Anglijos aukščiausiasis teismas ketvirtadienį nusprendė, kad 71 metų R.Polanskiui su amerikiečių žurnalo "Vanity Fair" leidėjais dėl šmeižto turėtų būti leista bylinėtis iš Prancūzijos, kur jam negresia pavojus.

Pasak R.Polanskio advokatų, tai bus pirmasis kartas, kai apšmeižtas ieškovas teisme parodymus duos vaizdo ryšiu.

Teisės ekspertus nustebino lordų teisėjų sprendimas panaikinti ankstesnį Apeliacinio teismo nuosprendį, skelbusį, kad R.Polanskiui pridera laikytis "normalių teisinių procesų" ir atvykti liudyti į Angliją.

R.Polanskio advokatai Lordų Rūmuose teigė, kad šis sprendimas bus visuotinai pripažintas dar vienu žingsniu "virtualaus teismo" link.

"Šiandienis Lordų Rūmų sprendimas mane pradžiugino ir suteikė palengvėjimą, - rašoma R.Polanskio pareiškime, kurį paskelbė jo advokatai. - Dėl apie mane paskelbtų nepagrįstų teiginių, kurie negali likti neištaisyti, jaučiuosi labai tvirtai".

Žurnalo "Vanity Fair" leidėjai "Conde Nast Publications" tvirtina, kad nepaisydami teisėjų sprendimo, kuris buvo priimtas santykiu trys prieš du, toliau tęs bylinėjimąsi.

"Sprendimas neturi įtakos bylos esmei, kuri veikiausiai bus nagrinėjama kelis mėnesius ir kurią "Vanity Fair" energingai gina", - teigia leidykla. R.Polanskis apkaltino "Conde Nast Publications" šmeižtu ir padavė į teismą.

Kaip rašoma ketvirtadienį viešai skelbiamose lordų teisėjų išvadose, 2002 metais "Vanity Fair" išspausdino straipsnį, kuriame teigė, jog 1969 metais vykdamas į nužudytos žmonos aktorės Sharon Tate (Šeron Teit) laidotuves R.Polanskis stabtelėjo viename Niujorko restorane ir mergino moterį.

Šiuo metu abi besibylinėjančios šalys iš esmės sutinka, kad R.Polanskis į restoraną buvo užsukęs ne pakeliui į laidotuves, o maždaug tuo metu, kai įvyko žmogžudystė. Pats režisierius minėtąjį incidentą neigia.

"Mes laikomės nuomonės, kad šio incidento apskritai niekada nebuvo", - tvirtino R.Polanskio patikėtiniai.

Pasak R.Polanskio advokatų, byloje parodymus gali duoti ir aktorė Mia Farrow, kartu su R.Polanskiu restorane buvusi tuo metu, kai įvyko "Vanity Fair" aprašytas incidentas.

Bėglys

"Oskaro" laureatas R.Polanskis 1977 metais prisipažino turėjęs lytinių santykių su trylikamete mergaite ir nuo tada tapo Jungtinių Valstijų ieškomų asmeniu. Netrukus po šio prisipažinimo režisierius pabėgo į Prancūziją ir daugiau niekada nebekėlė kojos nei į JAV, nei į Didžiąją Britaniją.

Jei atvyktų bylinėtis dėl šmeižto į Didžiąją Britaniją, R.Polanskis gali būti išduotas Jungtinėms Valstijoms. Už nusikaltimą jo negali išduoti tik gimtoji Prancūzija.

Anot advokatų, R.Polanskis galėtų bylinėtis ir Prancūzijoje, nors laikotarpis, per kurį galima imtis teisinių veiksmų dėl šmeižto, čia gerokai trumpesnis nei Anglijoje - ne vieni metai, o tik trys mėnesiai.

2003 metų lapkritį Apeliacinis teismas nusprendė, kad R.Polanskiui negalima duoti parodymų vaizdo ryšiu iš Paryžiaus: esą režisierius dalyvautų teismo procese tik tada, kai šis jam būtų naudingas, o kai reikalai pakryptų nepalankia linkme, teismo vengtų.

Nagrinėjant apeliaciją vienas teisininkas pareiškė, kad "iki teisingumo tėratik valanda kelio "Eurostar" - jis turėjo omenyje tarp Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos kursuojantį traukinį.

R.Polanskio ir leidyklos "Conde Nast Publications" advokatai tikisi, kad byla teismą pasieks per kelis artimiausius mėnesius, galbūt gegužę ar birželį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją