- Ką reiškia žodis adventas išvertus iš lotynų kalbos?

K.Niemycko: Kažkaip niekada neverčiau ir nesigilinau į šio žodžio reikšmę.

M.Jampolskis: Tikrai nežinau.

E.Jackaitė: Jaučiuosi kaip mokykloje per pamokas kas klaustų. Laukimas, pasiruošimas sutikti dievuliuką. Žinau ir daug giesmių: "Gimė kūdikėlis ėdžiose, karalius, kad atneštų laimę mums."

L.Karalius: Kadangi nesu religingas, tai labai nesigilinau į reikšmę. Tačiau žinau tiek, kad tai vienas iš nedaugelio visuomenei naudingų dalykų, kuriuos pateikė krikščionybė. Tai organizmo išsivalymo laikotarpis. Žinoma, apsivalymas buvo dar iki krikščioniškų laikų, kai žmonės minėdavo saulės ciklų šventes. Kūčios yra saulėgrąžos šventė, kai dienos pradeda ilgėti. Todėl prieš baigiantis tamsiam periodui, logiška pradėti naują, šviesų periodą su šviesesnėmis akimis, tuštesniu skrandžiu ir švaresniu organizmu.

- Ką simbolizuoja adventas?

Katažina Niemycko
K.Niemycko: Tai susikaupimo ir pamąstymo apie savo veiksmus, vidinę būseną, laikotarpis. Adventas simbolizuoja Kristaus atėjimo į šį pasaulį laukimą.

M.Jampolskis: Kristaus gimimą.

E.Jackaitė: Kiekvienas turėtume susikaupti ir susimąstyti prieš Jėzaus gimimą. Prieškalėdinis laikotarpis, kurio metu reikėtų vengti triukšmo ir linksmybių.

L.Karalius: Aš tai suprantu kaip organizmo apsivalymo ceremoniją, kuri naudinga sveikatai. Mūsų protėviai apsivalydavo nuo neatmenamų laikų ir tai jiems padėdavo atsinaujinusiems sutikti naujus metus. Todėl visai nesvarbu, esi religingas, ar ne, karts nuo karto savo organizmą reikėtų apsivalyti.

- Kiek laiko trunka šis laikotarpis?

K.Niemycko: Adventas prasideda Šv. Andrzejkaus dieną - bent jau pas lenkus taip vadinasi - ir trunka keturias savaites, tęsiasi iki pat Kalėdų. Lenkų tautos žmonės advento pradžią labai švenčia. Šv. Andrzejkaus dieną merginos buria norėdamos sužinoti apie savo mylimuosius. Šiais metais aš taip pat gavau pasiūlymą sutikti adventą su savo draugais.

L.Karalius: Kažkokį laiko tarpą prieš Kūčias. Aš asmeniškai stengiuosi apsivalyti organizmą bent porą kartų per metus. Bet tai darau ne dėl religinių nurodymų.

M.Jampolskis: Ar ne porą savaičių? Žinau tik, kad baigiasi prieš Kalėdas.

E.Jackaitė: Jėzau, tokia uoli katalikė ir dabar tikslai nežinau. Adventas trunka iki Kalėdų, o kada tiksliai prasideda - nežinau. Bet aš pradedu adventauti gruodžio pradžioje.

- Kaip pažymimas adventas?

K.Niemycko: Kiekvienas, žinoma, savaip įsivaizduoja susikaupimą. Bet seniau aš eidavau į bažnyčią vos ne kiekvieną dieną. Per mišias uždegdavau po žvakutę, kuri yra ramybės ir susikaupimo simbolis. Tai padeda atpalaiduoti, apsivalyti savo mintis ir kūną.

Marius Jampolskis
M.Jampolskis: Stengiamasi išvengti linksmybių ir visokių kitokių hedonistinių dalykų. Tačiau man laikytis advento bei atsiriboti nuo "enterteinmento" būtų sunku. (Šypsosi.)

L.Karalius: Žinau, kad tai susikaupimo laikas. Tiesa, reikėtų kauptis ne išoriškai, bet vidumi. Per tas procedūras propaguojamas susikaupimas. Tai proga save ne tik fiziškai apšvarinti, bet ir pasidaryti psichologinę savianalizę ir būti švaresniam ne tik kūnu, bet ir siela.

- Ar per adventą galima valgyti kiaušinius?

K.Niemycko: Nežinau, kaip kas buvo auklėtas ir mokytas, bet per pasninką ir per adventą mane tėvai auklėjo ir mokė per pasninką atsisakyti mėsos. Tačiau reikėtų atsisakyti ir pieno produktų, kiaušinių.

M.Jampolskis: Žinau, kad mėsos negalima valgyti. O dėl kiaušinių nežinau, gal taip pat negalima?

