginti naujas sritis, apie kurias anksčiau nė nepagalvodavo. Viena jų – plaukimas banglente.

Išvargintas didžiulio dėmesio tėvynėje, svetimame krašte Jurijus kartais jaučiasi niekam neįdomus.

„Kartais labai gerai būt niekuo. Tau nereikia nei pasitempt, nei įtraukt pilvą, nei apsirengt kažkaip tai. Tiesiog smagu labai, kaip kažkas pasakė, porą dienų net nesiprausus būt. Aš gyvenu tiesiog prie vandenyno. Iki jo gal 50 m, tai išbėgu, pasimaudau nuogas“, - salos malonumus atskleidžia TV žvaigždė.

Vis dėlto net ir toli nuo Lietuvos esančiame egzotiškame kampelyje jis neliko nepažintas ten pat atostogaujančių lietuvių. „Nu kur to svolačiaus lietuvio nėra? Visur jisai yra“, - atsidūsta Jurijus, prisimenantis, kaip zoologijos sodo plėšriųjų paukščių cirke švenčiant jo žmonos gimtadienį jis buvo atpažintas.

Du mėnesiai Kanaruose tik už 5000 Lt?

Jurijus skaičiuoja, kad Fuerteventuros saloje galima išsinuomoti apartamentus už 500 € mėnesiui, o jei pasiseks, įmanoma rasti butą, kurio nuomos kaina ir 200 € mažesnė. Tačiau pirmąkart atvykus į salą jam pigiai apsistoti nepavyko – per mėnesį tenka pakloti 800 €.
Poilsiautojas sako, kad saloje be mašinos apsieiti sunku. Jurijus įsitikinęs, jog už automobilio nuomą moka nedaug – 300 € per mėnesį. Žiemos emigranto teigimu, neišlaidaujant dviejų mėnesių kelionėje realu išsiversti su 5000 Lt.

Tačiau neužtenka vien tik sutaupyti pinigų. Norint išvykti visai žiemai, reikalingas tinkamas darbo grafikas. „Turi būti arba įmonės vadovas, arba menininkas“, - sako Jurijus.

Netrukus jis atskleidžia, kad jo sutartis su TV3 baigėsi praėjusių metų pabaigoje, o naujų pasiūlymų daugiau nėra. Dėl to jis mano, kad jo televizijoje daugiau gali ir nebūti.

Jurijus atskleidžia, kad kitą žiemą tikriausiai vėl grįš į tą pačią salą. Jis aiškina, kad bet kur važinėti nenori: „Paprasčiausiai reikia tą vietą, kuri tau patinka, truputį paglobot, pamylėt ją. (...) Man gera čia. Ir aš noriu tiesiog gerai pasijausti dar kartą.“

Jis nedvejodamas tikina, kad visam laikui egzotiškoje saloje likti neketina.

„Emigruoti žiemai – malonumas. Bet emigruoti iš Lietuvos visam laikui man būtų per sunku”, - sako garsus choreografas, pridurdamas, kad gimtinės niekada nepaliks.

Reportažas apie J.Smorigino ir I.Martinkėnaitės žiemą vasaroje:

Laida "Emigrantai" – kiekvieną antradienį per LRT televiziją 21.15 val., iš karto po "Panoramos".

Jei turite įdomių asmeninių istorijų apie emigraciją, siųskite jas delfi@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)