Per vakarą - penki koncertai

Šiais metais gruodžio 31-ąją net penkis koncertus turės jaunosios kartos operos solistas Merūnas Vitulskis. Jo laukia privatus vakarėlis Kaune, vėliau koncertas Klaipėdos koncertų salėje, Švyturio arenoje, Kauno „Žalgirio“ arenoje ir pasirodymas viename laikinosios sostinės restorane.

Merūnas Vitulskis
Tačiau kaip DELFI pasakojo pats Merūnas, šie metai – nėra išimtis. Naujųjų metų naktį jam dažnai tenka važiuoti iš vieno miesto į kitą. Šįkart, nenorėdamas rizikuoti ir dėl nuovargio padaryti avariją, jis nusisamdė vairuotoją.

„Kada nors, kai dainuosiu Europos operose, galbūt galėsiu sau leisti per Naujuosius metus atvykti į Lietuvą pailsėti ir pabūti su šeima. Žinau, kad taip ir bus, tačiau kol kas šventinis laikotarpis man yra pats darbymetis“, - sakė operos solistas.

Paklausus, ar šventiniai honorarai ženkliai skiriasi nuo koncertų eilinėmis dienomis, Merūnas užtikrino, kad skiriasi. Tačiau apie konkrečius skaičius kalbėti nenorėjo.

„Žinoma, kad honorarai skiriasi. Juk atlikėjai aukoja savo šventes ir laiką, kurį galėtų praleisti su savo šeimomis. Tačiau apie sumas mums kalbėti negalima. Mes netgi pasirašome sutartis, kuriose renginių organizatoriai tai nurodo“, - sakė Merūnas.

Siūlytų koncertuoti ir už pigiau

Ramūnas Rudokas, Stano ir Marius Jampolskis
O štai apie pinigus į kalbas taip pat nenorėjęs leistis Stano užsiminė, kad atlikėjams šventiniu laikotarpiu galima būtų koncertuoti ir pigiau, nei paprastai. Stano šiemet su grupe „Čilinam“ gruodžio 31-ąją pasirodys Palangos naktiniame klube.

„Nepamenu, kada mano Naujieji metai buvo ne scenoje. Tačiau atlikėjai scenoje yra visus metus. Ne tik per šventes. O kalėdiniu periodu, manau, tinkamiausias metas palaikyti puikius santykius su renginių užsakovais bei padėkoti už visus metus. Todėl manau, kad atlikėjai per šventes neturėtų lupikauti ir sureikšminti finansinio aspekto“, - įsitikinęs Stano.

D.Montvydo honoraras – iki 20 tūkst. litų

Donato Montvydo, Sashos Song bei merginų grupės „Pinup Girls“ vadybininkas Martynas Tyla DELFI patikino, kad muzikantams kalėdinis periodas yra toks pat aktyvus, kaip ir vasara.

„Rinka gyvybinga ištisus metus. Per vakarą būna 4-5 koncertai tiek žiemą, tiek vasarą. Tiesa, per žiemos šventes honorarai pakyla iki 30 procentų“, - neslėpė M. Tyla.

Donatas Montvydas
Vadybininkas išdavė, kad po „Eurovizijos“ konkurso D. Montvydo honorarai bei koncertų skaičius gerokai šoktelėjo. Dabar Donato koncertų honoraras siekia 8-20 tūkst. litų. Nors būna ir mažesnės sumos.

„Tačiau nevertėtų pamiršti, kad ši suma neatitenka vienam atlikėjui. Ji yra visai komandai, kuri su juo dirba, nors jų scenoje ir nesimato. Tai yra maždaug dešimties žmonių atlyginimas“, - DELFI sakė M. Tyla.

Rūtos Ščiogolevaitės, Aistės Pilvelytės ir Vaidos Genytės koncertais besirūpinanti renginių organizatorė Kristina Kaikarienė taip pat neslėpė, kad šventiniu laikotarpiu atlikėjų honorarai išauga 10-20 procentų.

Sklando kalbos, jog brangiausi šių Naujųjų sutiktuvių atlikėjai yra Marijonas Mikutavičius bei Egidijus Dragūnas-Selas.