E.Jackaitė: Esu vegetarė, mėsos ir taip nevalgau. Tačiau advento esmė yra ne tik mėsos atsisakymas, bet apsivalymas apskritai. Mes labai skubame gyventi. Tačiau pasaulio pabaiga vis tiek nenumaldomai artėja ir turime būti jai pasiruošę. Bet dabar žmogus yra pasimetęs, nuolat skuba. Reikia šiek tiek sustoti, pakalbėti su kitais ir savimi, pasidžiaugti, nuo tų valgymų susilaikyti, nes dabar tik norime pilvus pasotinti. 
Eglė Jackaitė

L.Karalius: Kai vyksta apsivalymas, krikščionys trumpam tampa vegetarais. Taigi, bent kurį laiką nevalgo įprastų maisto produktų, todėl valosi organizmas. Aš esu vegetaras, todėl niekada nevalgau to, kuo paprastai maitinasi kiti žmonės. Bet per apsivalymo laikotarpius valgau tik termiškai neapdorotus produktus ir žoles. Pavasarį valgau dilgėles, pienes. Žoles valgau su vaisiais. O prieš apsivalymą profilaktiškai dar pabadauju.

- Ar galima šokti tango?

K.Niemycko: Sekmadienį mes su šokių partneriu šoksime tango. (Juokiasi.) Kažkada labai pergyvenau, kad per adventą negalima šokti, dainuoti. O mano juk toks darbas. Dėl to netgi ėjau išpažinties. Bet man kunigas pasakė, kad tai yra mano profesija. Manau, kad svarbu viską daryti su saiku.

L.Karalius: Nežinau, ar tikrai negalima per adventą šokti? Jūsų klausimai man priminė vieną įvykį. Kartą su grupe "Žas" per Adventą važiavome koncertuoti į Kaltinėnų miestelį. Mums paskambino kultūros namų direktorius, kurio klebonas paklausė, ar mūsų programa yra adventinė. Mūsų vadybininkas užtikrino: "Taip, atvežame jums pačias geriausias adventines "Žas" giesmes." Taip mums leido rengti koncertą advento metu. (Šypsosi.)

- Kiek ant advento vainiko turi būti žvakučių?

K.Niemycko: Man atrodo keturios - tai simbolizuoja keturias advento savaites.

M.Jampolskis: Girdėjau, kad toks yra, bet nežinau. Mano šeimoje nėra tokio uolaus tradicijų laikymosi.

- Ar per adventą galima mylėtis?

K.Niemycko: Manau, kad galima. (Juokiasi.) Kiekvienas nustato sau taisykles. Aš dažniausiai kažko atsisakau per pasninką. Pavyzdžiui, negeriu alkoholio. Kažkas galbūt pasirenka nesimylėti.

Linas Karalius
L.Karalius: Per apsivalymus patartina susilaikyti nuo santykiavimo. Nes senųjų Pietų Amerikos ir tolimųjų Rytų archajiškos tradicijos rekomenduoja susilaikyti nuo ejakuliacijos. Nes tai yra didelis energijos išsiveržimas. O ta energija žmogui reikalinga kaip kuras, kad padėtų išsivalyti organizmui. Todėl rekomenduotina laikytis celibato ir nešvaistyti savo energijos.

- Ar adventas ir gavėnia yra tas pats?

K.Nemycko: Tikrai ne. Reikšmė yra kitokia. Per gavėnią Kristus yra nukryžiuotas ir žmonės ruošiasi jo prisikėlimui. O per adventą įvykis yra šiek tiek kitoks - jo gimimas. Todėl sunku būtų juos lyginti. (Šypsosi.)

L.Karalius: Netyrinėjau niekada krikščionybės, todėl tokių dalykų neklauskite.

Ką mūsų pramogų pasaulio žmonės žinojo, ir ko nežinojo apie adventą:

Adventas lotyniškai reiškia atėjimą. Krikščionybėje tai - laikotarpis iki Jėzaus gimimo. Arba saulės grįžtuvių laukimo pradžia. Advento laikotarpis, prasidedantis Šv. Andriejaus dieną (lapkričio 30-ąją), tęsiasi keturias savaites ir trunka iki pat Šv. Kalėdų.

Adventas pažymimas susikaupimu, susilaikymu nuo triukšmingų šventimų. Tai - rimties laikas, kada žmonės nesilinksmindavo ir nešokdavo. Tiesa, pavyzdžiui, dzūkai vakarodavo, eidavo ratelius, dainuodavo liaudies dainas, žaisdavo įvairius žaidimus.

Advento metu negalima valgyti mėsiškų, pieniškų produktų. Ant advento vainiko uždegamos keturios žvakutės, kiekviena jų simbolizuoja po savaitę, likusią iki Jėzaus gimimo.

Gavėnia yra krikščionių pasninko laikotarpis prieš Velykas skirtas Kristaus kančioms ir mirčiai prisiminti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)