Geriau nei Niujorkas

Lietuvos sostinė yra žaliausias miestas Rytų Europoje. Vilnius išties negali skųstis žaliųjų zonų trūkumu: pačiame Vilniaus centre yra keli dideli parkai. Buvęs modelis Aistė Jasaitytė-Čeburiak, auginanti dukrą, teigia, kad Vilnius išskirtinai žalias, kompaktiškas miestas. Anot jos, po užsienio didmiesčiuose praleisto laiko Vilnius atrodo mažas, todėl čia beveik viską galima pasiekti pėsčiomis.

„Vilnius – žalias miestas, tuo stebisi visi užsieniečiai. Turime daug parkelių – Sereikiškių, prie Santuokos rūmų, taip pat didįjį Vingio parką. Net ir Gedimino prospekte yra medelių, skirtingai nei, pavyzdžiui, Niujorke. Taip pat pastebėjau, kad mūsų mieste daugėja naujų, spalvotų ir gražių žaidimo aikštelių“, – teigiamais pokyčiais Vilniuje džiaugiasi A. Jasaitytė-Čeburiak.

Veda ir į muziejus

Liepa Rimkevičienė su vaikais
Pasak du vaikus auginančios renginių vedėjos L. Rimkevičienės, Lietuvos sostinė nėra užteršta ir gali didžiuotis dideliu senamiesčiu, todėl reiktų pasinaudoti galimybe jau nuo mažens pažindinti vaikus su miesto istorija ir jo gatvėmis.

„Aš už tai, kad pasivaikščiojimų metu vaikams būtų aprodomas senamiestis, pasakojama sostinės istorija. Vaikams reikia jau nuo mažų dienų stengtis atskleisti miesto jaukumą ir pulsavimą. Labai svarbu, kad jie užaugtų jausdami tikrąją miestiečio dvasią, o ne būtų tampomi po „akropolius“, – sako L. Rimkevičienė.

Anot jos, vaikščiojimas turi būti atgaiva ir mamai, ir vaikui. Kaip vieną iš įdomaus pasivaikščiojimo galimybių ji pamini muziejus: „Net trejų metų vaikams viskas „geriasi“ į pasąmonę, todėl muziejus reiktų lankyti ir su mažaisiais“.

Save vadina kaimiečiais

Eglė Kernagytė-Dambrauskienė ir Vytautas Dambrauskas
Vytauto Kernagio dukros, dviejų vaikų mamos, E. Kernagytės-Dambrauskienės manymu, būtent atšalus orams daugiau laiko tenka praleisti mieste, tuomet ir pasivaikščiojimai po jį tampa pramoga.

„Gyvename soduose, todėl save jau vadiname kaimiečiais. Mums savotiška pramoga išeiti į miestą pasižvalgyti – pavyzdžiui, vaikams labai įdomu autobusai, miesto judėjimas. Iš tiesų kartais vaikštinėjame be tikslo, dar ir prisėdame kažkur”, – sako ji.

Smagiausia vaikščioti gamtoje

Visos kalbintos žinomos mamos teigia, kad vaikščiojimo malonumą atrado dar vaikystėje. Gryname ore mėgstanti būti L. Rimkevičienė mielai prisimena savo pasivaikščiojimus gamtoje.

„Aš didelė mėgėja vaikštinėti: visas vasaras, atostogas, net ir savaitgalius praleisdavau kaime. Lygiai taip pat ir su vaikais dabar – visą laiką, kiek galime, būname kaime. Miškas man yra šventa vieta, todėl ten praleidžiame daug laiko. Vaikščiojimas asfaltuotais takeliais man nekelia tiek malonumo. Tiesiog man patinka laukinė gamta“, - sako ji.

A. Jasaitytė-Čeburiak taip pat stengiasi kuo daugiau laiko praleisti gamtoje ir, vos pasitaikius progai, su šeima lekia į sodybą.

„Kai būna geras oras, mes vykstame į miške, prie ežero, esančią sodybą, ten uogaujame ir grybaujame. Atėjus rudeniui, į sodybą nebevažiuojame, tad laiką leidžiame Vilniuje – dviese su dukra keliaujame į parką arba su visa šeima išsiruošiame į miestą“, – pasakoja A. Jasaitytė-Čeburiak.

Žinomos mamos turi savo pamėgtus takus

Mažų vaikų turinčios mamos dažnai išsiruošia pasivaikštinėti ir taip ilgainiui atranda savo mėgstamiausius maršrutus. Pavyzdžiui, nekomercinio kino teatro „Pasaka“ iniciatorė G. Akcijonaitė vakarais mėgsta išeiti pasivaikščioti prie Baltojo tilto – ten, kur saugi erdvė ir dviračiu pasivažinėti, ir kamuolį paspardyti.

„Betikslis pasivaikščiojimas – ne man, todėl kartais su draugais susiorganizuojame iškylą gamtoje. Visi suvažiuoja į vieną vietą ir pasibūname, kol saulė nusileidžia“, – sako ji.

A. Jasaitytė-Čeburiak galėtų rekomenduoti ne vieną maršrutą, nes pati labai mėgsta vaikščioti, o Vingio parką ji teigia pažįstanti beveik mintinai.

„Mes – mėgėjai pasivaikščioti. Išėję su visa šeima, būtinai kur nors sustojame dar ir užkąsti. Jei būna kažkokios šventės, einame Gedimino prospektu, Vilniaus, Vokiečių, Pilies gatvėmis – susidaro tikrai nemažas ratas. Žiemos metu rogutėmis čiuožinėjame Žvėryne arba einame pasivaikščioti į Vingio parką. Čia aš žinau visus keliukus, nes į šį parką mane vesdavosi vaikystėje. Jame dažniausiai einame ne pagrindiniais takais, bet miško takeliais palei upę“, – pasakoja A. Jasaitytė-Čeburiak.

L.Rimkevičienė sako labai mėgstanti sugrįžti į Vilniaus senamiestį, aplankyti jame dar vaikystėje atrastas vietas.„Vilniuje tikrai yra vietų, kur galima pasivaikščioti – norėdamas, viską gali susirasti. Aš užaugau Užupyje, todėl jo bei senamiesčio vietos artimesnės nei Žvėryno. Ir Vingio parke aš turiu savo takeliuką, kuris eina per mišką – ten tik bėgikai kartas nuo karto prabėga ir toliau su vežimu per tas šaknis važiuoji“, – sako L. Rimkevičienė.

A. Jasaitytės-Čeburiak pasivaikščiojimo takas žemėlapyje pažymėtas žalia spalva, Gretos Akcijonaitės ir Eglės Kernagytės-Dambrauskienės - raudona.

Žinomų mamų pasivaikščiojimų žemėlapis

Vaikščiojimo trasas siekiama sužymėti socialinio projekto „Draugiškas mažyliui“ iniciatyva, kuri kuria interaktyvų pasivaikščiojimo takų žemėlapį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)