Vis tik kiekvienas daiktas raganos ofise svarbus, pastatytas jam surastoje tinkamoje vietoje ir jei tik kas pajudintų jį ir pastatytų kitaip - Vilija iškart pastebėtų.

„Aš ir namuose galvoju, kas kur sudėta, ypač jei kokios skulptūrėlės, budos. Pavyzdžiui, jei Krišna, Buda ir Kristus sėdi, tai aš taip sutvarkau, kad jie visi sėdėtų ir nesipyktų tarpusavyje. Bet jie turi turėti savo erdvę ir turiu žinoti, kad jiems yra gerai."

Kardas

Tai - ne šiaip apeiginis kardas. Apeigose naudoti būtent šį kardą dėl didelio svorio kiek sunkoka, todėl V. Lobačiuvienė jį laiko ant sienos kaip brangų prisiminimą, o apeigoms turi ir kitų, lengvesnių. Prieš daug metų tėvas savo neįgalų 14-metį sūnų atvežė pas raganą.

„Iš invalido vežimėlio jis tapo kūno dizaino instruktoriumi. Dabar jam 33-eji ar 34-eri. Praktiškai negalėjo vaikščioti žmogus, o tapo tuo, kuo tapo."

Kardai apeigose naudojami sujungti stichijoms.

Sarkofagas

Tai - bene įdomiausias daiktas V. Lobačiuvienės salone. Iš išorės atrodo lyg paprasta skulptūra, o iš tikrųjų šis sarkofagas atsidaro ir buvo sukurtas kompaktinėms plokštelėms susidėt. V. Lobačiuvienė jį naudoja kaip spintą, dirbančią kol raganos nėra darbe. Raganai pravėrus spintos duris, DELFI įsitikino, kad darbo spintai netrūksta - ant vienos lentynėlės sudėtos „alkoholio problemos", ant kitos - „šeimyniniai nesklandumai", trečioje - „kitos bėdos". Klientai atneša nuotraukas, o jos patalpinamos į atitinkamą lentynėlę.

Apeiginiai drabužiai

Šiuos apeiginius drabužius V. Lobačiuvienė naudoja dažnai. Jie dėvimi tada, kai gamtoje vyksta apeigos, kūrenami laužai, atliekami ritualai, lakstoma per įkaitusiais žarijas.

Žvakidė ir vabalai bei varlės aplink

Visai kaip ir spinta, ši žvakidė dirba savarankiškai, kai Vilijos nėra darbe.

„Čia raganinis daiktas. Ateina kas, padeda, ką reikia į ratą. Viskas čia su siužetu, kad jie turėtų savo gyvenimą, tai tie vabalai tupi ir kažką saugo. Kartais matau, kad perstatyta, tai suprantu, kad mergaitės jau kažką darė, jau kažko reikėjo", - pasakodama apie raganišką ritualą šypsojosi vyriausioji ragana.

Ragana

V. Lobačiuvienė tikrai galėtų pretenduoti į turtingiausios raganų kolekcionierės titulą. Vien ofise jų - dešimtys, o dar kiek namuose!

„Jau tos, kurios ten turi savo teritoriją, jauti, kad jos nenori niekur keliaut, tai aš jų ir neliečiu. Nežiūriu į jas kaip į daiktą. Neišmetu niekada, pavyzdžiui, vienai galva nutrūkus, tai galvoju, kas galėtų ją priklijuoti."

Didžiąją dalį jų Vilija gavo dovanų - dauguma žino arba nutuokia apie vyriausiosios raganos aistrą, už kiekvienos raganos, kaip DELFI pasakojo V. Lobačiuvienė, slypi žmogus su savo istorija: „Vienos su laiminga pabaiga, kitos turbūt nebaisiai."

Salone Vilija raganas įkurdino ne tik ant dienų, bet ir ant palangės. Kiekviena ragana pastatyta reikiamu kampu - ne bet kaip - ir taip pat dirba jai patikėtus raganiškus darbus. Ši ragana - viena iš V. Lobačiuvienės mėgstamiausių. Ją ji įsigijo pati.

Apačioje - tik maža dalis iš V. Lobačiuvienės raganų kolekcijos.

Ragas

Šis ragas naudojamas būrimams. Į jį dedamos nuotraukos ar kitaip materializuotos V. Lobačiuvienės klientų problemos, ir būna rage, kol yra išsprendžiamos. „Būna piktybiškų prakeiksmų, pavyzdžiui, tarp kaimynų", - pavyzdį, kam galima panaudoti tokį ragą pateikia ragana.

Stikliukas

„Šis stikliukas labai senas, buvo šeši, o liko vienas. Kažkada stikliukai priklausė mano seneliams, bet tai dar ne pabaiga - greičiausiai dar prieš tai juos naudojo senelių seneliai", - apie dailų stikliuką pasakoja pašnekovė.

Piramidės

Šis peršviečiamų piramidžių rinkinys naudojamos panašiai, kaip ir spinta. Į kiekvieną piramidę dedama problema ir laukiama, kol ji bus išspręsta, arba ne.

Paveiksliukas

Paveiksliuką V. Lobačiuvienė gavo prieš du dešimtmečius dovanų ir saugo iki šios dienos: „1991 mūsų badautojų prie Parlamento padovanotas Švenčiausios Mergelės Marijos paveiksliukas. Atvežta iš Fatimos vietų. Čia kopija, bet jos vertė tame, kad ji padovanota žmonių iš badautojų palapinės, įdėta į senus rėmus. Tokius daiktus visada labai saugau."

Vazelė

„Ji pusiau autentiška, egiptietiška, su antspaudais, sertifikatais. Padovanojo viena moteris. Kaip suprantu, vaza brangi ir materialiai, bet man ji brangi dėl to, kad ta moteris išlipo iš kažkokių problemų."

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)