Buvęs LATGA-A vadovas teismui nurodė, kad jam pakaktų, jog teismas kompozitoriaus ir dainų tekstų kūrėjos teiginius pripažintų žeminančiais bei neatitinkančiais tikrovės.

Be to, buvęs LATGA-A vadovas prašo iš R. Tautkaus ir Ž. Daubarytės priteisti po 5 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimą bei patirtas bylinėjimosi išlaidas.

Tokio ieškinio R. Tautkus ir Ž. Daubarytė sulaukė po dar birželį surengtos spaudos konferencijos – joje buvo pranešta, kad net 95 autoriai kreipėsi į generalinį prokurorą prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl LATGA-A galimai išpūstų administravimo kaštų, galimo autorių lėšų švaistymo stambiu mastu bei esą neskaidriai skirstomo autorinio atlyginimo.

E. Vaitekūno pareikštą ieškinį pirmadienį turėjo nagrinėti Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo teisėja Nijolė Tankevičienė, tačiau nepradėjo – į posėdį neatvyko nei R. Tautkus, nei Ž. Daubarytė. Maža to, paaiškėjo, kad teismui jau kelis mėnesius niekaip nepavyksta rasti dainininko ir jo draugės – paštu jiems visais įmanomais adresais buvo išsiųsti bylos dokumentai ir šaukimai į posėdį, tačiau popieriai atsakovams taip ir liko neįteikti.

Teismas apie planuojamą surengti posėdį paskelbė net viešai Nacionalinės teismų administracijos (NTA) puslapyje – esant viešam paskelbimui bylą galima nagrinėti iš esmės.

Teisėja N. Tankevičienė nusprendė dar kartą viešai skelbti apie planuojamą teismo posėdį. „Iš naujo siųsime ir paštu teismui žinomais adresais, ir apie posėdį pranešime internete“, – teisėja buvo priversta dar kartą posėdį atidėti iki vasario 12-osios.

E. Vaitekūnui atstovaujantis advokatas Andrius Iškauskas teisme užsiminė, kad atsakovais patraukti R. Tautkus ir Ž. Daubarytė žino apie jiems pareikštą ieškinį, tačiau asmeniškai jam pareiškė, jog dokumentų neatsiims ir į teismą neatvyks.

Nors teismas sprendimą gali paskelbti už akių, advokatas teismo paprašė to nedaryti – atsakovai turi teisę išsakyti savo poziciją.

E.Vaitekūnas: už ilgametį darbą LATGA-A įteikta „Aukso žvaigždė“

Ieškinyje, kuris pareikštas R. Tautkui ir Ž. Daubarytei, E. Vaitekūnas teigia, kad atsakovai surengtoje spaudos konferencijoje apie jį atsiliepė nepagarbiai ir menkinančiai bei nurodė aibę teiginių, kurie ne tik neatitinka tikrovės, bet ir žeminą jo garbę bei orumą. Šie pasisakymai buvo paskelbti įvairiose žiniasklaidos priemonėse.

Kaip teismui nurodė E. Vaitekūnas, atsakovų teiginiai, kuriais jis kaltinamas atlikęs kriminalines veikas (sukčiavimas, parašų klastojimas, pinigų pasisavinimas), nėra pagrįsti jokiais įsiteisėjusiais teismo sprendimais, nuosprendžiais, taip pat dėl minėtų veikų netgi nėra iškelta baudžiamoji byla.

„Maža to, ieškovui niekada nebuvo paskirta jokia drausminė nuobauda dėl netinkamo ir/ar aplaidaus pareigų vykdymo, ieškovas nebuvo atleistas iš darbo dėl netinkamo darbo pareigų vykdymo, ieškovo atžvilgiu nėra jokių civilinių bylų ir/ar įsiteisėjusių teismo sprendimo, kuriais iš ieškovo būtų reikalaujama ar priteista materialinė žala, padaryta LATGA-A ar nors vienam atlikėjui, nei vienas ieškovo, kaip LATGA-A administracijos vadovo sprendimas nebuvo nuginčytas teismine tvarka. Be to, LATGA-A autorių Taryba 2011 m. gruodžio 20 d. E. Vaitekūnui už ilgametį darbą, asmenišką indėlį formuojant autorių teisių nacionalinę sistemą, įteikė aukščiausią autorių apdovanojimą „Aukso žvaigždę““, – pažymima teismui įteiktame advokatų paruoštame ieškinyje.

Pasak buvusio LATGA-A vadovo advokato, kompozitoriaus ir jo draugės „veiksmai visuotinai, tai yra visos visuomenės ir kiekvieno protingo ir moralaus asmens, yra suprantami kaip neteisėti ir netinkami“.

„Tai suponuoja pagrįstą pagrindą teigti, kad ginčo teiginiai buvo viešai paskelbti, turint tikslą sąmoningai sumenkinti ieškovo garbę ir orumą, maža to, priversti jį atsistatydinti“, – E. Vaitekūno ieškinyje pažymima, kad viešai išsakyta informacija dėl savo turinio ir sarkastiško stiliaus paveikė jo garbę ir orumą.

Prašydamas priteisti neturtinę žalą E. Vaitekūnas pažymėjo, kad R. Tautkaus ir Ž. Daubarytės teiginiai buvo išplatinti įvairiose žiniasklaidos priemonėse, šią informaciją visuomenei paskleidė gerai žinomi asmenys (garsūs atlikėjai), todėl esą galima pagrįstai teigti, jog paskleistos garbę ir orumą menkinančios žinios tapo žinomos dideliam asmenų skaičiui bei turėjo ypač didelį rezonansą visuomenėje.

R.Tautkus: savo žodžių neketinu atsiimti

R. Tautkus DELFI teigė, kad apie jam ir Ž. Daubarytei iškeltą bylą nieko nežinojo. „Apskritai apie tai nieko nežinau“, – pirmadienį teigė jis, žadėjęs ateityje ne tik pasidomėti pareikštu ieškiniu, bet ir dalyvauti teismo posėdžiuose.

Vis dėlto, R. Tautkus įsitikinęs, jog E. Vaitekūnas į teismą kreipėsi tik dėl to, kad prokuratūra taip ir nepradėjo ikiteisminio tyrimo dėl jo darbo LATGA-A.

„Manau, kad yra paprasta situacija – prokuratūra nutraukė tyrimą ir jie mano, jog yra teisūs, o aš manau, kad yra visiškai neteisūs ir didžiuliai melagiai daugelį metų“, – sakė R. Tautkus.

Jis patikino, kad prokuratūros sprendimo neskundė. „Mes esame autoriai, kūrybiniai žmonės, turime įvairių projektų, čia toks procesas, kurį reikia metų metais gvildenti, toje srityje dirbti – tai čia yra tokia žmogiška problema“, – sakė R. Tautkus.

Kompozitorius teigė, kad spaudos konferencijoje viešai išsakyti „teiginiai yra paremti faktais, kurie vyko LATGA-A“ ir tai jis esą sugebėtų įrodyti.

„Viską už tai, ką esu kur nors pasakęs viešai, kas susiję su LATGA-A, visu tuo pilnai esu įsitikinęs ir neketinu nieko neatsiimti“, – sakė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)