Indija visada keldavo daug klausimų apie tai, kas vyksta su ja, o paskutiniu metu ekonomikos augimas ir galimybės visada buvo su mistikos prieskoniu, kažkas tarp realybės ir sunkiai suvokiamų kultūrinių, turtinių skirtumų.

Pirmą kartą apsilankius Naujajame Delyje prieš 6 metus viskas labai stebino ir glumino – prabanga ir kartu visiškas skurdas, nešvara ir auksu tviskantys rūmai ar pagarba skirtingų kastų atstovams. Tada verslas tik pradėjo stotis ant kojų, o užsienio investicijos tik tikrino Indijos patvarumą ir valdžios deklaruojamas permainas.

Po 6 metų vaizdas atvykus į Naująjį Delį - visiškai kitoks. Na, nepasikeitė viskas, nes turbūt neįmanoma pakeisti žmonių mąstymo ar elgsenos per 6 metus, bet pabandyti galima, todėl ir ekonominio augimo, ir gerovės ženklų yra nemažai.

Jau nusileidus Naujojo Delio oro uoste mus pasitinka ne sulūžęs ir apgriuvęs pastatas, bet gerai sutvarkytas ir paruoštas oro uostas, su gerai sutvarkyta infrastruktūra.

Visas miestas atrodo jau kitaip ir yra švaresnis, tvarkingesnis, nors iki europietiškos tvarkos čia - labai toli. Bet jos yra daugiau ir, atrodo, užrašai metro „nespjaudyti”, nes bauda 200 rupijų, veikia.

Tarp nesuskaičiuojamų prekybos centrų ir visų pasaulyje žinomų prekinių ženklų supranti, kad čia egzistuoja tikrų tikriausias karas dėl pirkėjo, o jų labai daug, bet kainos visur tiesiog kandžiojasi ir sunku suprasti, kaip jie čia visi gyvena.

Politika ir ekonomika

Diskusija yra labai plati ir galima diskutuoti labai daug, bet kiek patys verslo atstovai pasakoja, galimybių yra daug. Tiesa, viena paslaptis: su indais verslą daryti sunku ir per pusryčius išsikalbėjus su vieno iš didžiausių Vokietijos bankų atstovu supratau, kad čia sunku ir dideliems rykliams, ir mažiems rinkos žaidėjams. Egzistuoja labai daug povandeninių srovių ir nemažai nedeklaruojamos korupcijos. Norint čia būti, reikalinga turėti patikimus partnerius ar žmones, kurie žinotų, kur ir kada, su kuo kalbėti ir bent jau turėti net 3 ar 4 scenarijus sėkmės ar nesėkmės.

Indijos rinka išties didelė ir tai tik keli faktai, kurie gali parodyti šios rinkos ypatumą: 2012 metais Indijoje parduota 178 mln. mobilių telefonų ir 15,4 mln išmaniųjų telefonų augimas lyginant su 2011 metais, telefonų rinkos yra 7.9%. Per 2013 sausio mėn. Indijoje parduota 103 tūkst. „Suzuki“ automobilių (pirma vieta), „Hyundai“ – 34 tūkst., „Honda“ motociklų – 230 tūkst. Na, pati rinka kalba už save.

Kita labai svarbi verslo sritis, kuri daro didelę įtaką Indijos gyvenimui, yra kinas ir čia Bolivudas užima labai stiprias pozicijas. Atrodo, kad krizė jo net nepalietė ir išleistų didelio biudžeto filmų skaičius Indijoje 2011 metais buvo 3000, kai pasaulyje 2011 buvo pastatyta tik 500 filmų (šaltinis – KPMG).

Bolivude sukasi labai dideli pinigai, bet ir didelė konkurencija. Čia europietiškos išvaizdos aktoriams nelabai yra ką ir veikti, nes Indijos filmų industrijos specifika yra didelė, pradedant nuo kalbos ir pabaigiant kūno ir šokio judesių mokėjimu.

Teko bendrauti su vienu prodiuseriu, kuris jau ne pirmus metus žino visą užkulisinę virtuvę, bet neatlaikęs įtampos persikėlė į Londoną. Sako, ten ramiau ir daugiau, ką veikti, nei šokti ir dainuoti, nes kūrybai nelabai yra ir vietos. Na, jam geriau žinoti, bet pavarčius savaitgalio Naujojo Delio pagrindinius laikraščius, laisvalaikio skiltys tik ir mirga naujų filmų pristatymo naujienomis, ar negailestinga kritika ir pan.

Bendraujant su Indijos verslininkais būtina išsiaiškinti, iš kokio jis regiono ir kokios religijos, kartais gali būti labai sunku suprasti, ką jie nori pasakyti ar išsireikšti. Bet tai tik kantrybės reikalas.

Prieš kviečiant vakarieniauti ar pietauti būtina išsiaiškinti, koks indiškas maistas tinka jūsų partneriams ir kokio pobūdžio, ar yra vegetarų.

Alkoholio vartojimas yra atskira tema ir galite būti nesuprasti, jei norėsite vyno taurės ar pan. Jei jau norite įsiteikti ar parodyti pagarbą, reikalinga siūlyti bent jau pradžioje viskį ir ne bet kokį, nes viskis čia geriamas ir yra vienas iš populiarių gėrimų tarp pasiturinčių žmonių ar verslininkų.