Aktoriams – dvigubai didesni honorarai

Vilniaus Jaunimo teatras, kaip ir kasmet, per Naujųjų metų vakarą žiūrovus pakvies į premjerą „Gupelė“ (kaina 100 Lt). Anot teatro vadovo Algirdo Latėno, pristatyti naują spektaklį prieš pat Naujuosius – yra neatmenama teatro tradicija, kurios jie laikosi jau daug metų. Todėl ir aktoriams nekilo klausimų, dirbti gruodžio 31 dieną, ar ne.

Algirdas Latėnas
„Iš spektaklių teatras ir išsilaiko. Todėl aktoriai puikiai viską supranta. Naujųjų metų vakarą teatro salė būna pilnutėlė. Labai džiugu, kad žmonės tokią dieną pasirenka ne sėdėti prie televizoriaus, bet nori praleisti vakarą kultūringai. Tačiau tuo mes niekada nelinkę naudotis ir nesistengiame užkelti didelių bilietų kainų“, - DELFI pasakojo A. Latėnas.

Tiesa, Jaunimo teatro vadovas pabrėžė, kad teatro bendruomenė yra labiausiai nuskriausta iš visų valstybinių įstaigų. „Pernai valdžia agitavo teatrus taupyti ir atsisakyti šventinių honorarų. Bet, manau, visi supranta, kad aktoriai ir taip labai mažai uždirba. Tik jie neina piketuoti į gatves ir kantriai tyli“, - sakė A. Latėnas.

Tradiciškai Naujųjų metų išvakarėse premjerą pristatys ir Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras. Gruodžio 31-ąją startuos operetė „Šikšnosparnis“ (60-450 Lt). Anot atstovės spaudai Beatos Baublinskienės, tikslių aktorių honorarų ji negalinti pasakyti. Tačiau, kaip nurodoma šalies įstatymuose, švenčių dienomis dirbantiems žmonėms priklauso didesnis atlygis nei paprastai.

Atsižvelgia į bendražmogiškas vertybes, ne pinigus

Jaunimo teatro vadovas neslėpė, kad švenčių metu vaidinantiems aktoriams priklauso ir didesni honorarai. Paprastai jie už pasirodymą tokiomis dienomis gauna dvigubai didesnį atlygį, nei už eilinį spektaklį.

Greta Cholina
Valstybinio Vilniaus mažojo teatro vadovė Greta Cholina apie finansus nebuvo linkusi kalbėti, tačiau taip pat užsiminė, kad tai – teatro ir aktorių susitarimo reikalas. „Gruodžio mėnuo aktoriams visada būna darbingas metas. Prieš šventines dienas kiekvienas teatras iškelia klausimą, ar rengti pasirodymą. Kaip trupė nusprendžia, taip ir būna. Tai – ne finansinis, bet bendražmogiško susitarimo reikalas“, - DELFI sakė teatro vadovė.

Mažajame teatre gruodžio 31 dienos vakarą žiūrovams bus rodomas spektaklis „Madagaskaras“ (25-60 Lt). Bilietai į spektaklį jau buvo išpirkti prieš gerą mėnesį.

Pasirinko laisvadienį

Pernai Lietuvos Nacionalinis dramos teatras auštant 2012-iesiems, žiūrovams pristatė naujausią Oskaro Koršunovo spektaklį „Išvarymas“. Tačiau šiais metais Nacionalinis dramos tearas savo žiūrovų palydėti senųjų metų su spektakliu nepakvies. Naujausias spektaklis „Katedra“ rodomas tik 
Martynas Budraitis
gruodžio 30 d.

„Naujieji metai yra kaip tik pirmadienį. O pirmadieniais teatras atostogauja. Aktoriai dirba šešias dienas per savaitę ir turi vienintelę laisvą dieną. Todėl nutarėme nedaryti išimties ir leisti jiems ilsėtis, - DELFI pasakojo Nacionalinio dramos teatro vadovas Martynas Budraitis. - Jei Naujieji būtų kurią kitą savaitės dieną, tuomet viskas būtų kitaip.“