D.Zvonkus: Gavau į kailį. Patiko

Vienas garsiausių šalies kompozitorių ir atlikėjų Deivydas Zvonkus (35) neturi konkrečios nuomonės, ar yra už tai, kad kartais vaikus reikia auklėti diržu, ar prieš. „Kol pats vaikų neturiu – sunku pasakyti. Manau, kiekvienas laikmetis turi savo braižą. Auklėjime taipogi, – sako Deivydas, o paprašytas patikslinti prideda. – Sovietmečiu „diržo“ auklėjimo kultūros tikrai buvo daugiau negu dabar.“

Pats kompozitorius taip pat neišvengė tėvų kirčių. „Esu keletą kartų gavęs. Ir visai patiko. Už ką? Dingau kažkur pusdieniui nieko nepasakęs. Lyg tokia priežastis tada buvo. Beje, teko ir kampe stovėti. Tik ant žirnių neklupėjau. Ir ant pupų neteko. Tik ant „pupyčių“, – sau būdingą humoro jausmą demonstruoja

Soliaris: Geriausiai padeda tėvų moralai

Dainininkas Algimantas Minalga (27), geriau žinomas kaip Soliaris, visada puikiai sutarė su savo tėčiu, tačiau žurnalui „Mieste“ pripažino, kad yra sulaukęs jo kirčių dėl iškrėstos šunybės.
„Kai mokiausi aštuntoje klasėje, nusprendžiau parūkyti šalia mokyklos tuo metu, kai klasėje vyko tėvų susirinkimas. Nepagalvojau, kad klasės langai yra būtent į tą pusę, kurioje pešiau dūmą. Lyg tyčia, visi tėvai sugūžėjo prie langų ir stebėjo procesą. Bet kai grįžau namo, nebuvo taip linksma – gavau beržinės košės“, – paauglystės laikus prisimena dainininkas.

Paklaustas, ar reikia vaikus auklėti diržu, Soliaris neslepia savo pozicijos. „Galima apsieiti ir be beržinės košės. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad kur kas baisiau už diržą man buvo ilgos šnekos. Daugiau neprasikalsti - geriausiai padeda tėvų moralai. Žinoma, būna kraštutinių atvejų, kai vaikai nesupranta šnekamosios kalbos, tačiau esu įsitikinęs, kad dėl to kalti patys tėvai“, – sako muzikantas.

E.Santos: Esu ne kartą gavusi beržinės košės

„Absoliučiai nesutinku su auklėjimo strategija, kai vaikai mušami. Jei nori auginti atžalą, turi išsiugdyti kantrybės jausmą“, – išgirdusi klausimą apie vaikų auklėjimą emocingai kalba 6 vaikų mama, šiuo metu Amerikoje gyvenanti verslininkė, Erika Santos (32).

Moteris neslepia, kad ją vaikai dažnai išveda iš kantrybės, tačiau ji žino tūkstančius būdų, kaip mažuosius neklaužadas pamokyti ir be diržo.

„Vaikai ima pavyzdį iš savo tėvų. Jei jiems nepaaiškiname, kodėl negalima daryti vienų ar kitų dalykų, vaikai ir toliau elgiasi netinkamai. Svarbu jiems viską išaiškinti, nurodyti, kokios gali būti tam tikrų veiksmų pasekmės“, – auklėjimo paslaptimis dalijasi Erika.

Lietuvė sako niekada nenorėjusi, kad jos vaikai ją gerbtų iš baimės. E.Santos pabrėžia, jog yra įvairiausių bausmių, ne tik fizinių.

Pati Erika neslepia, kad tėvai ją yra auklėję diržu. „Esu ne kartą gavusi beržinės košės. Turbūt todėl ir atradau kitokią strategiją auklėti savo vaikus“, – sako daugiavaikė mama.

R.Paulauskaitė: Aš tik kartais pamojuoju šlepete

Grupės „Junior“ lyderė Rosita Paulauskaitė (33) visada buvo hyperaktyvi mergaitė, todėl jos tėvai dažnai kentėdavo dėl dukters išdaigų ir galvodavo, kaip ją auklėti. „Esu ne kartą gavusi į kailį, nes viską darydavau priešingai nei tėvai liepdavo“, – prisimena Klaipėdoje gyvenanti atlikėja.

O kaip Rosita auklėja savo dukrytę? „Nežinau, ar tai gerai, bet stengiuosi dukrai Lukrecijai būti geriausia drauge. Nuolatos jai primenu, kad mudvi esame puikiausios bičiulės. Stengiuosi mūsų santykius išlaikyti be melo, noriu, kad dukra man viską pasipasakotų“, – teigia pašnekovė.
R.Paulauskaitė niekada nėra sudavusi ketverių metukų dukrytei.

„Aš tik kartais pamojuoju šlepete. Bet niekam niekada neleisiu kelti rankos prieš vaiką. Tokie dalykai mažiesiems įskiepija pasipriešinimo jausmą. O jei jau Lukrecija pasielgia netinkamai, paprašau, kad ji pripažintų tai. Po to viską išsprendžiame kartu“, – auklėjimo paslaptimis dalijasi neseniai verslą pradėjusi dainininkė.

Daugiau straipsnių apie Lietuvos garsenybes ieškokite naujame nemokamo žurnalo „Mieste“ numeryje