Tradicijų ir pasaulėžiūros kova

Po pakankamai ilgų apmąstymų su žmona Elle nusprendėme priimti išskirtinį kvietimą pabūti kviestiniais svečiais vieno iš turtingiausių Naujojo Delio žmonių vyriausiojo sūnaus vestuvėse. Taip suderinome verslo galimybes ir atostogas Indijoje. Po pakankamai keistų vizos tvarkymo operacijų man (lietuviškas pasas pasirodė jiems keistokas), Melburne esantis konsulatas išdavė vizą, todėl galėjome planuoti kelionę, vestuves, susitikimus ir poilsį.

Tradicinės indiškos vestuvės visada buvo viena iš pagrindinių mano pasaulio pažinimo užduočių. Jos pateko į mano gyvenimo kelionių ir vietų 10-tuką. Tarp kelionės „Queen Marry 2“, „Oriental-Easter Express“, kelionėje po Aziją ar kelionėje aplink pasaulį pirma klase, visada galvojau apie medžioklę Botsvanoje ar tikras ir turtingas indiškas vestuves. Kai pasitaikė galimybė, visada sakau, gali ar negali, turi rasti galimybių būti ten, nes antro karto nebus.

Vestuves – didelis išbandymas visiems šeimos nariams

Pagal Indijos papročius ir gyvenimo stilistiką, vestuvės – pagrindinis gyvenimo įvykis, bet kiek man buvo paaiškinta ir jei šeima yra iš aplinkos su galimybėmis, tai garbės ir didybės parodymas, savęs įvertinimas.

Sausio-vasario mėn. buvo labai užimtas laikas vestuvių planuotojams ir visoms infrastruktūroms, kurios organizuoja, aptarnauja ir dalyvauja tokiuose renginiuose. Mūsų lankytose vestuvėse, vestuvių planuotojas, kuris dirbo 6 mėn.prie šių vestuvių, pabrėžė, kad jis yra vienas iš geriausių ir jo planuojamų vestuvių biudžetas tik prasideda nuo 1 mln. JAV dolerių. Paklausius jo galima buvo įsivaizduoti, bet kol visko nepamatėme, tol nebuvo aišku, kur ir kaip viskas turi atrodyti, jei vestuvėms išleidžiama apie 2-3 mln. dolerių.

Pagal pakvietimų turinį buvo aišku, kad bus visa eilė renginių, kurie suskirstyti į 4 dienų pusryčių-pietų-kokteilių ir vakarienių ritualą ir kad reikalinga kartais bus persirengti per dieną net iki 3 kartų, kad įvykdytumėme visus reikalavimus ir neatrodytumėme neišmanantys ar nemokantys skaityti pakvietimų.

Visi renginiai ir vestuvių sudėtinės dalys vyko skirtingose vietose, bet visos jos buvo prestižinės, Naujajame Delyje. Visi užsienio svečiai, kurių buvo apie 150 (iš Amerikos, Anglijos, Šveicarijos, Botsvanos, Lietuvos, Australijos, Singapūro, Rusijos) turėjo asmeninius vairuotojus ir atskirus automobilius, kad būtų patogu judėti po Naująjį Delį. Visi svečiai gyveno gerai diplomatiniame korpuse žinomame viešbutyje „ITC MAURYA”, kuris apgyvendino ne vieną prezidentą ar karalių jo viešnagės metu.

Priešvestuvinė diena buvo skirta jaunikiui su atskiromis procedūromis, todėl vakaras yra organizuojamas atsižvelgiant į jaunikio poreikius ir pan. Kulminacija yra antra dalis, kai tik jaunimas pradeda linksmintis ir po oficialių dalių buvo paskirta visai kita erdvė, kurioje grojo diskžokėjai, ir grojo jau pasaulietišką muziką. Vakarėlis truko iki aušros.

Vestuvių diena prasideda anksti, bet svečiai dalyvauja tik pagarbos eisenoje su trankia muzika ir lydimi 6 žirgų karietos, kur sėdi jaunikis. Salė yra papuošta auksu ir gėlėmis. Atskira koplyčia apeigomis yra atidaroma tik jaunosios šeimos nariams, o jaunojo svečiai atvykę pasitinkami su gėlių girliandomis ir nuo tos minutės prasideda vestuvių ceremonija, kuri tęsiasi 7 valandas.

Sunku trumpai įvertinti viską, bet nenusakomo skonio vegetariški mastai, vaisių ir daržovių patiekalai, dieviški saldumynai visas 7 valandas yra gaminami ir keičiami naujais. Maistas vyrauja pakankamai aštrus ir be jokio alkoholio. Mėsos patiekalų nėra, nėra nei žuvies ar vištienos, tik daržovės ir pieno produktai.

Viso vestuvėse per 5 dienas dienas apsilankė apie 2 tūkst.žmonių ir visi jie buvo apgaubti išskirtinio dėmesio ir pagarbos.

Jaunieji pagal senas tradicijos išvyko į povestuvinę kelionę į Australiją ir Naująją Zelandiją, nes visas vestuvių maratonas yra labai varginantis ir sunkus – atitrūkti nuo žmonių ir visos aplinkos jiems bus tikra palaima nuo vestuvinio šurmulio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (265)